May 6, 2021
aktuelno

U poseti gazdinstvu Latinović: Sistemom robotike, olakšana muža – Kikinda Online News

Poljoprivredno gazdinstvo porodice Latinović iz Nakova godinama se bavi stočarstvom, a osim toga ova porodica je i korisnik podsticajnih sredstava u poljoprivredi i ruralnom razvoju pri GU kikinda. Od pre šest meseci, ovo veliko poljoprivredno gazdinstvo koje raspolaže sa 240 grla može da se pohvali novim sistemom robotike pri muži krava. Za nabavku ovakve savremene mašine koja u znantnoj meri olakšava posao, pomogla je država sredstvima u viisni od 60 odsto pri nabavci robota koji približno košta 150.000 evra , i petogodišnjim kreditom kompanije “Imlek”:

-” Pre šest meseci počeli smo sa robotskom mužom, država nam je tu izašla u susret sa 60 odsto sredstava pri kupovini robota koji košta oko 150.000 evra, u višem nivou opreme koji smo mi želeli u tom momentu da kupimo i “Imlek” nam je odobrio kredit, vraćamo oko 100.000 mesečno na pet godina. Da nije bilo državne subvencije, ne bismo mogli da uložimo, jer je za proizvodnju jako teško izdvojiti toliku svotu novca, skoro nemoguće. Dobru saradnju imamo i sa Gradom Kikindom koja se trudi da nam izađe u susret koliko god je to moguće. Ovakvom mašinom osećamo određenu vrstu rasterećenosti, iako smo mobilni 24 sata, ovde smo od ujutru do uveče, a krave koje nemaju nekih problema idu same na redovnu mužu. Imamo veći broj grla, gde je između 50-55 grla na muži, a mi u ovom momentu muzemo 76 na robota, i to je maksimalno iskorišćeno. Robot bukvalno 24 sata muze, grla su puštena i šetaju, imaju ogrlice i čitače. Krave potom same dolaze do robota koji kada im očita ogrlicu pušta ih unutra. Ako je dozvoljeno da se muze, ako ima veću litražu može i tri četiri puta dnevno da se muze, spušta joj koncentrat koliko joj fali na onome što je ne da na hranidbenom stolu i svaki dan preračunava koliko treba da doda koncentrata. Ima kameru i senzore i umemorisan je raspored vima, a samim tim imamo i kontrolu tečnosti. Tehnika napreduje, a i mi moramo da se prilagođavamo njoj ” – kaže Olivera Latinović, poljoprivredni proizvođač i vlasnica poljoprivrenog gazidnstva “Latinović”.

Grad Kikinda izdvaja značajna sredstav za razvoj stočarstva u našem gradu, a tim povodom u toku prethodne godine izdvojeno je blizu 3,5 miliona dinara za razvoj stočarstva:

-“ Gazdinstva su imala priliku da apliciraju po više osnova, od nabavke opreme za pčelarstvo do refundacije troškova uginulih životinja. Gazdinstvo “Latinović” jedno je od najsavremenijih na teritoriji grada Kikinde koje se bavi stočarstvom i ono jeste apliciralo po više osnova iz sredstava grada Kikinde. Svako gazdinstvo može da posluži kao primer dobre prakse za sva ona gazdinstva koja žele da se bave stočarstvom na profesionalan način. Osim subvencija Grada Kikinde, stočarska gazdinstva mogu da apliciraju i za državnu zemlju čiji je postupak nedavno završen, gde je izdato blizu 800 hektara državne zemlje po pravu prečeg zakupa. Ovim putem bih napomenuo svim poljoprivrednim gazdinstvima koja žele da licitiraju da prate lokalne medije koji se odnose na licitaciju državne zemlje. Trudićemo se, da trend izdvajanja sredstava nastavimo i u narednom periodu kako bi gazdinstva mogla da nabave i nove tovne rase i da osavremene svoja gazdinstva. Za stočarstvom ima potrebe, a svakako i da bi poljoprivreda trebala da se okene ka stočarskoj proizvodnji ” – poručio je Dalibor Oličkov ispred Odseka za poljoprivredu i mee ruralnog razvoja Gradske uprave Kikinda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *