May 18, 2021
aktuelno

Pušteno u rad biogasno postrojenje u Novom Miloševu – Kikinda Online News

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je u Novom Miloševu pustila u rad “Pepo Energy” postrojenje koje će proizvoditi struju iz obnovljivih izvora energije.

Postrojenje “Pepo Energy”koristi biomasu kao glavnu sirovinu za proizvodnju biogasa koji generiše električnu i toplotnu energiju.

Jednostavnije rečeno, meso bundeve i žitni ostaci skladište se u silose i kasnije pretvaraju u električnu energiju uz pomoć generatora.

“Ovo je za Srbiju važno, jer pored 28 elektrana na biogas imamo još jednu i važno je da 73 gradimo danas u Srbiji. I da ćemo sa oko 100 megavata kapaciteta, koji će biti instalisani u narednih godinu ili dve u elektranama na biogas u Srbiji, biti zemlja koja će imati kada govorimo o energiji iz elektrana na biogas više nego Slovenija, Hrvatska i Crna Gora zajedno” – rekla je Zorana Mihajlović. 

Nakon što je postrojenje počelo da proizvodi prve kilovate, Mihajlovićeva je rekla da je u njega uloženo pet miliona evra, kao i da će zahvaljujući tome 30 ljudi imati posao.

Ovo je poruka koju Vlada Srbije i Pokrajinska vlada šalju kada je reč o obnovljivim izvorima energije. Ova investicija pokazuje u kom smeru ćemo ići i to mnogo brže nego u prethodnom periodu” naglasila je Mihajlovićeva.

Ističe da mnogo toga mora da se menja u Srbji u 2021. u oblasti energetike.

Zahvalila je svim investitorima koji ulažu u oblast obnovljivih izvora energije pošto to znači, kako kaže, da veruju u našu državu i energetsku politiku.

Klimatski neutralni razvoj je jedini razvoj koji može Srbiju da dovede na mnogo više stope razvoja BDP-a i mi to hoćemo da postignemo u narednim godinama” – poručila je ministarka.

Istakla je da će zato ova godina u resoru energetike biti obeležena donošenjem novih zakona, strategija i akcionih planova.

Mihajlovićeva je rekla da će Srbija dobiti i novi Zakon o obnovljivim izvorima energije, koji će omogućiti da jedan deo naše energetske bezbebednosti imamo i iz obnovljivih izvora.

Dodaje da su se biogasne elektrane pokazale kao elektrane koje će obezbediti pouzdanu energiju, to jest da su pouzdanije od solarnih ili elektrana na vetar.

Biogasne elektrane u odnosu na solarne daju 3,5 puta više energije“, napomenula je ministarka i dodala da energetika i ekologija moraju da idu zajedno.

One su sada drugarice i sestre i ne mogu da budu drugačije posmatrane. Sve će biti usmereno ka zelenoj energiji i klimatski održivom razvoju“, poručila je Mihajlovićeva.

Kompanija “Pepo Energy”, koja je zajednički poduhvat švajcarske energetske MET grupe i lokalne kompanije ” Arhar Teh”, izgradila je u Novom Miloševu 100 odsto ekološko postrojenje za proizvodnju energije kapaciteta 1,2 MW.

To ekološko postrojenje izgrađeno je za osam meseci uprkos pandemiji kovida 19 i u izgradnji je učestvovalo više od 150 radnika različitih profila.

(Tanjug)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *