May 18, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za utorak, 9. februar – Kikinda Online News

Danas je utorak, 9. februar, a ovo su najvažnije vesti koje su obeležile današnji dan.

Foto: Instagram/@gradonacelnikkikinde

– U okviru radne posete Nikola Lukač gradonačelnik Kikinde danas je obišao kikindski Dom učenika srednjih škola ,,Nikola Vojvodić”, koji je na osnovu rešenja Ministarstva prosvete, nauke i tehnologije, jedini Dom učenika i studenata u Srbiji sa kategorijom 1A. Kako bi nastavili sa ovakvim trendom, naveo je direktor ustanove,Ljubomir Vasičin potrebno je nastaviti dobru saradnju sa lokalnom samoupravom kroz realizaciju različitih projekata. Na sastanku se i razgovaralo o postojećem kapacitetu i popunjenosti, ali i o funkcionisanju Doma učenika u vremenima epidemiološke krize.

– Do današnjeg dana vakcinisano je ukupno 6.258 građana rekla je za naš portal glavna sestra Doma zdravlja Mira Pećanac. Naša sagovornica dodala je da je danas vakcinisano 112 građana, a od tog broja dve mobilne ekipe koje sprovode vakcinaciju u gradu i selima vakcinisali su 13 nepokretnih lica. Sutra počinje imunizacija drugom dozom vakcine, protiv COVID 19. Radi se o revakcinaciji vakcinom, kineskog proizvođača „Sinofarm“, koja će se obavljati svakog dana i praznikom. Imunizacija će se obavljati u prostorijama kikindskog Udruženja penzionera, sutra i u četvrtak od 08:00-15:00, dok će od 12. do 16. februara raditi i ambulanta na Mikronaselju, kako bi se sugrađani revakcinisali na mestu, na kom su primili prvu dozu vakcine. Oba punkta će od 12-16 februara raditi od 08:00-18:00. Iz Gradske uprave obaveštavaju sugrađane da je došlo do zamene broja 0230 410 164, pa se sve informacije o imunizaciji mogu dobiti na brojevima 0230 321 374 i 0230 410 230.

– Grad Kikinda krenuo je u proceduru otvaranja Prihvatilišta za stambeno i materijalno nezbrinuta lica. To je ujedno bila jedna od glavnih tema prve sednice Saveta upravnog okruga u proširenom sastavu kojoj su pored predstavnika lokalnih samouprava sa teritorije okruga prisustvovali i direktori Centara za socijalni rad, direktor Nacionalne akademije za javnu upravu, direktor Centra za stručno usavršavanje i direktor Gerontološkog centra.

Direktor kikindskog Gerontološkog centra Nemanja Radin kaže da će Prihvatilište funkcionisati kao treća odvojena jedinica u sklopu Gerontološkog centra sa kapacitetom od 21 ležaja koji bi u slučaju veće potrebe dodatno bio proširen u drugom delu zgrade:

-“ Obuhvatili bi ceo Severnobanatski okrug i korisnike iz svih opština koje bi mogli da primimo u samo Prihvatilište. To ne može naravno da funkciniše bez podrške lokalne samouprave, i ostalih uprava iz Okruga. U postupku je licenciranje, kako bismo mogli da počnemo sa radom. Želja nam je da sredinom godine, počnemo sa radom, a to naravno ne zavisi od nas već od licenciranja.Ostale su neke tehnikalije – za sada je najveći problem osoblje sa kojim smo u deficitu, trebaju nam doktori i medicinske sestre, a sve ostalo je nešto što bi moglo da se reši u kraćem periodu“ – istakao je Radin.

-“ Veoma sam zadovoljan što smo krenuli u proceduru otvaranja Prihvatlišta za stambeno i materijalno nezbrinuta lica. Prihvatilište je zamišljeno tako da bude Okružnog karaktera tako da ćemo razgovarati oko modela kako će Prihvatilište izgledati. Za sada smo u fazi dogovora kako će ustanova funkcionisati. Zadovoljan sam jer je inicijativa započeta od ranije i mi se trudimo da je sprovedemo u delo, jer je tako nešto potrebno našem gradu“ – dodaje Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada, dodavši da će lokalna samourava nastaviti da podržava ovakvu inicijativu i izdvojiće određena sredstva za funkcionisanje Prihvatilišta, dok će ostatak sredstava ići u dogovoru sa predsednicima opština iz Okruga. -” Imamo adaptiran prostor za tu namenu i mogućnost da deo osoblja koji je zaposlen u Gerontološkom centru na taj način pokrijemo kako bi u dogovoru uzeli učešće u organizaciji funkcinsanja jedine takve institucije na teritoriji Severnobanatskog okruga, budući da je svaka lokalna samouprava u obavezi da ima mogućnost smeštaja svojih sugrađana. Očekujemo licenciranje, ima tu uslova koji bi trebali da se ispoštuju, da nas obiđu ljudi koji će pregledati teren i da mi iskoristimo tu mogućnost putem institucije Saveta upravnog okruga na koji dolaze njihovi predstavnici da uvidimo šta je to što je sve potrebno da obezbedimo kako bi Prihvatilište nesmetano moglo da radi” – istakao je Milivoj Linjački, načelnik Severnobanatskog upravnog okruga.

– Jasmina Milankov, iz Odseka za razvoj poslova grada Kikinde najavila je koncert “Vlada Divljan-tribute bend” kao poklon našim sugrađanima za Dan zaljubljenih 14. januara. Koncert će biti održan u Narodnom pozorištu u skladu sa svim protivpandemijskim merama 14. februara sa početkom od 19 sati, ulaz je besplatan, a broj mesta ograničen. Rezervacija karata vrši se putem broja telefona 410 241.

– Grad Kikinda kao visoko kotiran grad na sportskoj mapi Srbije ispunjava sve uslove i standarde da bude ozbiljan predstavnik paraolimpijskih sportova. To je konstatovano danas prilikom radne posete gradu Kikindi svetskog i evropskog šampiona, stonotenisera Zlatka Keslera, osvajača 26 paraolimpijskih medalja kojeg je, zajedno sa predstavnicima Paraolimpijskog komiteta Srbije u svom kabinetu ugostio gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač. Gosti našeg grada prethodno su obišli svu sportsku infrastrukturu SC ,,Jezero“ i izuzetno su zadovoljni kapacitetima kojim ovaj kompleks raspolaže:

-“ U ime svih sportova mogu reći da je izuzetno dobra stvar ovde što se na pola kilometara kvadratnih nalazi i smeštaj i sale i svi oni tereni koji mogu da se koriste za paraolimpice uz adekvatne izmene, odnosno prepravke. Neki od paviljona prilagođeni su za osobe sa lakšim stepenom invalideta, dok bi za teže, jedan do dva paviljona moglo da se prepravi., i u salama i svlačionicama. Ostalo je sve prilagođeno, i mislim da bi to bio jedna vrlo dobra saradnja SC ,,Jezero“ i Paraolimpijskog komiteta gde bi zajedničkim snagama mogli da napravimo jedan dobar budući Paraolimpijski kamp za sve sportove paraolimpijca – sedeća odbojka, košarka u kolicima, stoni tenis, streličarstvo. U najavi je da će biti rađena rekonstrukcija Atletskog stadiona, što znači da bi i atletičari mogli da ga iskoriste na pravi način“ – rekao je proslavljeni stonoteniser Zlatko Kesler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *