May 9, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za petak, 19. februar – Kikinda Online News

Danas je petak, 19. februar a ovo su najvažnije vesti koje su obeležile današnji dan.

Foto: Story.rs

– Poznati kantautor i čuveni panonski mornar Đorđe Balašević preminuo je danas u 67. godini života. Balašević je pre tri dana primljen na Infektivnu kliniku gde se lečio od upale pluća.

Đorđe Balašević je rodjen 11. maja 1953. godine u Novom Sadu, a njegovi muzički počeci vezuju se za 1977. godinu kada je sa svojim školskim drugovima oformio grupu “Žetva” i snimio pesmu “U razdeljak te ljubim”, nakon koje su se nizali brojni kultni hitovi. Publici će ostati upamćen kao “vedri, nasmejani panonski dečak” čiji će se brojni citati o ljubavi i životnoj filozofiji sigurno prenositi i na “neke nove klince”.

– Na osmoj sednici Skupštine grada koja je danas održana u sali Narodnog pozorišta iz epidemioloških razloga, usvojen je izveštaj o radu lokalnog ombudsmana za prethodnu godinu. Odbornici su izglasali odluku o osnivanju Turističke organizacije na čijem čelu će se naći v.d. direktor Jasmina Milankov. Doneta su odluke o mesnim zajednicama, o davanju saglasnosti o proceni vrednosti kapitala JP “Autoprevoz”, te o izradi izmena i dopuna plana generalne regulacije severnoistočnog dela Kikinde. Na današnjoj sednici odbornici su izglasali rešenje o davanju saglasnosti o povećanju cena komunalnih  usluga za 8 dinara po domaćinstvu u nadležnosti kompanije “FCC” Kikinda. Imenovan je Savet za bezbednost čiji je predsednik gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač, ali i članovi komisije za spomenike. Predsednik je Saša Tanackov, njegov zamenik je Srđan Sivčev, a članovi su Mladen Đuran, Savo Orelj, Marijana Mirkov, Aranka Blat i Nataša Kovrlija.

– Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač ukazao je na značaj vakcinacije naših sugrađana protiv virusa kovid 19 i podsetio na požrtvovanost medicinskog osoblja koje čine sve napore kako bi dobili bitku protiv nevidljivog neprijatelja:

Pozivam sve sugrađane da se vakcinišu jer jedino tako možemo da se vratimo normalnom životu. Kikinda je drugi grad u Srbiji po broju vakcinisanih stanovnika. Želim da kažem ogromno hvala svim zdravstvenim radnicima i nemedicinskom osoblju. Grad je tu da im pomogne i uvek mogu da računaju na našu pomoć i podršku” – rekao je Lukač.

– U Kikindi je trenutno aktivno 172 slučajeva virusa kovid 19, pa je zaključno sa jučerašnjim danom 3.389 obolelih Kikinđana. U Opštoj bolnici povećan je broj prvih pregleda u Febrilnoj ambulanti, a hospitalizovano je ukupno 25 kovid pozitivnih pacijenata uzrasta od 47 do 83 godine. Za sada nema pacijenata koji se nalaze na respiratoru. U kovid ambulanti Doma zdravlja evidentan je blagi porast prvih pregleda i broja pozitivnih slučajeva, u proseku za petnaestak u prethodna tri dana. Revakcinacija i prve doze kineske vakcine protiv kovida nastavljaju se u Udruženju penzionera u Kikindi. U toku jučerašnjeg dana za građanstvo je počela imunizacija prvom dozom Fajzerove vakcine za one sugrađane koji su izrazili želju i prijavili se putem E-uprave da se se vakcinišu upravo ovom vakcinom.

– U Srbiji je do sada protiv virusa korona vakcinisano 1.111.000 građana, a revakcinisano je njih 694.488, izjavio je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

” To je fantastičan rezultat kojem se nismo nadali, vakcinacija ide svojim tokom, to je put bržeg izlaska iz ove krize””, rekao je Gojković.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković precizirao je za Tanjug da je u Srbiji do sada izvrseno 1.111.042 vakcijancija, a da je vakcinisano gotovo 700.000 građana.

Gojković je dodao da je to fantastičan rezultat, jer imamo dobru kampanju vakcinacije, što je put bržeg izlaska iz ove krize.

Za praznike kontrola 1.500 objekata,najviše kazni na planina

Za četiri dana praznika inspekcijske službe su kontrolisale ukupno 1.581 objekat u Srbiji, izjavio je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković navodeći da su propisane mere najviše kršene u velikim gradovima i zimskim centrima na Divčibarama, Kopaoniku i Zlatiboru.

Gojković je na redovnoj pres konferenciji Kriznog štaba rekao da su inspektori u više od 20 odsto kontrolisanih objekata izrekli mandatne prekršajne kazne zbog nepoštovanja mera i da je nekoliko objekata ispražnjeno zbog glasne muzike i nedovoljne fizičke distance među gostima.

Gojković: Od nas samih zavisi da li će biti pooštravanja mera

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković poručio je da od nas samih zavisi da li će biti pooštravanja mera za borbu protiv korona virusa i dodao da sprovođenje dosadašnjih mera pruža mogućnost da ne dođe do njihovog pooštravanja.

” U suprotnom, nažalost, slediće nam mnogo ozbiljniji i veći problem”, rekao je Gojković na konferenciji u Palati Srbija.

Novi poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije ustoličen je danas na molitvenoj svečanosti u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Sa činom ustoličenja novi patrijarh preuzeo je sva prava i dužnosti koji mu po kanonima i crkvenom Ustavu pripadaju.Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, kao čuvar trona dok je bio upražnjen, predao mu je poglavarska znamenja žezlo, panagiju i belu patrijarašku panu.

Predaja poglavarskih znamenja, praćena uzvicima “dostojan” označava da je patrijarh uveden u tron.

Porfirijeva puna titula glasi: arhepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski.

Porfirije: Kosovo i stradalni Srbi će mi biti najveća briga

Patrijarh Porfirije izjavio je danas, neposredno po stupanju na tron, da će i njemu i Crkvi na prvom mestu biti stradalni Srbi sa Kosova, koji žive u neraskidivom jedinstvu sa Srbima bilo gde na svetu.

“Najveća briga moja i naše crkve biće naše mnogostradalno Kosovo i Metohija, naš duhovni Jerusalim. Kosovo i Metohija za Srbe nisu naprosto mit, jer mit pripada svetu imaginacije, pa se tu može i gubiti i pobedjivati. Kosovo je naš zavet, zavet koji je vezan za Novi zavet, čiji je temelj svetost. Otuda je Kosovo za nas nit, pupčana vrpca koja nas povezuje suštinom našeg identiteta. Mi smo u Kosovu i Kosovo je u nama”, rekao je on.

Porfirije je podsetio da mladi u Srbiji često pevaju da je Kosovo srce Srbije, a da je srce organ života i ljubavi.

“Tako i na našem Kosovu ima mesta za sve, jer u srce može svako da stane”, rekao je on.

Novi patrijah je rekao da se u svom radu neće kretati stazama pojedinačnih interesa niti će tu biti elemenata savremenog strančarenja i parcijalnog bavljenja politikom.

“Služba patrijarha je služba prvog medju jednakima. Nastojaću da, u meri svojih mogućnosti, negujem saborni duh. Da ne bude razdora, već da svi budemo saglasni u jednoj misli”, rekao je on.

Porfirije je rekao da nije prvenstveni zadatak Crkve da stvara bolje uslove za život da rešava socijalne, političke ili druge probleme, već da se u Crkvu dolazi na liturgiju.

“U Crkvu se dolazi na svetu liturgiju, da bi tu naslutili šta je to jedino važno i da bi primili krst Hristov, koji je vaskrsenje. A sve ovo drugo pomenuto, samo po sebi, biće obasjano tim krstom”, rekao je Porfirije u Sabornoj crkvi u Beogradu.

– Zaposleni koji zbog prirode posla u vanrednim okolnostima izazvanih epidemijom,, zbog bolovanja ili izolacije nisu do kraja prošle godine iskoristili godišnji odmor za 2020. i 2019. moći će da ih iskoriste do polovine juna ove, odnosno sledeće godine.

Kako je Tanjugu rečeno u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zaključkom Vlade preporučeno je poslodavcima da neiskorišćeni godišnji odmori za 2020. godinu počnu da se koriste i iskoriste u ovoj godini, a najkasnije do kraja juna sledeće godine.

Kada je reč o delovima odmora za 2019. godinu koji nisu iskorišćeni, preporuka Vlade je da se oni iskoriste najkasnije do 30. juna ove godine i to pre korišćenja odmora za 2020. godinu.

Pošto se ovaj zaključak odnosi na sve poslodavce u Srbiji, njime je stavljen van snage zaključak iz decembra prošle godine, a koji se odnosio samo na produženje korišćenja godišnjeg odmora za određene kategorije zaposlenih u ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite kao i Ministarstvu zdravlja.

– Košarkaši “Velike Kikinde” ostvarili su veliku pobedu na parketu SC ,,Jezero” u odloženoj utakmici 10. kola Srpske lige savladavši ekipu pančevačkog “Dinama” sa 62:54 (23:14; 17:9; 18:13; 13:9). U veoma važnoj utakmici za dalji plasman Kikinđani su na domaćem terenu pokazali veću želju za pobedom i sa šest osvojenih bodova, već sutra od 20 sati u “Jezeru” igraju protiv “Stare Pazove”.

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se danas na Evropsko prvenstvo 2022. godine, pošto je u Tbilisiju pobedila Gruziju sa 92:66 (13:10, 24:21, 28:20, 27:15), u utakmici pretposlednjeg petog kola kvalifikacione Grupe E.

Srbiju su predvodili Filip Petrušev sa 27 poena i šest skokova i Danilo Andjušić sa 22 poena i pet asistencija. Nikola Rebić dodao je 11 poena, a Aleksa Avramović devet poena i pet skokova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *