март 4, 2021
aktuelno

U Kulturnom centru predstavljen „Gorski vijenac“ u strip izdanju – Kikinda Online News

U Galeriji Kulturnog centra Kikinda, večeras je predstavljen Njegošev „Gorski vijenac“ ali u izdanju kakvom do sada nismo imali prilike da vidimo – u stripu. Strip jednog od najpoznatijih Njegoševih dela izašao je u dva koričena izdanja – ćiriličnom i latiničnom pod okriljem izdavačke kuće „Forma B“. Autor stripa je Geza Šetet, rođeni Kikinđanin, a koji danas živi i stvara u Donjem Tavankutu, malom mestu pored Subotice.

-“ Nije bilo lako staviti „Gorski vijenac“ u strip, em sam morao dva puta da ga pročitam. Neke ideje su već u prvom čitanju došle same od sebe, dok sam već u drugom čitanju bio siguran šta hoću, a nakon toga sam počeo sa skiciranjem. Nije bilo lako zbog imena – crtački nije bilo teško, pošto ja uživam u masovnim scenama, ali su likovi bili zbunjujući tako da ima par grešaka, ali se nadam da ćemo to ispraviti. Strip sam zavoleo od svoje treće godine kada sam i počeo da crtam. Planiram da uradim i strip za „Hajduke“ Branislava Nušića, jer imam tri unuka, a našoj deci baš fali upravo takva vrsta književnosti“ – izjavio je Šetet.

Njegoševo delo nije prepričano, već su svi stihovi „Gorskog vijenca“ tu od prve do poslednje rečenice, čak i pregovor, odnosno posveta Karađorđu koja je takođe stripovana.

– “ Želja nam je bila da najpoznatije delo P.Petrovića Njegoša pretočimo u strip, kako bi na taj način isto približili mlađim generacijama koje je i kada je lektira bila akutuelna, bilo slabo čitljivo kako zbog arhaičnog crnogorskog jezika, tako i zbog slabog razumevanja sadržaja. Ideje koje Njegoš kroz svoje delo prenosi zaslužuje da se to približi narodu i mlađim naraštajima. Ideja nam je bila da na ovaj način, kroz slikoviti prikaz dela stignemo do svih domova. Pristup autora koji je pre ovog dela uradio nekoliko drugih stripovskih izdanja, biblijskog karaktera, primamio nas je da mu damo ponudu da uradi „Gorski vijenac“ koji je Geza zaista svestrano i kvalitetno uradio na 143 strane. Koliko interesovanje vlada najbolje govori podatak da ćemo štampati i dodatni tiraž“ – dodao je Ilija Mirović, urednik izdavačke kuće „Forma B“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *