март 4, 2021
aktuelno

Ministarstvo: Srpski jezik ugrožen pred najezdom engleskog – Kikinda Online News

Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) obeležavaju danas međunarodni Dan maternjeg jezika, u cilju promovisanja jezičke kulture i raznovrsnosti, kao i višejezičnosti.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava saopštilo je povodom Dana maternjeg jezika 21. februara da „domaći lingvisti upozoravaju da se srpski jezik našao pred sve većom najezdom engleskog i da je ugrožen u meri u kojoj su ugroženi i neki svetski jezici – francuski, nemački ili italijanski.

Ministarstvo je podsetilo da je Unesko 1999. godine proglasio 21. februar za Međunarodni dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Unesko ukazuje da je jezička raznolikost sve ugroženija i da više od 40 procenata svetskog stanovništva nema pristup obrazovanju na jeziku koji govori ili razume.

U cilju podizanja svesti o značaju očuvanja maternjih jezika tema Međunarodnog dana maternjeg jezika 2021. godine je „Negovanje višejezičnosti za uključivanje u obrazovanje i društvo“, navelo je ministarstvo.

Srbija je 2006. godine pristupila Evropskoj povelji o regionalnim ili manjinskim jezicima Saveta Evrope čime se obavezala da štiti sve manjinske jezike koji se tradicionalno koriste na njenoj teritoriji.

„Svesna značaja obrazovanja na maternjem jeziku Srbija obezbeđuje, osim na srpskom jeziku, celokupno obrazovanje na još osam jezika: albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rusinskom, rumunskom, slovačkom i hrvatskom jeziku“, navedeno je u saopšenju.

Pored toga, još osam jezika se izučava u okviru nastavnog predmeta Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture: bunjevački, vlaški, makedonski, nemački, romski, slovenački, ukrajinski i češki jezik, a oko 60.000 dece pohađa nastavu na manjinskim jezicima.

U sklopu obeležavanja ovog dana, sutra će u Galeriji Kulturnog centra Kikinda sa početkom od 18 sati biti održana izložba „Božansko nadahnuće- Miroslavljevo jevanđelje“ u okviru koje će naši sugrađani moći da se bliže upoznaju sa najznačajnijim ćiriličnim spomenikom slovenske pismenosti ali i imaće priliku da vide zlatni faksimil jevanđenja i da saznaju sve činjenice o njegovom nastajanju.

(Beta)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *