May 9, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za ponedeljak, 15. februar – Kikinda Online

Danas je ponedeljak, 15. februar, a ovo su vesti koje su obeležile današnji dan.

– Od 2002. godine, Srbija obeležava Dan državnosti 15. i 16. februara, u znak sećanja na dva važna istorijska datuma –  kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak protiv Turaka, pod vođstvom Đorđa Petrovića Karađorđa kao i na
dan kada je u Kragujevcu 1835. godine usvojen i zakletvom potvrđen prvi moderni, i za to vreme, izuzetno liberalni Ustav Kneževine Srbije.

Iako se praznuju 15. i 16. februara, oba događaja su se desila na crkveni praznik Sretenje, po julijanskom kalendaru – 2. i 3. februara. Sretenje Gospodnje se kod hrišćana slavi na 40 dan od Božića. Srpska pravoslavna crkva slavi ovaj praznik 2. februara po crkvenom, a 15. februara po julijanskom kalendaru.

Tako postoji verovanje da se na Sretenje sreću zima i leto. Ako na Sretenje osvane sunčan dan, a medvedi uplašeni od sopstvene senke vrate se u zimski san, veruje se da će zima potrajati još šest nedelja.

Jedan od običaja je i da se na Sretenje Gospodnje obavezno pale sveće, jer se veruje da plamen sveće kuću štiti od groma i drugih nesreća, ali i da ima čarobnu moć.

Najzanimljivije od sretenjskih verovanja jeste da mlade devojke treba da paze danas koga će prvo ujutru sresti, jer će im mladoženja baš takav biti po izgledu i karakteru.

– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama i poručio da je Sretenje je veliki dan za Srbiju, dan kada se rađala moderna srpska država.

Na svečanosti u Palati Srbija predsednik Vučić je poručio da je Sretenje i naš bukvar i čitanka, vreme preispitivanja, vreme jedinstva našeg naroda, ma gde da živi – u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Sloveniji, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Rusiji, Americi…

Foto: Tanjug/R. Prelić

On je podsetio da je to dan kada je veliki vožd, a narodni čovek Crni Đorđe podigao ustanak protiv Turaka, ali i dan kada je zahvaljući Milošu Veliku i Dimitriju Davidoviću Srbija donela moderan i liberan ustav – ustav ispred svog vremena.

“Četrdeset dana nakon Božića mi slavimo Sretenje, najvažniji datum u istorijskom, političkom i verskom kalendaru naše lepe Srbije”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da smo zbog toga danas ponosni na svoju prošlost i pretke, ali gledajući u njih, Srbija je zagledana i spremna da radi za budućnost svoje dece.

“Ovo je praznik svih onih koji vole i žive za svoju Srbiju, ovo je praznik koji nadahnjuje naš narod na raspetom KiM i koji mu daje snagu za opstanak srpskog ognjišta, srpskog imena i prezimena, tamo gde je to najteže”, poručio je Vučić. Državno priznanje dobili su posthumno i doktori koji su preminuli u borbi za sprečavanje širenja zaraze kovida 19, kao i brojni medicinski radnici. Jedan od njih je i dr Nenad Veljković iz kikindske Opšte bolnice koji je odlikovan zlatnom medaljom za zasluge u borbi protiv kovida.

– Centralna državna ceremonija obeležavanja Dana državnosti – Sretenje, održana je danas u Orašcu, a predvode je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

 Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Orašcu gde je održana državna ceremonija obeležavanja Dana državnosti – Sretenje, da duh sretenjske Srbije vodi i inspiriše i danas kada je Srbija postala jaka i moderna država koja vrednuje svoju istoriju i tradiciju i brine o građanima, nacionalnim interesima i ekonomiji.

Tanjug/ STRAHINJA ACIMOVIĆ

Na svečanosti koju su predvodila sa predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, ona je poručila da Sretenje danas obeležavamo u svetu kakav nismo mogli da zamislimo pre godinu dana, u svetu suočenom sa najvećom krizom od Drugog svetskog rata u kome se zbog pandemije sve preko noći promenilo i da prolazimo kroz nezabeležene izazove.

“I u vremenu krize rodoljubivi i slobodarski plamen Sretenja nastavlja da bukti u našim srcima”, poručila je Brnabić i dodala poruke ustanka i Sretenjskog ustava gore kao neugasiv plamen slobode.

– Novi kontigent od 40.950 doza vakcine protiv korona virusa “Fajzer – Biontek” stigao je danas u Srbiju, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu zdravlja. Vakcine su danas nešto posle 12.00 sati dopremljene u Institut “Torlak”.

Da će nove doze Fajzerove vakcine stići danas, najavila je u nedelju premijerka Ana Brnabić, koja je rekla i da se očekuje da u toku sedmice stignu i prve AstraZeneka vakcine.

U Srbiji je vakcinisano skoro 850.000 ljudi, a naša zemlja je, po broju vakcinisanih na milion stanovnika, druga u Evropi, posle Velike Britanije.

Brnabić je rekla da vakcina ima dovoljno i “biće ih za sve gradjane koji žele da se vakcinišu”.

– Potpredsednik Vlade Rusije i kopredsednik Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju između Srbije i Rusije, Jurij Borisov, najavio je da će Rusija isporučiti Srbiji vakcine “Sputnjik V” u količinama koje su dogovorene, i da će uvek izaći u susret srpskim partnerima. On se danas u Beogradu sastao s predsednikom Republike, predsednicom Vlade i ministrom za inovacije i tehnološki razvoj.

FoNet-POLITIKA-BORISOV
Foto: FoNet

“Pandemija je otvorila novu stranicu naše saradnje”, rekao je Borisov, koji se nada da će se proizvodnja ruske vakcine ostvariti u obe faze na teritoriji Srbije.

Ministar Nenad Popović kaže da bi prva faza mogla da počne za dva do tri meseca, a druga u roku od sedam do devet meseci.

Tema razgovora sa srpskim zvaničnicima bila je i saradnja u oblasti saobraćaja – ruska preduzeća rade na modernizaciji srpske železnice, kao i energetika, IT sektor…

Predsednik Srbije zahvalio se potpredsedniku ruske Vlade što svojom posetom uveličava proslavu Dana državnosti; Jurij Borisov dobio je Orden Republike Srbije na lenti. 

Izvor: Kikinda News, Tanjug, Beta, FoNet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *