May 8, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za četvrtak 4. februar – Kikinda Online News

Danas je četvrtak, 4. februar, a ovo su najvažnije vesti koje su obeležile današnji dan.

Fb stranica: Nikola Lukač gradonačelnik Kikinde

– Konferencija “Vojvodina u 2021” godini održana je u Skupštini AP Vojvodine pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade. Na konferenciji se govorilo o tome kako će Evropa izgledati nakon pandemije, bilo je reči o privredi i turizmu, kulturi u novim uslovima i situaciji u zdravstvu u tekućoj 2021. godini. Osim predstavnika drugih vojvođanskih gradova i opština, konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

-” Trudimo se da se brzo transformišemo, da brzo donosimo odluke i idemo u korak s vremenom. Baš taj sistem rada nas usmerava da uvidimo koji su nam prioriteti, u šta ćemo da ulažemo, ali na prvom mestu da budemo maksimalno iskreni i korektni prema svim sugrađanima, kada planiramo ulaganja. To je ta realnost i jednostavnost u obraćanju, ukazivanje na ono što je najbitnije i na to šta možemo da uradimo i da podržimo, kada je realizacija projekata u pitanju, u 2021. godini. Dokle god sam ja na čelu grada i moj tim, mi ćemo se voditi realnošću i iskrenim ukazivanjem na mogućnosti ulaganja iz budžeta. Ono što nam je najvažnije su ulaganja. Ja moram napomenuti da bez pomoći predsednika države, bez ulaganja Vlade Republike Srbije nećemo ni moći da završimo projekte, poput Fabrike vode, za koju je potrebno izdvojiti 9,6 miliona evra, kompletne rekonstrukcije Opšte bolnice, zatim završetak rekonstrukcije Gradske pijace, ali i ono što će uvećati naše investicione potencijale, a to je izgradnja brze saobraćajnice Bački Breg – Sombor – Kikinda – Nakovo. To je nama strateški važno. Time dolazimo i do onog turističkog momenta, u okviru kog predstavljamo naš grad. Kikinda je apsolutno prepoznatljiva, ne samo u okruženju, već i u regionu, po velikoj manifestaciji Dani ludaje, tu je naša Terra, zatim sove, mamut, suvača i druge zanimljivosti, zbog kojih vredi doći u Kikindu. Još nešto hoću da kažem, mi lokalne samouprave, bez obzira da li smo veće ili manje lokalne sam,ouprave, mi treba da sarađujemo jedni sa drugima, da učimo jedni od drugih i da nismo jedni drugima konkurencija. Sa ponosom ću pomenuti našu saradnju sa Novim Bečejom, koja može da bude jedan od modela, u svakoj oblasti, a pogotovo, kada je turizam u pitanju” – izjavo je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

– Za one parove koji bi žarko želeli da se ostvare kao roditelji, a to nisu u mogućnosti da postanu prirodnim putem, Grad Kikinda kao jednu od mera populacione politike za 2021. godinu izdvojiće milion dinara za nabavku lekova, suplemenata i ostalih neophodnih detalja za obavljanje samog procesa vantelesne oplodnje po Javnom pozivu koji će biti rapisan u maju mesecu. To je ujedno, bila tema prvog održanog preliminarnog sastanka predstavnika Grada i do sada, 12 zainteresovanih parova koji su otpočeli ovaj proces:

-“ Podržavaćemo materijalno one parove koji su već prošli Komisiju, sa potvrdom da mogu da uđu u proces rada klinike koje Država i Pokrajina finansira. Ovo je prvi put da ulazimo u ovakvu vrstu poduhvata i ovo je i za nas praksa i iskustvo više, uz očekivan veći broj prijavljenih parova sa teritorije Kikinde kojima ćemo kao materijalnu podršku isplatiti otprilike neto prosečne zarade u visini od 60.000 dinara. To još uvek nije maksimalan iznos, ali možda ćemo tako postupati po prvim prijavama, nešto moramo da ostavimo i u rezervi jer ne znamo da li će nam se neko možda javiti i u septembru“ – kaže Ramona Tot, većnica za nacionalne manjine, rodnu ravnopravnost i brigu o porodici.

– Trenutno je aktivno 258 slučaja virusa kovid 19, pa je zaključno sa jučerašnjim danom 3.220 obolelih u Kikindi. U toku jučerašnjeg dana revakcinisano je 42 korisnika Geronotološkog centra u Kikindi dok je u domu Misericordia u našem gradu Fajzerovom vakcinom revakcinisano 35 zaposlenih i korisnika od ukupno 40 sugrađana koji se tu nalaze. Vakcinom Sputnjik V koja je stigla juče u Kikindu trenutno se vakcinišu samo zdravstveni radnici koji su se se  prethodno prijavili putem portala E-uprava. Rusku vakcinu primilo je 70 radnika Opšte bolnice, a u toku je imunizacija zaposlenih u Domu zdravlja a ista će dobrim delom obuhvatiti i domove zdravlja u okrugu.

– Prijave za državnu pomoć od po 30 evra počeće u drugoj polovini aprila, a isplate se očekuju u maju i novembru, najavio je ministar finansija Siniša Mali i dodao da penzioneri nemaju obavezu da se prijavljuju.

On je na Televiziji Prva rekao da je zadržan isti sistem kao kod prijave za pomoć od 100 evra 2020. godine, odnosno da će se građani prijavljivati preko kol centra ili sajta Trezora.

– Svеtsка zdrаvstvеnа оrgаnizаciја sа Mеđunаrоdnim udružеnjеm zа bоrbu prоtiv rака svакоg 4. fеbruаrа оbеlеžаvа Svеtsкi dаn bоrbе prоtiv rака. Mеđunаrоdnо udružеnjе zа bоrbu prоtiv rака pоčеlо је 2019. gоdinе trоgоdišnju каmpаnju pоd slоgаnоm: „Ја sаm, ја hоću” којоm sе pоdsеćа dа pојеdinаc i zајеdnicа mоgu dа dоprinеsu smаnjеnju glоbаlnоg оptеrеćеnjа mаlignim bоlеstimа. Slоgаn оvоgоdišnjе каmpаnjе imа zа cilj dа nаs pоdsеti nа mоć zајеdnicе i snаgu timsкоg rаdа.

– Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine raspisao je sedam konkursa u oblasti obrazovanja za podnosioce prijava sa teritorije AP Vojvodine u ukupnom iznosu od 170.913.250 dinara. Obrazac upitnika može se preuzeti na sajtu Sekretarijata www.puma.vojvodina.gov.rs gde se takođe može pronaći više informacija o raspisanim konkursima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *