May 9, 2021
aktuelno

Plivanje za Časni krst na Starom jezeru: Prijavljivanje do 17. januara – Kikinda Online News

Ronilački klub “Orka” u saradnji sa crkvenom opštinom, sedmu godinu za redom na Bogojavljanje organizuje tradicionalno plivanje za Časni krst koje će biti održano 19. januara, tačno u podne na Starom jezeru. Prijavljivanje traje do 17. januara, a broj publike će biti ograničen, saznajemo od Stojana Bogosavljeva, predsednika Ronilačkog kluba “Orka”:

” I ove godine na Starom jezeru, održaće se plivanje za Bogojavljanski krst na Starom jezeru. Nismo želeli da prekidamo tradiciju koju negujemo već sedam godina, ali ipak, zbog svima dobro poznatih okolnosti, moraćemo da ograničimo broj publike. Prijavljivanje traje do nedelje, 17. januara. Temperatura vode na Starom jezeru je za sada u dobrom stanju, nadamo se samo da neće smrznuti” – rekao je Bogosavljev.

Prijavljivanje učesnika obavljaće se putem broja telefona 063-384-792 (Stojan Bogosavljev), a svi učesnici moraju da imaju lekarsku potvrdu lekara sportske medicine ili lekara opšte prakse da su u potpunosti zdravi.

Prošle godine, na simbolična 33 metra za isti broj godina Hristovog života plivalo je 25 učesnika različitih uzrasta, a najbrži među njima bio je naš sugrađanin Matija Ratko.Lane se plivalo i na jezeru u Novim Kozarcima, gde je među šestoricom prijavljenih učesnika do Časnog krsta najbrže doplivao vatrogasac Drago Marković. Ko će ove godine biti najbrži, ostaje nam da viidmo. Za časni krst pliva se širom zemlje već petnaestak godina, a sve u znak sećanja kada je prema verovanju Isus Hrist napunivši trideset godina sišao do reke Jordan kako bi ga krstio Sveti Jovan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *