May 18, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za sredu, 17. februar – Kikinda Online News

Danas je sreda, 17. februar a ovo su najvažnije vesti koje su obeležile današnji dan.

– U svečanoj sali Gradske kuće danas je upriličeno potpisivanje ugovora o finansiranju u 2021. godini između Grada Kikinda i predstavnika Udruženja građana od posebnog značaja. U ove namene, iz gradskog budžeta izdvojena je identična suma kao i prethodne godine, u iznosu od 28,5 miliona dinara koja se raspoređuje na 13 udruženja građana koja su nakon organizovanog i sprovedenog konkursa, odlukom Komisije, opredeljena kao udruženja koja će biti finansirana iz gradskog budžeta.

Potpisanim ugovorima definiše se godišnja suma iz budžeta grada Kikinde za finansiranje rada i funkcionisanje udruženja. Apliciralo je 18 udruženja, ali nisu svi prošli:

-“ Imenovana komisija rešenjem gradonačelnika na bazi sagledavanja prioriteta, interesa i značaja koji imaju za grad, odlučila je da se sredstva raspodele na 13 udruženja građana. Ovakvim izdvajanjem grad Kikinda pruža značajnu finansijsku podršku udruženjima, jer znamo da ne mogu sami da obezbede dovoljno sredstava za njihovo funkcionisanje. Sa druge strane, grad Kikinda želi da pokaže da se njihov rad uvažava, njihov značaj i interes koji svakako imaju doprinos pri razvoju i kulture, umetnosti, muzičkom stvaralaštvu, na polju očuvanja naše tradicije, kulture našeg jezika, ali i očuvanju našeg identiteta i identiteta nacionalnih manjina, socijalne politike, penziono-invalidskog osiguranja i zdravstvene zaštite“ – izjavila je zamenica gradonačelnika Kikinde Dijana Jakšić Kiurski, poželevši tom prilikom svu sreću udruženjima u narednoj godini i tom prilikom izrazila nadu da će uspeti da realizuju sve svoje planirane programske aktivnosti.

– Sekretarijat za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj Gradske uprave grada Kikinde organizovao je akciju sadnje sedme po redu školske šume u Nakovu. Učenici OŠ „Petar Kočić“ iz tog mesta su zajedno sa predstavnicima Sekretarijata učestvovali u sadnji 86 stabala listopadnih vrsta sibirski brest, gorski javor i mlečni javor na površini od oko 1800 m2, na lokaciji bivše ZZ „Marko Orešković“. Akcija se sprovodi u saradnji Vojvodine šume, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine i Grada Kikinde.

Od strane Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine i Vojvodine šuma donirano je 595 sadnica koje će u narednom periodu biti posađene i na gradskom trgu, ali one će biti podeljene i po mesnim zajednicama u Banatskoj Topoli i Sajanu, biće pokriven i parterni deo Gradskog stadiona, Školskog i Dečijeg dispanzera, a sredstvima grada će se nastaviti popunjavanje uličnih drvoreda u ulicama Đure Jakšića iu Moravskoj, ali i u drugim ulicama u gradu.

-” Zahvaljujući Pokrajinskom Sekretarijatu za zaštitu životne sredine i Vojvodine šumama, grad Kikinda podržava nastavak akcije pošumljavanja. Znamo svi da smo u Severnom Banatu jedna od najnepošumljenijih lokacija ne samo u Srbiji, nego i u Evropi. Deca su sa žarom želela da posade svoja drveća i sigurno će ih nakon nekoliko godina sećati na lepe momente iz detinjstva u okviru ekološkog časa. Grad Kikinda nastavlja sa akcijom pošumljavanja, izdvojiće i sopstvena sredstva, ali ćemo se i u ovoj i u narednoj godini uz pomoć Pokrajinske vlade i Republike Srbije truditi da popravimo ekološku situaciju u našoj sredini“ – izjavio je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

– U Kikindi je trenutno aktivno 196 slučajeva virusa kovid 19, pa je zaključno sa jučerašnjim danom 3.349 obolelih.Imunizacija protiv kovida i revakcinacija obavljaju se u punom kapacitetu u Udruženju penzionera. Od 8 do 15 sati vrši se revakcinacija, a od 15 do 20 sati, od danas je počela da se primenjuje i Sputnjik V za one građane koji su izrazili želju da se vakcinišu upravo ovom vakcinom. Danas je prvu dozu ruske vakcine primilo ukupno 75 sugrađana, a ista će se i narednih dana obavljati prema spisku onih građana koji su se prijavili putem e-uprave. Prve doze ruske vakcine Sputnjik V a od sutra i Fajzerove vakcine počeće da se primenjuju u terminu od 15 do 20 časova.

– Srbija je danas prešla milion vakcinisanih, saznaje Tanjug u Vladi Sbrije. Do sada je vakcinisano 1.002.949 građana.

Ukupan broj revakcinacija je 356.010.

Masovna vakcinacija građana u Srbiji je počela 19. januara.

– U poslednja 24 sata preminulo je 16 osoba od posledica zaraze korona virusom u Srbiji, čime je broj smrti povećan na 4.277, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, registrovano je 2.467 slučajeva zaraze, dok su testirane 13.063 osobe.Na respiratoru su 142 pacijenta, a hospitalizovana je 3.451 osoba.

Procenat smrtnosti je 1.00 odsto.

Od početka epidemije zvanično je potvrdjeno 426.487 slučajeva infekcije.

Do sada su u Srbiji testirane 2.797.273 osobe.

– U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih zaraženo je ukupno 225 korisnika i 246 zaposlenih, prenosi Ministarstvo rada.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 5144, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 2167, navodi se u saopštenju.

Član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa Srdja Janković izjavio je danas da za sada neće biti potpunog zatvaranja ugostiteljskih objekata, ali da će do te mere doći ukoliko u tim objektima ne mogu da se sprovode aktuelne mere preventive.

“Ako ti objekti ne mogu da sprovedu mere koje su na snazi, odnosno da se preventiva za rešavanja sprovodi u ovom režimu rada, može da postane neophodno i da se donesu strožije mere. U ovom trenutku je mnogo važnije da se ove mere sprovedu”, rekao je imunolog Janković za Radio-televiziju Srbije (RTS).On je ocenio da je mali broj gradjana do sada vakcinisan da bi se videli efekti vakcinacije, ali i da vakcinacija ne sme biti opravdanje za opuštanje i nepridržavanje protivpandemijskih mera.

Prema njegovim rečima, medicinski deo Kriznog štaba preproučio je na početku sezone da se “dozvoli 30 odsto kapaciteta skijališta”, ali da će se poštovanje te preporuke videti kroz nekoliko dana.

– Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon upozorio je danas da ukoliko se nastavi pogoršanje epidemiološke situacije moraće da se pooštre mere, kako bi se sprečio novi talas korona virusa.

Kon je na Fejsbuku naglasio da se ne može ignorisati pogoršanje epidemiološke situacije, posebno u Beogradu.

– Udruženje građana „Snaga prijateljstva“ – Amity predložilo je danas Ministarstvu zdravlja da se starijim ljudima, korisnicima ustanova za smeštaj koji su vakcinisani, dozvoli kretanje van ustanova, uz poštovanje epidemioloških preporuka koje važe za sve građanstvo, saopšteno je iz ovog udruženja.

Na taj način bi se, navode iz Amitija, izašlo u susret potrebama starijih, jer naučna istraživanja potvrđuju da socijalna izolacija i usamljenost uzrokuju patnju i važni su faktori rizika po fizičko i mentalno zdravlje.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) bira svog novog poglavara, koji će zameniti patrijarha Irineja, preminulog pre tri meseca nakon borbe sa korona virusom, što je krajnji rok do kojeg tron može da bude upražnjen, kako to predvidja Ustav SPC.

Zasedanje Sabora počinje sutra i trebalo bi, bar prema nezvaničnim informacijama, da se održi u kripti hrama Svetog Save, na Vračaru. Kako je objašnjeno, do izmeštanja iz Patrijaršije je došlo jer je to zbog korone pogodnije mesto.

Ime novog srpskog patrijarha 46. po redu, a 58. poglavara, jer su to prethodno bili arhiepiskopi počev od Svetog Save, znaće se brzo, do kraja sednice, ako se ne desi nešto nepredvidjeno.

Pravo da bude izabran za poglavara ima svaki aktivni arhijerej koji je upravljao eparhijom bar pet godina. SPC čini više od 40 eparhija, odnosno mitropolija, ali su neke upražnjene.

Neophodno je da u zasedanju Sabora lično učestvuje dve trećine vladika, ali je dopušteno da odsutni poveri svoj glas drugom vladiki. Moguće je da jedan vladika bude opunomoćen samo sa jednim glasom.

Ustav SPC predvidja da se patrijarh bira žrebom, na “apostolski” način, koji je uveden u vreme patrijarha Germana, u nameri da se otkloni politički uticaj.

– Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas ugovore predstavnicima 24 lokalne samouprave za finansiranje i sufinansiranje infrastrukturnih projekata u oblastima saobraćajne infrastrukture, vodosnabdevanja i zaštite voda, lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, osnovnog obrazovanja i vaspitanja i razvoja sporta prenela je RTV.

Reč je o projektima koji će biti realizovani zajedno sa lokalnim samoupravama, a od ukupnog iznosa sredstava Pokrajinska vlada je preko Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine obezbedila gotovo 3,3 milijarde dinara. Jedan od tih projekata vezan je i za izgradnju gradske pijace u Kikindi.

“Čeka nas veliki posao, želimo da pomognemo manje razvijenim opštinama. Širom Vojvodine imaćemo značajne investicione zahvate“, izjavio je predsednik Mirović.

Izvor: Kikinda News, RTV, Beta, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *