март 4, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za ponedeljak 22. februar – Kikinda Online News

Danas je ponedeljak, 22. februar a ovo je kratak vesti koje su obeležile današnji dan.

– Prema današnjim podacima u Kikindi je trenutno aktivno 224 slučajeva virusa kovid 19, pa je zaključno sa jučerašnjim danom 3.447 obolelih. Na dnevnom nivou registruje se 20 sugrađana koji su kovid pozitivni, a povećan broj je i broj prvih pregleda u kovid ambulanti Domu zdravlja.

– U Srbiju je danas stigao novi kontigent vakcine „Fajzer-Biontek“, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu zdravlja.

Novih 46.800 doza vakcina dopremljeno je u Institut „Torlak“.

– Pandemija može samo vakcinacijom da se zaustavi, a kada dođemo do 1,5 miliona vakcinasanih sa dve doze, virus će početi da gubi potencijal, izjavio je danas epidemiolog i član Križnog štaba dr Predrag Kon.

„Epidemiološka situacija je i dalje nepovoljna. Ukupna situacija se pogoršava. U Beogradu je jučerašnji broj bio 945, što je 37 odsto od ukupnog broja pozitivnih u Srbiji, i jedino se u Beogradu broj novozaraženih na vrlo ozbiljna način podiže“, rekao je Kon u emisiji „Uranak“ na K1 televiziji.

– Sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, na kojoj će biti analizirana aktuelna epidemiološka situacija, biće održana u sredu, 24. februara, potvrđeno je Tanjugu u vladi.

Sednica će biti održana u 8 sati ujutru, a epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon rekao je da će Krizni štab raspravljati o radnom vremenu i okupljanju.

„Jedno je vezano za radno vreme, a drugo za okupljanje. Mi imamo na snazi da nema dozvole okupljanja, pa se ipak ljudi okupljaju, o tome će se pričati“, kazao je on.

– Prilikom gostovanja u emisiji „Sučeljavanje“ na RTV-u gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač rekao je da će izgradnja brze saobraćajnice Kikinda-Sombor doprineti investicionom jačanju ova dva grada i ostalih mesta u Vojvodini. Izgradnja će početi u septembru mesecu, a put se projektuje za kretanje vozila brzinom od 100 kilometara na sat, raspoređenih u četiri vozne trake od po 3,5 metara.

– Fondacija Ana i Vlade Divac i škola IT Bootcamp saopštili su danas da je u toku prijavljivanje za aprilski ciklus besplatnih IT kurseva, a zainteresovani mogu da se prijave do ponedeljka, 1. marta ove godine.

U saopštenju se navodi da besplatna i neprofitna škola IT Bootcamp nastavlja svoj rad i u 2021. godini u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

U aprilskom ciklusu u ponudi su tri vrste kurseva, a to su Testiranje softvera (QA), Razvoj veb stranica (PHP) i Razvoj veb stranica (JS).

Školu su osnvali individualni donatori iz dijaspore, a izvodi se u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac.

Od njenog osnivanja 2018. godine do danas 49 odsto polaznika je dobilo posao u IT kompanijama, nakon uspešno završenih kurseva prekvalifikacije.

Cilj škole je da pruži besplatno znanje populaciji koja nije imala priliku da se formalno obrazuje u sferi informacionih tehnologija.

Zbog pandemije kovid-19 škola realizuje nastavu onlajn.

Kursevi su prilagođeni tržišnim potrebama i praktičnom radu, uz dodatne pripreme polaznika za predstavljanje kompanijama. 

– Poljski maloprodajni lanac Pepko (PEPCO) koji nudi dečju, žensku i mušku odeću, donji veš, modne detalje, igračke, proizvode i tekstil za opremanje doma krajem aprila otvoriće maloprodajnu prodavnicu u Kikindi i u to u prostoru nekadašnjeg bioskopa „Zvezda“.

-“ U Kikindi će biti 25-ta prodavnica koja će biti otvorena u našoj zemlji. Posle dugo vremena ponovo ćemo imati nešto što je sada novi brend. Oni koji su putovali u okolne zemlje, Mađarsku i Rumuniju mogli su da se uvere kakva je to roba koju nude uz pristupačne cene“ rekao je za TV Kikindu Saša Tanackov, član GV za privredu i investicije.

– Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava javnost da će preko Poštanske štedionice izvršiti isplatu redovne i privremene novčane naknade za januar 2021.
Redovna novčana naknada za nezaposlena lica biće isplaćena u utorak 23. februara 2021. godine, dok će privremena novčana naknada za lica koja žive na i izvan teritorije AP Kosova i Metohije biti isplaćena u sredu 24. februara 2021. godine.

– U Galeriji Kulturnog centra povodom Svetskog dana Maternjeg jezika otvorena je izložba „Božansko nadahnuće-Miroslavljevo jevanđelje“. Izložba će biti otvorena sve do 26. februara.

– Članovi SD. „Kikinda“ na seniorskom Prvenstvu Srbije u Nišu upucali su nove medalje – jednu najsjajniju, dve srebrne i jednu bronzanu, dok je seniorska ekipa u ženskoj konkurenciji (Stanislava Popov, Neda Sarić i Jelena Tomić) popela se na prvo pobedničko postolje, seniori u sastavu Duško Petrov, Boris Mikluc i Ervin Šalgo osvojili su srebnu medalju, a istim sjajem zasijao je i Petrov u pojedinačnoj konkurenciji. U miksu do bronzane medalje došli su Jelena Tomić i Duško Petrov, a Boris Mikluc i Stanislava Popov takmičenje su završili na petom mestu.

Izvor: Kikinda News, TV Kikinda, Tanjug, Beta, FoNet

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *