May 18, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za sredu, 3. februar – Kikinda Online News

Danas je sreda, 3. februar, a ovo su najvažnije vesti koje su obeležile današnji dan.

Foto: Wikipedia

– U Kikindi je trenutno aktivan 251 slučaj virusa kovid 19, pa je zaključno sa jučerašnjim danom 3.212 obolelih, za osam slučaja više u odnosu na prethodni dan. Kako je za naš portal izjavila direktorica Doma zdravlja, dr Biljana Marković, u toku jučerašnjeg dana drugu dozu Fajzerove vakcine protiv kovida primilo je medicinsko osoblje Opšte Bolnice, Doma zdravlja, Zavoda za javno zdravlje, a danas je revakcinisano i 50 korisnika i zaposlenih u Gerontološkom centru koji su prvu dozu Fajzerove vakcine primili 13. januara. Na jedinom punktu za imunizaciju u Udruženju penzionera vakcinacija se i dalje obavlja u punom kapacitetu, a angažovane su i dve mobilne ekipe za vakcinaciju starijih i nepokretnih građana i meštane seoskih opština sa teritorije našeg grada. U Bolnici je hospitalizovano deset pacijenata, dok je jedno dete pušteno na kućno lečenje.

U prethodna 24 časa u Srbiji je od posledica infekcije virusom korona preminulo 15 osoba čime je ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije povećan na 4.071.

Po današnjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, u tom periodu je testirano 11.960 osoba, a kod 1.932 je potvrdjeno prisustvo virusa.

Na bolničkom lečenju su 4.002 kovid pacijenta, a 153 su na respiratorima.

Procenat smrtnosti danas iznosi 1,02.

Od početka epidemije, u Srbiji je testirano 2.652.095 osoba i potvrdjeno 400.837 slučajeva infekcije.

– Nemačka kompanija Drekslmajer donela je odluku da svim svojim zaposlenima u Srbiji isplati jednokratni bonus u neto iznosu od 9.920 dinara zbog rada u uslovima pandemije, saopštili su Udruženi sindikati Srbije “Sloga”. Iz Udruženih sindikata smatraju  da je isplata bonusa radnicima usled otežanih uslova rada i obaveznog nošenja zaštitnih maski stimulativnog karaktera, jer uspeh svakog preduzeća i njegove profitabilnosti uvek zavisi od onih koji su u direktnoj proizvodnji, a vrednovanje njihovog rada i kroz bonuse, posebno u uslovima pandemije je vrsta socijalne odgovornosti.

Iz Udruženih sindikata Srbije “Sloga” apeluju  i na ostale poslodavce širom Srbije da se povedu ovim pozitivnim primerom i da na taj način ojačaju međusobno poverenje sa svojim zaposlenima.

– Mađarsko-srpska granica od ponoći moći će da se pređe bez obaveze PCR testa i karantina, objavio je na svom Fejsbuk profilu Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih mađara i Skupštine Vojvodine nakon razgovora sa predsednikom Srbije potvrđeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

Od ponoći neće više biti potreban negativan PCR test za ulazak iz Mađarske u Srbiju, niti će biti potrebno da se ulazi u karantin na našoj teritoriji. Pravila za ulazak u Mađarsku iz Srbije nažalost ostaju ista, što znači da je i dalje bez PCR testa dozvoljen ulazak samo do 30km od granične linije, ne duže od 24 časa.

– Izdavačka kuća „Partizanska knjiga“ iz Kikinde u naredne dve godine realizovaće projekat „Restor(i)ed: European Short Story Today“. Projekat je odobren i finansijski podržan od strane Agencije „EACEA“ pod pokroviteljstvom Evropske Komisije. Na ovaj način, „Partizanska knjiga“ se našla u grupi od 36 evropskih izdavača čiji su projekti prepoznati kao najkvalitetniji i najbolje osmišljeni u 2020. godini.

Projekat „Restor(i)ed: European Short Story Today“ podrazumeva objavljivanje osam knjiga kratkih priča relevantnih evropskih autora iz Slovenije, Grčke, Bugarske, Engleske, Španije, Poljske, Francuske i Mađarske, kao i čitav niz promotivnih aktivnosti. Projektom su
obuhvaćeni i prevodi odabranih priča četvoro srpskih autora iz kataloga Partizanske knjige na engleski, francuski, nemački i španski jezik. Cilj projekta i svih najavljenih aktivnosti jeste afirmacija zapostavljenog žanra kratke priče.

– Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je tri javna konkursa kojima je predviđeno ukupno 400 miliona dinara za podršku lokalnim samoupravama za projekte sa ciljem smanjenja zagađenja vazduha.

-” Borba za čist vazduh je jedna od najvažnijih u Ministarstvu koje vodim i odlučni smo u nameri da podstaknemo lokalne samouprave da što hitnije reaguju i rešavaju ovaj problem”, izjavila je ministarka Irena Vujović, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Rok za prijavu na sva tri konkursa je 16. februar.

Prema rečima ministarke, jednim konkursom opredeljeno je 200 miliona dinara za obnovu starih kotlarnica, drugi od 100 miliona dinara je za projekte sufinansiranja smanjenja zagađenja vazduha iz individualnih izvora, a treći od 100 miliona je namenjen pošumljavanju.

Pravo da se prijave imaju svi gradovi i opštine u Srbiji, predviđeno je da Ministarstvo finansira 80 odsto troškova, a lokalna samouprava 20 odsto.

Izdvojena fotografija: Grad Kikinda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *