May 9, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za sredu, 10. februar – Kikinda Online News

Danas je sreda, 10. februar a ovo su najvažnije vesti koje su obeležile današnji dan.

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač i Saša Tanackov iz resora za privredu i investicije danas su posetili pogon italijanske kompanije ,,Kalcedonija“ u Kikindi koja se bavi proizvodnjom dečijih, ženskih i muških čarapa, kupaćih kostima i donjeg veša. Za izgradnju proizvodnog pogona u Kikindi u januaru 2019. godine uloženo je preko 8 miliona evra, a na početku svog poslovanja u našem gradu brojala je svega 36 zaposlenih. Nakon dve godine uspešnog poslovanja, u proizvodnom pogonu zaposlen je 591 radnik, planira se dodatno proširenje proizvodnje a samim tim i potražnja za još 80 radnika čime će fabrika praktično raditi u svom punom kapacitetu od 670 zaposlenih.

-“ Kada je „Kalcedonija“ pregovarala da će u Kikindi biti otvoren pogon, tada je rečeno da će biti zaposleno oko 300 naših sugrađanki, a to se sada povećalo na, bezmalo šest stotina a još 80 sugrađanki će, u narednim mesecima, ja se nadam, naći svoje mesto u „Kalcedoniji“. „Kalcedonija“ kao jedna izuzetno društveno-odgovorna firma je u jednom jako kratkom periodu zbog epidemiološke situacije zaustavila svoju proizvodnju, a i tada je sa 334 došla do broja od 479 zaposlenih u vreme pandemije. Donirali su 6.000 zaštitnih maski i pomogli su finansijski onima kojima je to potrebno. Grad Kikinda biće podrška svakom privredniku i pouzdan partner svakom novom investitoru a svim postojećim nastojaćemo da pomognemo da održe i povećaju svoju proizvodnju“ – rekao je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

– Prva februarska akcija dobrovoljnog davanja krvi održaće se sutra, 11. februara u Crvenom krstu. Svi sugrađani koji to žele, dragocenu tečnost mogu da daruju od 8:30 do 13 sati.

– Tokom prethodnog dana u Vojvodini su registrovana 402 nova slučaja korona virusa, od kojih je najviše u Novom Sadu, 87, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Vojvodine. Prema zvaničnim podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u periodu od 1. do 7. februara broj novozaraženih je u padu za 17 odsto na globalnom nivou, a ukupan broj preminulih u tom periodu manji je za 10 odsto.

U Kikindi je trenutno 138 aktivnih slučajeva virusa kovid 19 pa je  zaključno sa jučerašnjim danom 3.263 obolelih od korona virusa na teritoriji grada Kikinde. U kovid ambulatni Doma zdravlja smanjen je broj prvih pregleda, ali se broj kontrolnih i dalje nalazi na visokom nivou, pa još uvek postoji potreba za ambulantama koje vrše testiranja i obavljaju kontrole, saznajemo od glavne sestre Doma zdravlja Mire Pećanac. Trenutno kovid kontrolna ambulanta Doma zdravlja koja se nalazi na spratu u Svetosavskoj ulici ne radi vikendom i praznikom, a svi kontrolni pregledi obavljaju se u ambulanti koja se nalazi u dvorištu u sklopu samog objekta.

U Kikindi je od danas započeta masovna revakcinacija građana koja su prvu dozu vakcine ,,Sinofarm“ kineskog proizvođača primili 20. januara. Masovna revakcinacija i sutra će se obavljati na prvom vakcinalnom punktu u Udruženju penzionera od 8 do 15 sati, a od petka, 12. februara i u ambulanti u Mikronaselju i tada će radno vreme oba vakcinalna punkta biti od 8 do 18 sati. Građani će dobijati sms poruku od E-uprave da se jave na drugu dozu vakcine na istom punktu gde su primili i prvu dozu:

-“ Svi građani koji su vakcinu primili 20. januara danas su bili na programu da prime drugu dozu kako bi bili kompletno vakcinisani. Prva dva dana nismo imali većih gužvi, danas je 200 građana primilo drugu dozu, za sutra je ta cufra dvostruko veća budući da očekujemo 445 građana, da bi u petak, ta cifra već premašila broj od 600. To nam nastupaju oni dani kada smo mogli da primamo sve građane koji su izrazili želju da se vakcinišu, mi smo tako postupali, nismo nikog vraćali i samim tim ukazala se potreba za otvaranjem dodatnog punkta, u Mikronaselju koji je radio od 22. do 25. januara. Za ta četiri dana variralo od 150 do 180 vakcinacija na dnevnom nivou. Samim tim, ta četiri dana se preslikavaju na period od 12. do 15. februara. Uz očekivane gužve i veći odziv građana, od petka 12. februara radno vreme oba vakcinalna punkta biće od 8 do 18 sati. Prema podacima sa terena, dve mobilne ekipe uradile su 86 prvih doza vakcina za starije i nepokretne sugrađane u gradu i selima” kaže glavna sestra Doma zdravlja Mira Pećanac.

– U Srbiju danas stiže još 500.000 doza kineske vakcine “Sinofarm”. Kako je juče najavio predsednik Aleksandar Vučić, obezbeđeno je i da 15. i 22. februara stigne ukupno još 88.000 doza Fajzera, u prvom navratu 42.000 i u drugom 46.000 prenela je RTV Vojvodine.

Premijerka Srbije Ana Brnabić i češki kolega Andrej Babiš razgovarali su danas u Beogradu o vakcinaciji protiv korona virusa i ocenili da su bilateralni odnosi “izuzetni”.

“Fokus razgovora je bio na zdravstvenim pitanjima, masovnoj imunizaciji i borbi protiv korona virusa”, rekla je Brnabić novinarima.

Istakla je da je Srbija do sada 10 puta menjala protokol lečenja obolelih od Kovida-19 i da smatra da je Srbija baš zbog toga uspešna u borbi protiv korona virusa.

“Hospitalizujemo više od evropskog proseka i koristimo inovativne lekove, ali je masovna vakcinacija sada najvažnija”, rekla je Brnabić.

Ona je navela da su bilateralni odnosi “izvanredni” uz česte i redovne posete na svim nivoima.

Novi paket ekonomskih mera za podršku privredi i gradjanima sutra će predstaviti premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali, najavila je Vlada Srbije.

Premijerka je pre nekoliko dana rekla da će ukupna vrednost državne pomoći privredi i stanovništvu u ublažavanju negativnih efekata pandemije korona virusa biti 2,5 milijardi evra. Vlada je u 2020. godini obezbedila dva paketa pomoći u vrednosti oko šest milijardi evra, odnosno više od 12 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Pomoć u isplatama minimalnih zarada do sada su dobila samo mala i srednja preduzeća, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tražio da novim paketom pomoći budu obuhvaćena i velika preduzeća.

Dodatnu sektorsku pomoć će, kako je ranije najavljivano, dobiti firrme iz oblasti saobraćaja, turizma i ugostiteljstva.

Svi punoletni gradjani bi ove godine trebalo da dobiju dva puta po 30 evra, a pnezioneri dodatno 50 evra, odnosno ukupno 110 evra.

– Ministar za brigu o selu Milan Кrkobabić danas je tokom posete Jablaničkom okrugu rekao da je sve je spremno za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama i da je za te namene u ovoj godini u republičkom budžetu obezbedjeno pola milijarde dinara.

Maksimalan iznos bespovratnih sredstava predvidjen po jednoj zadruzi, prema uslovima konkursa koji će biti uskoro objavljen, za novoformirane zadruge je 7,5 miliona dinara, a za stare do 15 miliona dinara. Prioritet u podeli novca zadrugama ostaju jug Srbije, nerazvijena, manje razvijena i devastirana područja, kao područja kojima je najviše potrebna briga države, ali će se prilikom odlučivanja  podsticajima voditi računa o zastupljenosti čitave teritorije.

Izvor: Kikinda News, Tanjug, Beta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *