May 9, 2021
aktuelno

Grad Kikinda nastavlja da pruža podršku pčelarima – Kikinda Online News

Grad Kikinda uvek će pružati podršku pčelarima i u narednom periodu nastaviće da izdvaja značajna sredstva kako bi se brend kikindskog meda čuo kako u Srbiji, tako i širom regiona. To je konstatovano danas prilikom prve radne posete gradonačelnika Kikinde Nikole Lukača, Dalibora Oličkova rukovodioca Odseka za poljoprivredu i ruralni razvoj i Ljubana Sredića, većnika za poljoprivredu i Mesne zajednice koji su obišli kikindsko Udruženje pčelara.

Saša Čolak, predsednik kikindskog Udruženja pčelara kaže da je oko 300 udruženih pčelara sa teritorije grada i seoskih opština izuzetno zadovoljno ukazanom podrškom Gradske uprave:

-“ Mogu slobodno da kažem da su članovi našeg udruženja i svi ostali pčelari izuzetno zadovoljni sa donacijama, dotacijama, pomoćima i konkursima Gradske uprave gde se uvažava gotovo sve što smo mi pčelari imali na umu da odradimo, počevši od vrlo ružnih stvari sa kojima smo se susreli a to je bilo trovanje pčela, pa sve do izgradnje pogona i kupovine mašina. Kupovina mašine za satne osnove u proizvodnji saća dobro bi nam došla za naredni period, gde bi 300 kikindskih pčelara moglo da prerađuje svoj vosak, gde bismo kvalitetniji med mogli da ponudmo tržištu i krajnjim korisnicima, a tako bismo i mogli da obezbedimo par stalnih i sigurnih radnih mesta za naše članove” – priča Čolak dodajući da je godišnja proizvodnja meda negde oko stotinak tona budući da samo članovi kikindskog Udruženja pčelara imaju oko 9.000 košnica, dok je u proseku u našem gradu zastupljeno oko 17.000 košnica što je iznad proseka u celoj zemlji.

Grad Kikinda već tri godine od kako postoji program mera ruralnog razvoja podržava razvoj pčelarskih gazdinstava:

-” Uglavnom su to bili podsticaji za nabavku opreme za pčelarstvo, a konkretno, prethodne godine u toj nameni izdvojeno je blizu pola miliona dinara za 18 poljoprivrednih gazdinstava. Ove godine uveli smo novinu u vidu nabavke novih rojeva prevashodno zbog svih šteta koje pretrpe plečarska gazdinstva, zbog uginuća i pomora. Osim toga, svakako ćemo nastaviti finansiranje opreme za pčelarstvo za šta je ove godine iz gradskog budžeta izdvojeno više sredstava. Ideja je da za ovu namenu bude izdvojeno 1,2 miliona dinara uz prethodnu saglasnost Ministarstva poljoprivrede kako bismo mogli da realizujemo program koji bi trebao da krene ranije ove godine, za nekih mesec dana“ – dodaje Dalibor Oličkov, rukovodilac Odseka za poljoprivredu i ruralni razvoj GU Kikinda.

Kikindski pčelari u prethodnom periodu pretrpeli su ogromne gubitke ali je Grad, Pokrajina i Država imala razumevanja i pomogla im da se izvuku iz problema usled masovnog trovanja pčela:

-” Sve mašine koje se nalaze u Udruženju pčelara Kikinde jesu od grada pomognute da se kupe i naravno, Grad Kikinda će uvek imati razumevanje za pčelare, da razvijemo ovaj segment, i u narednom periodu izdvajaćemo značajna sredstva da im pomognemo, i da se brend kikindskog meda čuje kako širom Srbije, tako i regiona“ – istakao je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *