март 4, 2021
aktuelno

Konkurs za dobijanje stipendija za besplatne studije u Rusiji za građane Srbije – Kikinda Online News

Studenti i srednjoškolci koji se odluče da studiraju i nastave školovanje van granica naše zemlje, tu mogućnost imaće i na prestižnim fakultetima u Ruskoj Federaciji.

Studenti iz Srbije imali bi ruski status – dobijali bi stipendije Ruske Federacije, pored besplatnih studija imali bi obezbeđen smeštaj u studentskom domovima, dok bi širom Rusije mogli da nastave školovanje odmah posle sticanja prethodnog obrazovanja i da biraju bilo koji program na kojem žele da studiraju.

Ruski dom u Beogradu poziva studente iz Srbije da se prijave na konkurs za stipendije koji je raspisalo Ministarstvo obrazovanja i nauke Rusije i Federalna agencija Rosotrudničestvo za školovanje u visokoobrazovnim ruskim institucijama za akademsku 2021/2022. godinu.

Pomenuto ministarstvo i agencija Rosotrudničestvo objavili su 20.januara 2021.godine konkurs za prijem na školovanje o trošku federalnog budžeta (kvota) u obrazovnim institucijama za visoko obrazovanje u Ruskoj Federaciji za školsku 2021/2022.godinu.

Registracija prijava vrši se na sajtu https://education-in-russia.com/ do 20.februara 2021.godine do kad je i predviđen rok za slanje dokumentacije.

Studenti koji ne vladaju dobro ruskim jezikom imaju pravo na obuku na pripremnim odeljenjima /fakultetima takođe o trošku federalnog budžeta.

U vezi konkursa moguće je zakazati konsultacije u Ruskom domu ul. Kraljice Natalije 33, Beograd uz obaveznu prethodnu prijavu na broj telefona 011 2642-178.

U skeniranoj i aplodovanoj formi na konkurs je potrebno dostaviti sledeću dokumentaciju:

– Popunjenu anketu-prijavu, sa priloženom fotografijom u boji. Anketa treba da bude prvo popunjena na sajtu, zatim odštampana, potpisana, skenirana i aplodovana u odgovarajuće polje prijave;

– Kopiju prve strane pasoša (stranica u boji koja se čitko vidi, pasoš treba da važi najmanje 1,5 godinu od momenta potencijalnog izdavanja vize za studiranje u Rusiji ( mart 2023.g. i duže));

-Kopiju lekarske potvrde o odsustvu HIV infekcije;

– Kopiju dokumenta iz medicinske ustanove kojim se potvrđuje odsustvo medicinskih kontraindikacija za školovanje u Ruskoj Federaciji (potvrda od lekara opšte prakse);

– Kopiju svedočanstva sa ocenama u prethodno završena tri razreda i takođe ocene za prvo polugodište 4.razreda;

– Po želji može da se priloži i motivaciono pismo, pismo-preporuka i/ili podrške (mogu da budu na ruskom ili engleskom jeziku, nije potreban prevod kod sudskog tumača), kopije nekih drugih zahvalnica, diploma, sertifikata i sl.

Sva dokumenta moraju biti prevedena na ruski jezik i overena od strane sudskog tumača.

Prilikom aplodovanja dokumenata do 20.02.2021. potrebno je skenirati original dokumenta i poslati na proveru a prevod na ruski jezik aploudovati naknadno.

Pri pretraživanju naziva studijskog smera i visokoobrazovnih ustanova, preporučuje se korišćenje sajta www.russia-edu.ru

Kandidati koji ne vladaju dobro ruskim jezikom imaju pravo na obuku na pripremnim odeljenjima ili pripremnim fakultetima državnih obrazovnih institucija po dodatnim opšteobrazovnim programima koji omogućavaju pripremu za usvajanje profesionalnih obrazovnih programa na ruskom jeziku, takođe za račun federalnog budžeta, sa isplatom stipendija navedenim građanima (u toku celokupnog perioda školovanja, nezavisno od postignutih rezultata).

Rok obuke na pripremnom fakultetu ili pripremnom odeljenju iznosi jednu godinu, i ona ne ulazi u trajanje školovanja po osnovnim stručnim obrazovnim programima.

Kandidati koji konkurišu na smer grupe „Umetnost i kultura“ moraju da prođu dodatna testiranja kreativnih sposobnosti direktno u obrazovnim institucijama na koje žele da se upišu. Pri tome o konkretnim rokovima dodatnih testiranja kreativnih sposobnosti u obrazovnim institucijama treba da se raspitaju i zakažu sami i o svom trošku polažu dodatne ispite i testiranja u Rusiji (ako nije predviđen drugi način polaganja ispita).

Informacije o datumima dodatnih testiranja kreativnih sposobnosti u drugim obrazovnim institucijama nalaze se na sajtovima datih institucija, a takođe na sajtu www.russia-edu.ru.

Na ovaj način pruža se prilika mladim ljudima koji su ambiciozni da se okušaju na nekom od univerziteta koji pripadaju jednim od boljih obrazovnih sistema u svetu. Kvalitet obrazovanja na ruskim univerzitetima se u svetu odavno visoko ceni. U Rusiju dolaze studenti iz skoro 170 država.

Detaljne informacije o uslovima konkursa mogu se videti na sajtu www.ruskidom.rs pozivom na broj telefona 011 2642-178, ili pisanjem na e-mail: kvota@srb.rs.gov.ru

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *