May 18, 2021
aktuelno

U Kikindi aktivno 1.384 slučaja virusa kovid 19, još uvek se ne ukida vanredna situacija – Kikinda Online News

Sa današnjih 1.384 aktivnih slučajeva virusa kovid 19, kikindski Zavod za javno zdravlje trenutnu epidemiološku situaciju i dalje ocenjuje kao vanrednu sa tendencijom stabilizacije. Od ukupnog broja aktivno obolelih u Severnobanatskom okrugu je 83 dece, a u našem gradu 53 dece je sa simptomima korona virusa i svi oni nalaze se na kućnom lečenju, sa blagom kliničkom slikom ili su totalno asimptomatski. Na dnevnom nivou registruje se između 30 do 40 novoobolelih u našem gradu, ali je dobra vest ta što ima daleko više onih koji su se izlečili, odnosno koji su preležaili virus COVID-19. U toku jučernjašnjeg dana u Kikindi je bilo 32 novobolelih od kovida 19, a među njima nije bilo dece. Na današnji dan, 23. decembar, u kikindskoj Opštoj bolnici hospitalizovana su 42 pacijenta, a dve osobe ženskog pola, starije životne dobi, sa nizom propratnih bolesti nalaze se na respiratoru. U poslednjih sedam dana nije registrovan ni jedan preminuli od kovida 19.

-” Preporuka epidemiologa je, kao i uvek, da što je više moguće smanjimo kontakte, jer ćemo tako smanjiti i rizik oboljevanja. Znam da smo svi željni druženja i da svi jedva čekamo da ovo prođe ali neophodno je da se još malo strpimo, da praznike provedemo u krugu porodice i u društvu onih sa kojima se svakodnevno viđamo i družimo. Teritorija nadležnosti Zavoda za javno zdravlje je čitav Severnobanatski okrug, odnosno šest lokalnih samouprava, a Kikinda je jedna od njih. Kada šaljemo podatke Ministarstvu zdravlja i Republičkom Kriznom štabu Zavod za javno zdravlje Kikinda šalje za čitav okrug i eventualno, možda zbog toga nastaju neke nesuglasice” ” – navela je direktorica Zavoda za javno Zdravlje Kikinde dr Sandra Radlović povodom pojedinih plasiranih informacija u nacionalnim medijima o broju zaraženih po gradovima.

U odnosu na broj stanovništva najviše obolelih je u Kikindi, a potom u Novom Kneževcu. Najbolju situaciju u odnosu na broj stanovnika ima opština Kanjiža. U Senti je 288 zaraženih potom dolazi Ada sa 255, u Novom Kneževcu 211, Čoki 187 i Kanjiži 146.

Od šest lokalnih samouprava u četiri sa teritorije SBUO je proglašena vanredna situacija – u Kanjiži, Senti, Čoki i Kikindi. Aktuelna epidemiološka situacija bila je jedna od glavnih tema treće sednice Saveta upravnog okruga kojoj su prisustvovali predstavnici svih lokalnih samouprava:

-” Prateći brojke u zadnjih mesec dana od kada je bio povećan broj zaraženih vidimo da se kriva zaravnjuje i da dolazimo u period kada imamo mnogo više onih koji su ozdravili u odnosu na one dnevno zaražene i to su dobre vesti ako pogledamo prethodno stanje. To nam uliva nadu da uz poštovanje svih mera koje su na snazi možemo da dostignemo nivo da nam broj obolelih ne bude opterećenje za zdravstveni sistem ne samo u Kikindi, nego u celom Severnobanatskom okrugu i nastojaćemo ka tome da u naredne dve nedelje vidimo efekat svih mera. Jedna od tema sednice bila je i revidiranje spiskova stručno operativnih timova koji su sastavni deo Štaba za vanredne situacije okruga kako bismo oformili timove koji bi bili operativni u nekoj ne daj bože, nepovoljnoj situaciji po nas. Takođe, razmatrali smo stanje spremnosti rada Zimske službe, odnosno izveštaje o postignutim ugovorima, spremnosti za nastupajući zimski period kao i izveštaj o radu 2020. godinu gde smo razmatrali šta smo sve uradili u ovoj godini” – izjavio je Milivoj Linjački Načelnik Severnobanatskog upravnog okruga.

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač rekao je da još uvek nije došlo vreme za ukidanje vanredne situacije:

-” Sa ovim brojem aktivnih slučajeva, još uvek nije vreme za ukidanje vanredne situacije. Uz konsultaciju sa epidemiolozima i svim relevantnim faktorima sa povoljnijim brojkama razmatraćemo ukidanje vanredne situacije. Epidemiološka situacija, iako se poboljšava, još uvek nije na zadovoljavajućem nivou i moramo da se pridržavamo svih preporučenih mera – da se nose maske, uz održavanje distance i izbegavanje većih okupljanja. To će biti, sasvim očekivano, problem u narednom periodu jer smo mi veoma srdačan narod, ali još jednom bih apelovao na sugrađane da se suzdrže. Grad Kikinda će dati sve od sebe da se sprovedu sve mere i da zajedno budemo odgovorni” – dodao je Lukač.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *