May 9, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za četvrtak, 11. februar – Kikinda Online News

Danas je četvrtak, 11. februar, a ovo su vesti koje su obeležile današnji dan.

– Prema podacima Gradskog štaba u poslednja 24 sata registrovan je porast broja novoobolelih od kovida 19. Trenutno je 150 aktivnih slučajeva korona virusa, pa je zaključno sa jučerašnjim danom 3.281 obolelih, odnosno za 18 slučaja više nego prethodnog dana. Broj prvih pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja i dalje se nalazi na visokom nivou uz broj kontrolnih pregleda, rekla je za naš portal glavna sestra Doma zdravlja, Mira Pećanac.

– Imunolog Srđa Janković izjavio je danas da građani ne treba da se opuštaju i ponašaju kao da virus ne cirkuliše u našoj sredini. On je za TV Prva rekao da je ključno sprečiti okupljanja tamo gde virusa ima mnogo, kao i okupljanja koja nisu neophodna.

Novi kontingent od 500.000 doza kineskih vakcina kompanije Sinofarm stigao je u Srbiju.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je sa ambasadorkom Kine Čen Bo dočekala pošiljku iz Kine na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu. Brnabić je zahvalila Kini na donaciji, kao i na podršci Srbiji tokom borbe protiv korona virusa.

Prema njenim rečima, zahvaljujući toj količini vakcina Srbija je uspela a, kako je dodala, “tek će uspeti, da spase “hiljade života”.

Brnabić je čestitala kineskom predsedniku Si Djipingu i svim gradjanima Kine predstojeću Kinesku Novu godinu.

Čen Bo je izrazila divljenje procesu vakcinacije u Srbiji.

“Tome je i kineska vakcina dala svoj doprinos”, rekla je ona.

– Delegacije Srbije i Ruske Federacije održale su danas u Beogradu prvi sastanak povodom utvrđivanja mogućnosti za proizvodnju vakcine “Sputnjik Ve” u Srbiji prenela je RTV Vojvodine.

Rusku delegaciju, koju je predvodio ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan – Harčenko, činili su predstavnici ruskog Ministarstva industrije, Fonda za direktne investicije i ruske Agencije za lekove, dok su u srpskoj delegaciji, koju je predvodio ministar za inovacije Nenad Popović, bili i predstavnici Instituta “Torlak”.

Popović je posle sastanka kazao novinarima da će se sutra u Instituti Torlak obaviti prvi ekspertski razgovori i naveo da je za prvu fazu, za koju je utvrđeno da postoje mogućnosti kada je reč o proizvodnji vakcine u Srbiji, odnosno za transport supstance, punjenje, pakovanje i distribuciju u našoj zemlji, potrebno od dva do tri meseca.

Istakao je da je za pun ciklus proizvodnje potrebno devet do 10 meseci i podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić već kazao da će naša zemlja uložiti u nove pogone i novu opremu koji bi zadovoljili sve standarde a sa ciljem da se vakcina sprovodi kod nas.

Vakcina “Sputnjik Ve”, kako je naveo Popović, iz naše zemlje bila bi distribuirana i u region, ali i u zemlje Evrope.

– Crveni krst Kikinda i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine zahvaljuju se  sugrađanima koji su humanim gestom darivanja dragocene tečnosti ulepšali dan i drugima i sebi. Na prvu februarsku akciju dobrovoljnog davanja krvi došlo je 121 Kikinđana, od kojih je 106 dalo krv, dok 15 osoba krv nije moglo dati zbog medicinskih razloga. Među davaocima našao se i veliki broj srednjoškolaca koji su krv dali prvi put.

Naredna akcija dobrovoljnog davanja krvi održaće se već 22. februara u Crvenom krstu Kikinda.

Vlada Srbija je danas usvojila novi, treći paket pomoći privredi i gradjanima, vrednosti 249,4 milijarde dinara, da bi ublažila negativne efekte pandemije korona virusa, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Ona je, predstavljajući nove mere pomoći, rekla su prethodna dva paketa pomoći bila uspešna, pravovremena, dobro smišljena, a da je privreda pokazala “žilavost” i da su strani investitori nastavili da investitiraju i zapošljavaju radnike. Zajedno sa prethodna dva paketa ukupna pomoć države privredi i gradjanima biće 953 milijarde dinara, odnosno osam milijardi evra.

Zahvaljući preduzetim merama, po rečima premijerke, Srbija je ostvarila ” fenomenalne rezultate” u oblasti ekonomije.

“Kao što je Srbija za mnoge zemlje model u uspešnoj borbi protiv korona virusa, tako će se i u narednim mesecima govoriti o našim ekonomskim uspesima, kada budu objavljeni zvanični podaci”, rekla je Brnabić.

Mali: U trećem paketu pomoć za zaposlene i u velikim kompanijama

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je danas da će zaposleni u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima dobiti pomoć države trećim paketom od po pola minimalne zarade za tri meseca, mart, april i maj.

On je, predstavljajući novi paket pomoći privredi rekao da će finansijsku podršku od po pola minimalca dobiti ukupno oko 1,4 miliona radnika od čega je u velikim firmama zaposleno 300.000 ljudi.

“Firme se za pomoć u minimalnim zaradama prijavljuju svaki mesec i nemaju pravo da otpuste više od deset odsto zaposlenih tri meseca nakon poslednje isplate”, rekao je Mali.

Dodao je da firme koje prihvate pomoć neće moći ove godine da isplaćuju dividendu.

Mali je rekao da će kroz sektorsku podršku turizam, ugostiteljstvo, renta kar agencije i turistički vodiči dobiti još jednu minimalnu zaradu, a gradski hoteli 350 evra po sobi.

Prevoznici u drumskom saobraćaju će, prema njegovim rečima, dobiti 600 evra po autobusu u trajanju od šest meseci.

Pokazali smo da država može da preuzme najveći teret krize”, rekao je Mali i dodao da treći paket pomoći ni na koji način neće ugroziti makroekonomske stabilnost i visinu javnog duga od 60 odsto u bruto domaćem proizvodu (BDP).

– Nacionalna služba za zapošljavanje saopštila je da će sutra izvršiti isplatu posebne novčane naknade za mesec januar 2021. godine.

Uplata će biti na tekućim računima korisnika kod poslovnih banaka.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na jedan odsto, saopštila je NBS.

Izvršni odbor je imao u vidu da i dalje podsticajno deluju prethodno donete mere monetarne i fiskalne politike i da je najavljen dodatni paket fiskalnih mera, navodi se u saopštenju.

Procenjeno je da će “snažna” podrška NBS i Vlade preduzećima i gradjanima obezbediti već u drugom tromesečju ove godine dostizanje pretkriznog nivoa ekonomske aktivnosti.

“Industrijska proizvodnja, promet u trgovini na malo i izvoz već su dostigli pretkrizni nivo, a sa daljim napretkom u procesu vakcinacije koji je, po dosadašnjem uspehu Srbiju svrstao medju najbolje zemlje na svetu, očekujemo da će se aktivnost i u ostalim uslužnim sektorima potpuno oporaviti”, istakla je NBS.

– Grad Kikinda raspisao je konkurs za dodelu sredstava za podsticaj i razvoj mladih talenata grada Kikinde u 2021. godini.

Ukupan iznos opredeljenih sredstava za finansiranje i sufinansiranje mladih talenata utvrđen je Odlukom o budžetu grada Kikinde za 2021. godinu sa projekcijama na 2022. i 2023. godinu. Minimalan iznos sredstava koji se može odobriti pojedincu po Konkursu je 10.000,00 dinara, dok maksimalan iznos koji se u toku godine može odobriti pojedincu iznosi 100.000,00 dinara. Konkurs je otvoren od 10.02.2021. godine i traje do utroška sredstava. Neblagovremene i nepotpune prijave se neće razmatrati.

Pravo na finansijsku podršku imaju mladi talenti na osnovu podnetog zahteva na prijavnom obrascu, ukoliko ispunjavaju opšte i posebne uslove u skladu sa oblašću u vezi koje podnose prijavu.

Više informacija o Konkursu dostupne su na zvaničnom sajtu grada Kikinde kikinda.org.rs

– U velikom finalu kviza “Moja Kikinda – otkrijmo gde živimo”  koje će se održati 19. februara sa početkom od 10 časova u Kulturnom centru naći će se đaci OŠ. „Vasa Stajić“ iz Mokrina, OŠ. ,,Slavko Rodić“ iz Banatskog Velikog Sela i OŠ. ,,Sveti Sava“ i ,,Jovan Popović“ iz Kikinde. Za kviz koji kikindska Kancelarija za mlade organizuje po šesti put i ove godine vladalo je veliko interesovanje, a osmišljen je sa namerom kako bi se naši sugrađani više upoznali sa podnebljem na kojem žive.

– Cela Srbija je večeras, prema podacima Republičkog hidrometerološkog zavoda, “ušla” u temperaturni minus.

U 18 časova, nula stepeni izmereno je samo u Leskovcu i Zaječaru, a u svim ostalim područjima temperatuja je bila u minusu, dok je nahladnije, 11 stepeni ispod nule, na Kopaniku, gde ima magle.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na umeren i jak mraz do nedelje.

Kako se navodi, u petak i za dane vikenda biće veoma hladno, u jutarnjim satima umeren i jak mraz sa minimalnom temperaturom od -12 do – 8 i najvišom dnevnom ispod 0 stepeni – ledeni dani.

Izvor: Kikinda News, Beta, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *