May 8, 2021
aktuelno

Predrag Kon: Razmišlja se o zabrani kretanja, policijski čas spasio 1.000 života – Kikinda Online News

Produženja postojećih mera će svakako biti, kao i eventualnog dodavanja novih, a razmišljamo i o zabrani kretanja, rekao je jutros gostujući na TV Prva epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

Svakako će biti produženja ovih mera i eventualnog dodavanja. Razrešeno je to pitanje. Biće potrebne nove mere na granici, samo je sada pitanje tehnički kako će biti sprovedene, ali to je odlučeno” rekao je on. 

Prema rečima dr Kona, jedna od mera o kojima se razmišlja je i zabrana kretanja. 

Objavljuju se i pozivaju preko društvenih mreža na proslave, žurke u iznajmljenim prostorima. To se dešava, to je nešto što nije pojedinačni slučaj, ima i otvorenih poziva. Veliko je pitanje da li je moguće u okviru privatnih aranžmana i dogovora to kontrolisati. To je jedan od razloga zbog kojih razmišljamo o ograničenju kretanja, a ono zadire u ljudska prava i traži pravne okvire” rekao je dr Kon. Govoreći o restriktivnim merama, epidemiolog je rekao da je policijski čas do sada spasio 1.000 života:

Kada je uvedeno vanredno stanje i policijski čas, spaseno je najmanje 1.000 života. Onima kojima tada nije bilo jasno mislim da je jasno sada. Kraj zime i početak proleća bila je idealna situacija za prenos virusa, efekte tih mera smo dobro zapamtili. Jasno je da nam iskustvo pokazuje da je to najefektivnija mera” kaže Kon i dodaje da Krizni štab insistira da se sve mere poštuju. 

Medicinski deo Kriznog štaba insistira na tome da ne bude okupljanja, a ako ne može, onda država treba da razreši taj problem i uvede mere koje to rešavaju” rekao je Kon.

(Prva TV/Radio 021)

Foto: Youtube screenshoot PRVA TV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *