May 18, 2021
aktuelno

Kikinda polovinom godine dobija Prihvatilište – Kikinda Online News

Grad Kikinda krenuo je u proceduru otvaranja prihvatilišta za stambeno i materijalno nezbrinuta lica. To je ujedno bila jedna od glavnih tema prve sednice Saveta upravnog okruga u proširenom sastavu kojoj su pored predstavnika lokalnih samouprava sa teritorije okruga prisustvovali i direktori Centara za socijalni rad, direktor Nacionalne akademije za javnu upravu, direktor Centra za stručno usavršavanje i direktor Gerontološkog centra.

Direktor kikindskog Gerontološkog centra Nemanja Radin kaže da će Prihvatilište funkcionisati kao treća odvojena jedinica u sklopu Gerontološkog centra sa kapacitetom od 21 ležaja koji bi u slučaju veće potrebe dodatno bio proširen u drugom delu zgrade:

-” Obuhvatili bi ceo Severnobanatski okrug i korisnike iz svih opština koje bi mogli da primimo u samo Prihvatilište. To ne može naravno da funkciniše bez podrške lokalne samouprave, i ostalih uprava iz Okruga. U postupku je licenciranje, kako bismo mogli da počnemo sa radom. Želja nam je da sredinom godine, počnemo sa radom, a to naravno ne zavisi od nas već od licenciranja.Ostale su neke tehnikalije – za sada je najveći problem osoblje sa kojim smo u deficitu, trebaju nam doktori i medicinske sestre, a sve ostalo je nešto što bi moglo da se reši u kraćem periodu” – istakao je Radin.

-” Veoma sam zadovoljan što smo krenuli u proceduru otvaranja Prihvatlišta za stambeno i materijalno nezbrinuta lica. Prihvatilište je zamišljeno tako da bude Okružnog karaktera tako da ćemo razgovarati oko modela kako će Prihvatilište izgledati. Za sada smo u fazi dogovora kako će ustanova funkcionisati. Zadovoljan sam jer je inicijativa započeta od ranije i mi se trudimo da je sprovedemo u delo, jer je tako nešto potrebno našem gradu” – dodaje Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada, dodavši da će lokalna samourava nastaviti da podržava ovakvu inicijativu i izdvojiće određena sredstva za funkcionisanje Prihvatilišta, dok će ostatak sredstava ići u dogovu sa predsednicima opština iz Okruga.

Predstavnici lokalnih samouprava veoma su zainteresovani da iskoriste kapacitete kikindskog Prihvatilišta:

-” Imamo adaptiran prostor za tu namenu i mogućnost da deo osoblja koji je zaposlen u Gerontološkom centru na taj način pokrijemo kako bi u dogovoru uzeli učešće u organizaciji funkcinsanja jedine takve institucije na teritoriji Severnobanatskog okruga, budući da je svaka lokalna samouprava u obavezi da ima mogućnost smeštaja svojih sugrađana. Očekujemo licenciranje, ima tu uslova koji bi trebali da se ispoštuju, da nas obiđu ljudi koji će pregledati teren i da mi iskoristimo tu mogućnost putem institucije Saveta upravnog okruga na koji dolaze njihovi predstavnici da uvidimo šta je to što je sve potrebno da obezbedimo kako bi Prihvatilište nesmetano moglo da radi” – istakao je Milivoj Linjački, načelnik Severnobanatskog upravnog okruga.

Jedna od važnih tema današnjeg sastanka bila je i zbrinjavanje pasa lutalica, budući da su sve jedinice lokalne samouprave sa teritorije Severnobanatskog upravnog okruga po Zakonu o komunalnim delatnostima moraju da imaju takvu vrstu mogućnosti putem Zoohigijene:

-“ S obzirom da Kikinda ima tu delatnost i za takvim radom, otvorićemo i danas tu temu kako i na koji način da i Zoo higijena treba da funkcioniše u celom okrugu. Kikinda ima službe koje mogu da pokriju ceo okrug i koristi sve svoje kapacitete kako bi te delatnosti mogle da funkcionišu” – dodao je Linjački.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *