May 18, 2021
aktuelno

Božićni intervju sa Nađ Albertom, šefom Duvačkog orkestra Dobrovoljnog vatrogasnog društva – Kikinda Online News

Dvadesetdvogodišnji Albert Nađ, najmlađi šef kikindskog Duvačkog orkestra Dobrovoljnog vatrgasnog društva Kikinda 2020. godinu ispraća sa nadom da će naredna 2021. godina biti prosperitetnija i sa daleko više nastupa, ali i prostora za održavanje proba:

-” Zaista smo imali ozbiljne planove za ovu godinu, međutim, cela godina je takva, u suštini sve je stalo u kulturi, pa je tako i naš rad u zastoju. Broj nastupa smo jako smanjili u ovoj godini, probe nismo imali već mesecima unazad, ali tokom leta smo uspeli, kada je bio pad novoobolelih da imamo nastup na otvaranju “Terrinog simpozijuma”, a kada je i Kikinda dobila “Evropsku plaketu časti”. Bili smo učenici velikog događaja i to na poziv gradskog orkestra iz Herceg Novog na 51. festivalu “Mimoza” na kojem je svakog vikenda nastupalo po nekoliko orkestara. To je za nas jako bitno, jer naš orkestar dugo godina nije učestvovao na međunarodnim festivalima. Imali smo tu sreću da na poziv Valentine Kulinović, predsednice njihovog orkestra učestvujemo, i zaista moram da se zahvalim našem gradu, bez čije podrške zaista ne bi uspeli da otputujemo. Posebna zahvalnost ide Konuzaltu Srbije u Herceg Novom koji je za nas obezbedio smeštaj. Na “Begej festu” uspeli smo da osvojimo prvo mesto u konkurenciji od 8 orkestara, i moram da naglasim da je naš orkestar bio pobednik kategorije prema odluci eminentnog stručnog žirija iz Srbije, Poljske i Republike Srpske. Veliku zahvalnost dugujemo gradu Kikindi, jer bi bez njihove pomoći egzistencija orkestra bila bi ozbiljno dovedena u pitanje” – rekao je Nađ.

Naš sagovornik dalje nam je otkrio kako se rodila njegova ljubav prema muzici, ali i kakvi su planovi za narednu godinu:

-” Ja mislim da se ljudi rađaju sa predispozicijama ka nečemu, jer retko ko danas i ne voli muziku, a sada da li neko ima više afinteta, a neko manje, pa se tako predoređuje čime će se baviti, ne znam. Ja sam na predlog nastavnice muzičkog Vesne Borjanov u Osnovnoj školi ,,Sveti Sava” u šestom razredu osnovne škole upisao klarinet, ali usput sam bio i vrlo radoznao jer su me zanimali i drugi instrumenti. Imao sam tu sreću da se godinu nakon upisa u osnovnu Muzičku školu učlanim u orkestar DVD-a i sada je već decenija kako sam deo orkestra i imao sam priliku da se upoznam i sa drugim duvačkim instrumentima i limenim i drvenim. Zanimljivo je, da se u mojoj porodici niko ne bavi ni muzikom ni medicinom, ali ja sam se odlučio za oba(smeh) i imao sam, ako se to može nazvati srećom, da pre tri godine postanem šef orkestra na čijem se mestu i dalje nalazim. Pošto ove godine nismo imali tradicionalni koncert koji se održava decenijama unazad zbog poznate situacije, odlučili smo se da našim sugrađanima bar na neki način poklonimo deo koncerta, tako da smo mi snimili jednu kompoziciju. Radi se o “Zvončićima”, svako je naravno od kuće snimio svoju izvedbu, a u izvođenju kompozicije učestvovaće i deo muzičara iz Herceg Novog i deo Duvačkog orkestra Muzičkog centra iz Pančeva i ovih dana će snimak biti gotov i ugledati svetlost dana. Osim toga, radiće se na jednoj velikoj transformaciji orkestra i trudićemo se da sprovedemo dva vrlo bitna projekta koji će služiti na ponos gradu Kikindi” – dodao je naš mladi sugrađanin.

Za kraj našeg razgovora Albert Nađ uputio je novogodišnju čestitiku svim sugrađanima:

-” Svim vernicima katoličke veroispovesti srećan Božić a našim dragim sugrađanima, u svoje lično ime, i ime orkestra najstarijeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Kikinde želimo srećne predstojeće novogodišnje i Božićne praznike” – završava Nađ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *