март 4, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za četvrtak, 18. februar – Kikinda Online News

Danas je četvrtak, 18. februar, a ovo su najvažnije vesti koje su obeležile današnji dan.

– Prema današnjim podacima, u Kikindi je aktivno 212 slučajeva virusa kovid 19, pa je zaključno sa jučerašnjim danom 3.368 obolelih građana, a uz povećan broj kontrolnih, povećan je i broj prvih pregleda u Domu zdravlja saznajemo od glavne sestre te zdravstvene organizacije Mire Pećanac. Povećan je  i broj pregleda u Febrilnoj ambulanti Opšte bolnice u kojoj je trenutno hospitalizovano 25 kovid pozitivnih pacijenata uzrasta od 47 do 83 godine. Do jučerašnjeg dana ukupno je vakcinisano 11.530 lica, a od tog broja 4.787 osoba je kompletno vakcinisanih, odnosno primili su obe doze vakcine protiv kovida. U toku jučerašnjeg dana počela je vakcinacija ruskom vakcinom Sputnjik V čiju je prvu dozu ove vakcine primilo 75 sugrađana sa spiska E-uprave. U toku prepodneva vršile su se revakcinacije Sinofarm vakcine kineskog proizvođača i prve doze vakcine kineskog proizvođača na novootvorenom bolničkom punktu u Udruženju penzionera. Nakon 15 sati, danas je počela vakcinacija prvom dozom Fajzerove vakcine za koju je interesovanje prema današnjem spisku iskazalo 120 sugrađana.

U poslednja 24 sata u Srbiji je potvrdjen 2.561 nov slučaj infekcije korona virusom medju 13.416 testiranih uzoraka, dok je od bolesti KOVID-19 koju on izaziva, umrlo 15 osoba, objavljeno je danas.

Ministarstvo zdravlja je prenelo da su zbog KOVIDA-19 u bolnicama 3.472 osobe, od čega je 148 na respiratorima.Tokom epidemije je u Srbiji registrovano 429.048 slučajeva infekcije korona virusom, a, po zvaničnim podacima, od KOVID-19 su umrle 4.292 osobe.

– Zbog kršenja mera za suzbijanje i širenja virusa kovid 19 u pojedinim kikindskim ugostiteljskim objektima održan je sastanak članova Kriznog štaba i kikindskih ugostitelja. Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač poručio je vlasnicima ugostiteljskih objekata da je u cilju zaštite stanovništva od zarazne bolesti kovid 19 neophodno pridržavati se svih donetih mera lokalnog i republičkog kriznog štaba i to bez ikakvih odstupanja.

-Mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije (Perić) danas je izabran za 46. naslednika na tronu Svetog Save, kada je njegovo ime iz jevanđelja izvukao monah Matej, a preostala dva kandidata koja su dobila podršku 36 članova Sabora bili su i vladika bački Irinej i banjalučki Jefrem.

Njegov izbor oglasila su i zvona sa Hrama Svetog Save i Saborne crkve u Beogradu. Vladika Porfirije rođen je 1961. godine u Bečeju, a na krštenju je dobio ime Prvoslav.

Za sutra je zakazano svečano ustoličenje novog patrijarha u Sabornoj crkvi u Beogradu, gde će on održati pristupnu besedu.

– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas Njegovoj Svetosti Porfiriju izbor za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve, saopšteno je iz Službe za saradnju s medijima predsednika Republike.

“Predsednik je uputio čestitku, Njegovoj Svetosti, novoizabranom Arhiepiskopu pećkom mitropolitu beogradsko-karlovačkom i Patrijarhu srpskom Gospodinu Porfiriju u kojoj se kaže:

‘Vaša Svetosti, sa radošću sam primio vest o Vašem izboru za naslednika Svetoga trona pećkoga – trona našeg oca Svetog Save Srpskog.

U ime Republike Srbije kao i svih naših građana pravoslavne veroispovesti želim Vam da dugo i plodno delate na njivi Gospodnjoj u ime Hristovo, a u čast roda srpskog i sveg roda pravoslavnog.

Na tom putu pre Vas nalazili su se, i naš narod vodili, veliki i znameniti srpski arhiepiskopi i patrijarsi koji su znali da u teškim vremenima sačuvaju veru, čast i obraz našeg naroda i odgovore iskušenjima koja su se pred njima nalazila.

Ovoga puta težak ali častan zadatak pao je na Vas, da čuvate jedinstvo Srpske pravoslavne crkve i veru među Svetosavskim narodom.

Uveravam Vas da će u vremenima pred nama, i naša Srbija zajedno sa Vama, delovati na čast i dobro svih ljudi dobre volje i dobre vere, i svih Srba ma gde oni živeli, trudeći se da opstanemo i ostanemo na putu kojim su išli Sveti Sava, Arsenije, Maksim, Georgije Branković, Varnava, German, Pavle i Irinej.

Na mnogaja ljeta Svjatjejši Vladiko“, navodi se u čestitki predsednika Vučića.

– Osamnaestogodišnji Andrej Salkai iz Kikinde oduševio je žiri na današnjoj audiciji „Ritam Evrope“ svojim glasom i on će predstavljati naš grad u ovom muzičkom takmičenju na Prvoj Srpskoj televiziji početkom jeseni. Društvo će mu praviti dvanaestogodišnja Ena Šošić, jedanaestogodišnja Milana Rajkov iz plesne grupe „Dance N Soul“ i osamnaestogodišnja gimnazijalka Minja Krstić koje će zaplesati u „Ritmu Evrope“. Na žiri je poseban utisak ostavio i dečiji rok sastav „Roy“ iz Banatskog Velikog Sela, ali i brojni plesači i solisti.

U 106 gradova i opština u Srbiji imenovani su administratori i šalterski službenici koji će gradjanima pomagati u otvaranju naloga na Portalu eUprava i omogućiti da iz svoje fotelje zakažu termin za izdavanje ličnih dokumenata, plate porez na imovinu, dobiju rešenje iz katastra u svoje eSanduče, upišu dete u vrtić ili školu ili obave neku od preostalih 500 usluga koje nudi portal, objavio je danas NALED.

Kako je navedeno, NALED u saradnji sa Kancelarijom za IT i eUpravu, uz finansijsku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), sprovodi projekat unapredjenja elektronske dostave dokumenata gradjanima i privredi od strane organa javne uprave.

– Pokrajinska Vlada je za novog direktora Narodne biblioteke “Jovan Popović” u Kikindi imenovala Braneta Marijanovića, koji će na ovom mestu zameniti Radmilu Mirkonj, koja je direktorka bila u dva mandata. Njih dvoje bili su jedini kandidati na konkursu za direktora koji je raspisala biblioteka. Marijanović je skoro 11 godina bio direktor Narodnog pozorišta, najpre kao v.d. direktora, a potom kao direktor u dva mandata. Na poslednji konkurs za direktora pozorišta nije se javio, pa je od aprila 2019. godine radio kao organizator programa u toj ustanovi. Za direktora biblioteke imenovan je na period od četiri godine.

– Nemanja Starović imenovan je za državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova, potvrđeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova jedino do sada nije imalo imenovanog državnog sekretara.

Starović će na novoj dužnosti biti ujedno i zamenik ministra spoljnih poslova.

On je imenovan na današnjoj sednici vlade.

Starović je diplomu profesora istorije i zvanje master istoričara stekao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Autor je zbirke istorijskih eseja „Bliski istok, kratko i jasno“ (2014), romana „Sa druge strane“ (2016) i „Podeljeni grad“ (2018).

Takođe, autor je emisije „Ino-strane“ koja se od 2016. godine emituje na Prvom programu RTV.

Redovni je član Matice srpske i Udruženja književnika Srbije, te osnivač Fondacije „S. Miletić“.

Od 2014. do 2016. bio je angažovan u vladinoj Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

Oženjen je, otac troje dece.

Izvor: Kikinda News, Zvanična prezentacija Grada Kikinde kikinda.org.rs, Tanjug, Beta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *