May 18, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za petak, 5. februar – Kikinda Online News

Danas je petak, 5. februar, a ovo su najvažnije vesti koje su obeležile današnji dan.

Fb stranica: Nikola Lukač Gradonačelnik Kikinde

-Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač primio je vakcinu protiv korona virusa kako bi “ličnim primerom ukazao na važnost vakcinacije u vraćanju u normalne tokove života” – navodi se u objavi zvaničnog naloga gradonačelnika Kikinde Nikole Lukača.

– Trenutno je 258 aktivnih slučajeva virusa kovid 19, pa je zaključno sa jučerašnjim danom 3.227 obolelih od korona virusa u našem gradu. Na bolničkom lečenju u ovom momentu nalazi se 13 pacijenata, a na dnevnom nivou registruje se između pet do deset novoobolelih. Nadležni pri kikindskom Zavodu za javno zdravlje epidemiološku situaciju i dalje ocenjuju kao vanrednu sa tendencijom stabilizacije i napominju da opuštanja ne sme da bude:

-“ Ovaj talas pokazao je da bolest može da traje, da se pneumonije prolongiraju, odnosno da traju i po mesec, dva pa je tako i pacijentima potrebno više vremena da se u potpunosti oporave. Vakcinacija je počela početkom januara, prvu vakcinu su primili zaposleni u zdravstvu i korisnici gerontoloških centara koji su primili već drugu dozu vakcine, nakon koje treba da prođe minum osam dana kako bi se stekao imunitet kaže direktorica Zavoda za javno zdravlje dr Sandra Radlović dodavši da je zadovoljna dosadašnjim odzivom od 5.700 građana koji su pristali na dobrovoljnu vakcinaciju, dok je od tog broja, 255 završilo proces imunizacije.

Već u utorak, 9. februara, počeće revakcinacija za one sugrađane koji su primili prve doze „Sinofarm“ vakcine kineskog proizvođača. Imunizacija u seoskim ambulantama za sada neće biti organizovana, dok su za sve nepokretne građane i meštane seoskih opština organizovane mobilne ekipe koje sprovode imunizaciju.

– Ovogodišnji Dani vina u Iđošu koje Udruženje vinara i vinogradara „Šasla“ iz tog mesta organizuje po 21. put, biće održani na način koji to dozvoljava aktuelna epidemiološkom slika. To konkretno znači da sem proglašenja najboljih, dodela priznanja i pratećeg programa u sklopu slave Svetog Trifuna neće biti organizovani. Već u sredu, 10. februara svi zainteresovani učesnici svoje uzorke vina mogu predati u Domu kulture u terminima od 14 do 20 časova kao i u četvrtak od 12 do 18 sati, a uzorci se mogu slati i poštom. Vino koje će enolozi ocenjivati treba da bude u litarskoj flaši sa naznačenim podacima o proizvođaču i podacima o vinu, a iznos kotizacije je 300 dinara po uzorku. Kao i prethodnih godina, ocenjivaċe se kvalitet i biće proglašeni pobednici najboljeg crvenog, belog i roze vina.

– U Narodnoj biblioteci ,,Jovan Popović” u Kikindi počelo je prijavljivanje za pripremu za polaganje završnog ispita iz srpskog jezika. Broj mesta je ograničen. Pripreme su besplatne za članove biblioteke. Zainteresovani se mogu prijaviti lično na Dečijem odeljenju svakog radnog dana od 8 do 20 časova.

– Gradski odbor SUBNOR-a Kikinda pozvao je svoje članove da se prijave za odlazak u Sokobanju od 10. do 17. aprila u Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju „Banjica“. Prijavljivanje je počelo danas i vrši se u prostorijama ovog udruženja na adresi Trg srpskih dobrovoljaca broj 10, dok se vaučeri Ministarstva za turizam dostavljaju na adrese prijavljenih čija primanja nisu veća od 70.000 dinara. Prilikom prijavljivanja sa sobom je potrebno poneti ličnu kartu, ček ili potvrdu o visini penzije kao i člansku karticu SUBNOR-a sa regulisanom članarinom za ovu godinu. Dodatne informacije mogu se dobiti u prostorijama samog udruženja svakog radnog dana od 10 do 15 sati kao i putem sledećih brojeva telefona 060/424-43-33; 0230-422-302 i 0230-507-362.

– Nakon pauze od tri meseca, Narodno pozorište Kikinda ponovo otvara svoja vrata za posetioce i to u novom terminu, petkom od 19 sati. Večeras će na pozorišnjoj sceni biti odigran komad Slobodana Simića “Ordinacija”.

– Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež pozdravio je novi, najavljeni paket ekonomskih mera podrške privredi i građanima i istakao da će odluka o pomoći od 600 evra po autobusu za prevoznike u drumskom saobraćaju, doneta na inicijativu PKS, sačuvati više od 20.000 radnih mesta u Srbiji.

-“ Vlada je zaista reagovala adekvatno i očekujemo pomoć od 600 evra po autobusu za prevoznike u drumskom saobraćaju. To je mera koja možda ne može da reši sve probleme, ali može da pomogne kompanijama da ne otpuštaju ljude. Trenutno u ovom sektoru radi više od 20.000 ljudi“, istakao je Čadež.

Nakon šest milijari evra pomoći države od  početka pandemije sledi dodatna pomoć od 2,5 milijardi evra, neophodnih za očuvanje privatnog sektora, pre svega, za održanje nivoa zaposlenosti, ocenio je Čadež.

Srbija uskoro dobija Zakon o obnovljivim izvorima koji će u koordinaciji sa izmenama Zakona o energetskoj efikasnosti koristi imati građani: moći će ne samo da proizvode već i prodaju zelene kilovate i time smanje potrošnju energije, a samim tim i račune za struju i grejanje.

-” Svako će moći da na svoju porodičnu kuću ili svoju zgradu u kojoj živi jedan, pet ili pedeset ljudi stavi solarne panele. Da samim tim smanje troškove u svom računu za električnu energiju”, kaže ministarka Zorana Mihajlović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *