May 8, 2021
aktuelno

Počela je masovna revakcinacija u Kikindi protiv kovida – Kikinda Online News

U Kikindi je trenutno 138 aktivnih slučajeva virusa kovid 19 pa je tako zaključno sa jučerašnjim danom 3.263 obolelih od korona virusa na teritoriji grada Kikinde. U kovid ambulatni Doma zdravlja smanjen je broj prvih pregleda, ali se broj kontrolnih i dalje nalazi na visokom nivou, pa još uvek postoji potreba za ambulantama koje vrše testiranja i obavljaju kontrole, saznajemo od glavne sestre Doma zdravlja Mire Pećanac. Trenutno kovid kontrolna ambulanta Doma zdravlja koja se nalazi na spratu u Svetosavskoj ulici ne radi vikendom i praznikom, a svi kontrolni pregledi obavljaju se u ambulanti koja se nalazi u dvorištu u sklopu samog objekta.

U Kikindi je od danas započeta masovna revakcinacija građana koja su prvu dozu vakcine ,,Sinofarm” kineskog proizvođača primili 20. januara. Masovna revakcinacija i sutra će se obavljati na prvom vakcinalnom punktu u Udruženju penzionera od 8 do 15 sati, a od petka, 12. februara i u ambulanti u Mikronaselju i tada će radno vreme oba vakcinalna punkta biti od 8 do 18 sati. Građani će dobijati sms poruku od E-uprave da se jave na drugu dozu vakcine na istom punktu gde su primili i prvu dozu:

-” Svi građani koji su vakcinu primili 20. januara danas su bili na programu da prime drugu dozu kako bi bili kompletno vakcinisani. Prva dva dana nismo imali većih gužvi, danas je 200 građana primilo drugu dozu, za sutra je ta cufra dvostruko veća budući da očekujemo 445 građana, da bi u petak, ta cifra već premašila broj od 600. To nam nastupaju oni dani kada smo mogli da primamo sve građane koji su izrazili želju da se vakcinišu, mi smo tako postupali, nismo nikog vraćali i samim tim ukazala se potreba za otvaranjem dodatnog punkta, u Mikronaselju koji je radio od 22. do 25. januara. Za ta četiri dana variralo od 150 do 180 vakcinacija na dnevnom nivou. Samim tim, ta četiri dana se preslikavaju na period od 12. do 15. februara. Uz očekivane gužve i veći odziv građana, od petka 12. februara radno vreme oba vakcinalna punkta biće od 8 do 18 sati, radićemo i vikendom i praznicima. Prema podacima sa terena, dve mobilne ekipe uradile su 86 prvih doza vakcina za starije i nepokretne sugrađane u gradu i selima. Za ona lica koja su iz nekih drugih razloga sprečena da dođu na drugu dozu vakcine potrebno je da pozovu neke od brojeva telefona Gradske uprave 0230 321 374 i 0230 410 230. Svi građani koji su primili prvu dozu vakcine, za njih odmah postoji rezervisana druga doza. Iz tog razloga moramo da radimo dvostruku proveru identiteta na samom ulazu kako nam neko slučajno ne bi “zalutao” na prvu dozu” – izjavila je Mira Pećanac, glavna sestra Doma zdravlja.

Zaključno sa jučerašnjim danom, u Kikindi je vakcinu primilo 6.338 sugrađana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *