May 9, 2021
aktuelno

Isplata subvencija turističkim agencijama počinje sledeće nedelje – Kikinda Online News

Sledeće nedelje se očekuje isplata subvencija turističkim agencijama za obezbeđivanje polisa osiguranja, za šta je ukupno izdvojeno 150 miliona dinara, izjavila je pomoćnica ministra turizma, trgovine i telekomunikacija Renata Pindžo.

Ona je na onlajn panelu posvećenom uticaju i načinima prevazilaženja problema u turizmu izazvanim pandemijom kovida-19, navela da je zahtev za subvenciju do sada podnela 101 turistička agencija, da se radi provera ispunjenosti uslova zahteva a u ponedeljak se očekuje rezultati te provere.

Pindžo je naglasila da je od početka krize sektoru turizma i ugostiteljstva po svim osnovama na ime pomoći dato oko 15 milijardi dinara.

Podsetila je da su se prva dva paketa državna pomoći odnosila na celu privredu, kroz isplatu minimalnih zarada za zaposlene a da su kasnije usledile sektorske mere pomoći za
hotelijere u gradovima, kao i pomoć turističkim agencijama kroz subvencionisanje dela troškova polisa osiguranja.

Kada je reč o sredstvima za ovaj sektor iz Fonda za razvoj, Pindžo je navela da je do 11. decembra odobreno 378 zahteva ukupne vrednosti od 3,1 milijardu dinara.

„Od ukupnog broja zahteva, 81 se odnosi na turističke agencije i renta-kar kompanije a njihova ukupna vrednost je 1,17 milijardi dok je 240 zahteva iz ugostiteljstva i vrede 1,6 milijardi dinara“, rekla je ona.

Preduzeća iz oblasti putničkog saobraćaja podnela su 57 zahteva a njihova vrednost je 524 miliona dinara.

Pindžo je istakla da očekuje da se do kraja godine reše još neki zahtevi i da još neka preduzeća dobiju novac.

Govoreći o planovima za sledeću godinu navela je da je za sada predviđeno 100.000 vaučera za odmor u Srbiji, ali je za očekivati da se ovaj broj poveća.

Prema njenim rečima, do 15. januara bi valjalo očekivati da se
objavi javni poziv za projekte razvoja turizma za 2021. godinu za jedinice lokalne samouprave i za lokalne turističke organizacije.

„Sledeće godine biće raspoloživi i krediti za unapređenje turističke ponude a ako situcija u turizmu kao i budžetu dozvoli, ne treba isključiti ni podsticaje za turističke agencije za troškove polisa osiguranja i sledeće godine“, najavila je Renata Pindžo.

Radiće se i na rebrendiranju Srbije kao destinacije i novim načinima digitalne ponude naših turističkih destinacija.

Navela je i podatak da je devizni priliv od turizma za prvih osam meseci ove godine iznosio 855 miliona evra što predstavlja pad od 26,7 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Što se tiče ukupnih gubitaka u turizmu rekla je da pouzdanih podataka još nema, ali da se sada barata sa cifrom od oko milijardu evra.

Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *