May 9, 2021
aktuelno

Da se ne zaborave heroji 72. Specijalne brigade – Kikinda Online News

Udruženje “Prijatelji 72. Specijalne brigade“ svakog 27. decembra odaje počast svojim poginulim saborcima koji su dali svoje živote braneći otadžbinu. Ove godine, zbog uslova pandemije, udruženje nije bilo u mogućnosti da svojim saborcima upriliči sećanje u matičnoj kasarni u Pančevu, pa je iz tog razloga odlučeno da se po celoj našoj zemlji ali i u čitavom svetu samostalno održavaju pomeni na poginule u zavisnosti od toga gde se pripadnici brigade nalaze . 54 prijatelja veterana 72. Specijalne brigade iz Kikinde ovog jutra dali su pomen „Da se ne zaborave“ za 24 heroja i to u Hramu Svetog Nikole na gradskom trgu:

-” Reč je o brigadi čiji je motiv – kad niko ne može, kad niko ne sme 72.-ga i može i sme. To je brigada, elita nad elitama. O njoj se malo zna, malo priča, ali gde god je trebalo u dešavanjima devedesetih godina, brigada je bila tu na odbranku branika države Srbije. Naši pripadnici su posebno odabrani ljudi i dobrovoljci, a zadatke koje obavljaju su uglavnom bezimeni, a i oni kada idu na zadatak i oni su bezimeni. Nažalost, u često veoma složenim operacijama dolazi i do gubitaka, pa tako imamo i dosta ranjenika i preminulih. Želimo ujedno da na ovaj način uputimo i našu podršku generalu Talijanu i da zna da može da računa na nas u svim izazovima koji mogu biti pred državom Srbijom. Mi smo borci svoga naroda i ono najvrednije što naš narod ima“ – izjavio je general Milorad Stupar, predsednik Boraca Srbije i matičnog udruženja „Prijatelji 72. Specijalne brigade“.

Pomenu za 24 nastradala borca prisustvovao je i petogodišnji član 72. Specijalne brigade i prijatelj udruženja gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač:

  • Mislim da nema časnijeg podviga nego kada život date za svoju otadžbinu. Pripadnici Vojske Srbije i brigade u prethodnim ratovima svoje živote su dali da bi mi danas živeli slobodu i počastvovan sam što sam sa našim sugrađanima danas da odamo počast nastradalima. U narednom periodu, država Srbija zakonom koji će na snagu stupiti 1. januara 2021. godine pokušaće da još više pomogne i da reši statuse svih onih koji su se borili za svoju zemlju, pa ćemo tako i u socijalnom i u bilo kom drugom smislu pomoći kako pripadnike 72. Specijane brigade tako i statuse svih učesnika ratova. Nadamo se, da će lokalna samouprava uz podršku države i u saradnji sa svim udruženjima uspeti da možda reši i stambena pitanja za neke od naših sugrađana, koji to još uvek nisu učinili, i da ćemo uspeti možda i da ispravimo i neke nepravde koje su bile na snazi u prethodnim decenijama a nismo možda dovoljno poštovali heroje da bismo mi danas živeli slobodu“ – dodao je Lukač.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *