May 6, 2021
aktuelno

Za nepunih 36 sati 110.000 građana se prijavilo za vakcinu protiv kovida – Kikinda Online News

Skoro 110.000 građana za nepunih 36 sati prijavilo se putem portala e-Uprave za vakcinisanje protiv kovida 19, od čega je polovina iz Beograda, a od ukupnog broja prijavljenih, 30 odsto želi da primi bilo koju vakcinu.

Direktor kancelarije za e-Upravu Mihajlo Jovanović rekao je za RTS da je očekivao da se prijavi i veći broj građana, jer je to način da se uđe u logistički sistem za vakcinaciju.

Brojkom od 110.000 za 36 sati nije iznenađena ni direktorka Instituta “Batut” Verica Jovanović koja je za RTS rekla da veruje da će taj broj uskoro biti veći i da to govori da građani prepoznaju značaj sigurne strategije borbe protiv kovida.

Dodaje da je to put ka stabilizaciji i pobedi protiv zaraze.

Govoreći o statistici, Jovanović je rekao da je 19 odsto onih koji su se do sada prijavili starije od 75 godina.

Napomenuo je da je bilo skeptika koji su mislili da stariji ne mogu elektronski da se prijave, ali je usluga napravljena jednostavno, da mogu i ukućani da prijave najstarije i da nije potrebna registracija na portalu, a za one koji ne mogu da se prijave elektronski, od četvrtka će biti otvoren kol-centar.

Vakcinacija nije obavezna, podsetio je direktor Kancelarije za e-Upravu.

Kada se neko prijavi, ostavlja telefon i mejl na koji dobija link preko koga može da obriše prijavu ili da je izmeni, naglasio je on.

Takođe, ako neko bude pozvan, on ne mora da dođe, jer je kako je ukazao, prijava samo dobar alat da se celokupna Srbija logistički pripremi za masovnu vakcinaciju.

Napravljen je kompletan logistički sistem, i kada vakcine budu dopremljene u magacin one će se distribuirati u skladu sa zainteresovanošću građana, tako da vreme čekanja bude minimalno, pojasnio je Jovanović.

Za revakcinaciju se građani ne prijavljuju, naveo je Jovanović ukazujući da kada jednom građanin uđe u proces, on će imati svoj termin za 21 dan, da dođe na isto mesto da bi izvršio revakcinaciju.

Direktorka “Batuta” rekla je da će biti dovoljno vakcina za sve i da je država obezbedila dovoljne količine za one koji izraze zainteresovanost.

Ističe da će se prioriteti dobro analizirati i da će se poštovati preporuke Nacionalnog tela za imunizaciju, te da će prvo biti vakcinisani najstariji.

Ukazala je da će se prvo vakcinisati oni za koje su rizici najveći, a da drugi mogu da sačekaju, ali kako navodi, to čekanje neće biti dugo i trudiće se da bude što kraće.

Istakla je da će se vakcinacija vršiti u zdravstvenim ustanovama, domovima za stara lica, što su prva mesta prema prioritetima.

Domovi zdravlja su prema zakonu ustanove gde se vrši vakcinacija, ali da će biti formirani i posebni punktovi za to.

Dodala je da će to na efikasan način omogućiti da svi mogu bez gužve da priđu punktu, a prethodno će svi biti obavešteni o načinu korišćenja punkta i proći će proceduru od lekara, administracije do dobijanja vakcine.

Nova elektronska usluga za građane – iskazivanje interesovanja za vakcinom protiv virusa korona, puštena je juče na adresi https://euprava.gov.rs/usluge/6224

(Tanjug, RTS)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *