May 6, 2021
aktuelno

Srećna slava: Danas je Stevanjdan – Kikinda Online News

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju prvu krsnu nakon Božića – Svetog Stefana. Ovaj verski praznik, koji je ujedno i jedan od najrasprostranjenijih u našem narodu, označen je crvenim slovom u kalendaru, a ujedno se, za one koji ne praznuju slavu, slavi i kao treći dan Božića.

Sveti Stefan bio je prvi od sedmorice đakona koje su sveti apostoli rukopoložili, pa se zbog toga on i naziva arhiđakon Stefan – prvi među đakonima. Kao propovednik u Jerusalimu izveden je iz grada i kamenovan do smrti, te se zato naziva i Prvomučenik Stefan. U kamenovanju je učestvovao i njegov rođak Savle, koji je kasnije poznat kao apostol Pavle.

Kod Srba postoji veliki broj narodnih običaja vezanih za Stevanjdan. Najrašireniji običaj je da se na ovaj dan iznosi božićna slama iz kuće, koja se, zbog verovanja u njenu plodotvornu moć, prvo pažljivo pometena i skupljena, ostavlja u štalu, privredne objekte, voćnjak ili među pčele, radi podsticanja roda ili napredka.

Veruje se da božićna slama štiti od grada.

U Vojvodini se božićna slama uklanja već po ponoći na Stevanjdan. Slamu uklanjaju žene, po pravilu ćuteći – da se ne čuje kako odlazi Božić.

Slama se iznosi najčešće u vinograd i posipa ispod čokota, radi boljeg roda grožđa. Stavlja se u gnezda da kokoške bolje nose jaja i legu više pilića. Metla kojom je slama u kući pometena ne upotrebljava se tokom godine, već se, radi zdravlja, čuva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *