May 9, 2021
aktuelno

Mir Božiji, Hristos se rodi: Kikinđanin Denis Grmuša drugu godinu za redom pronašao dukat u velikoj česnici – Kikinda Online News

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju najradosniji hrišćanski praznik – Božić, dan kada je prema verovanju rođen sin božiji – Isus Hrist. Povodom velikog hrišćanskog praznika, služene su i jutarnje liturgije u hramu Svetog Nikole, Svetih Kozme i Damjana i manastiru Svete Trojice. Liturgijama i pričestu su uz nešto manji broj vernika prisustvovali i gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač, zamenica gradonačelnika Dijana Jakšić Kiurski kao i predsednik Skupštine grada Mladen Bogdan. Zbog poznate epidemiološke situacije, u okviru noćašnje ponoćne liturgije u hramu Svetog Nikole izostala je tradicionalna šetnja sveštenstva i vernika oko ove svetinje, ali i lomljenje česnice. Međutim, na drugoj strani grada, u hramu Svetih Kozme i Damjana nisu želeli da mnogo odstupaju od tradicije, pa je tako nakon božićne liturgije nešto manji broj naših sugrađana tražio svoje dukate dobro sakrivene u česnici koju je specijalno za ovu priliku pripremila pekara “Trojka“ i koja je bila sasvim dovoljna za sve koji su se nalazili u crkvi u tom momentu. Čast da ove, kao i prethodne godine pronađe srebrnjak u velikoj česnici ponovo je pripala našem sugrađaninu Denisu Grmuši:

-” Ovo je već druga godina za redom kako sam u česnici pronašao srebrnjak. Kao vernik, smatram to velikim blagoslovom i nagradom od Boga i za mene i za moje najmilije“ – pohvalio nam se naš Kikinđanin.

Starešina hrama Sv. Kozme i Damjana otac Boban Petrović čestitajući vernicima najradosniji hrišćanski praznik uputio je posebnu zahvalnost gradonačelniku Kikinde Nikoli Lukaču što je kao prvi čovek grada prisustvovao Božićnoj liturgiji sa ostalim vernicima, i poželeo svima da se u vreme praznika mire sa onima sa koji su posvađani, da praštaju onima koji su ih uvredili i da ovaj dan proslave onako kako dolikuje – u društvu onih koje vole.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *