May 9, 2021
aktuelno

Redak fenomen na nebu 21. decembra: Božićna zvezda svetleće prvi put nakon 800 godina – Kikinda Online News

Dve najveće planete Sunčevog sistema na putu su da se “sudare” u izuzetno retkom fenomenu koji nije viđen od srednjeg veka.

Jupiter i Saturn će se 21. decembra približiti toliko da će izgledati kao dvostruka planeta i tada će nebo zasijati Božićna zvezda ili Betlehemska zvezda.

Ovaj neverovatan fenomen će na Zemlji izgledati kao jedna super jarka svetlosna tačka.

“Poravnanja između ova dve planete prilično su retka, događaju se jednom u 20 godina ili tako nekako, ali ova povezanost je izuzetno retka zbog toga koliko će planete izgledati blizu jedna drugoj”,  rekao je za Forbs Patrik Hartigan, astronom sa Univerziteta “Rice”.

Postoje mnoge teorije da je ova legendarna zvezda upravo ona iz biblijske priče o tri mudraca koji su došli u posetu Isusu nakon rođenja.


Ova neverovatna pojava u istoriji poznata pod nazivom ‘Božićna zvezda’ ili ‘Betlehemska zvezda je prema Evanđelju po Mateju (Matej, 2, 1-12) zvezda koja je tri Sveta kralja dovela u Betlehem gde se rodio Isus.

Kao putokazni simbol postala je pored jaslica i božićnih anđela važan element božićnog nakita povezan s hrišćanstvom.

Zbog toga se zvezda stavlja se na vrh jelke gde u pravilu ostaje do  Bogojavljenja 6. januara.

Može li se videti ovaj fenomen?

Stručnjaci kažu da će ovaj redak događaj moći da se prati bilo gde gde je vedro nebo oko sat vremena nakon zalaska sunca 21. decembra, Zimske kratkodnevice- trenutka u godini kada je Zemlja najtamnija i kada zvanično stiže zima.

Obavezno označite svoje kalendare jer se tako bliska veza neće ponoviti do 15. marta 2.080. godine.

(Stil/Kurir.rs, Shutterstock)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *