May 18, 2021
aktuelno

Epidemiološka situacija u Kikindi i dalje vanredna, sa mogućom tendencijom stabilizacije – Kikinda Online News

Epidemiološka situacija u Kikindi i dalje se ocenjuje kao vanredna ali sa mogućom tendencijom stabilizacije. U protekla 24 sata u našem gradu registrovano je 65 novoobolelih od kovida 19, među kojima se nalazi i troje dece školskog uzrasta, pa je trenutan broj aktivnih slučajeva 1.341 potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravlje dr Sandra Radlović.

-” Od ukupnog broja aktivnih slučajeva, 85 su deca od 0 do 18 godina i sva se nalaze na kućnom lečenju, sem šestomesečne bebe koja se nalazi na Dečijem odeljenju kikindske Bolnice i ona je dobrog opšteg stanja. Dobro vest je ta što se na dnevnom nivou registruje između 35 i 40 pacijenata koji su se oporavili. U prethodnih nedelju dana, na dnevnom nivou imamo između 60 i 80 novoobolelih, što znači da smo tu epidemiološku krivu na neki način zaravnili, odnosno ne raste nam broj novoobolelih, ali treba još da se sačeka još koji dan, kako bi taj broj počeo da opada. U Opštoj bolnici Kikinda trenutno je hospitalizovano 62 pacijenta obolela od kovida 19, jedna pacijentkinja starije životne dobi se nalazi na respiratoru i ima propratne bolesti. Onog momenta kada broj izlečenih pacijenata bude premašio broj novooboleih, onda možemo da kažemo da epidemija ide u dobrom pravcu za nas. Nadamo se da su epidemiološke mere dovele do ovih rezultata, ali kako bi ti rezultati bili još bolji, moramo da nastavimo sa poštovanjem svih propisanih, protivepidemijskih mera” – izjavila je dr Radlović.

Najmanje kovid pozitivnih registruje se u Čoki – 122, potom dolazi Ada sa 136, Kanjiža 143, u Novom Kneževcu 153, a najviše ih je u Senti gde se registruje 234 slučaja.

Kao i u čitavoj zemlji, zdravstveni sistem u Kikindi je prenapregnut, lekari rade u punom kapacitetu i više od svog maksimuma, a pojedini od njih rade čak i po dve smene u tri kovid ambulante, dok se u četvrtoj obavljaju samo kontrole. Najveći broj kovid ambulanti u celoj Vojvodini je upravo u Kikindi u odnosu na broj stanovnika.

U odnosu na vikend, kikindski Dom zdravlja od jučerašnjeg dana ponovo se vratio na neslavnih 307 pregleda koji su takođe bili zastupljeni i u četvrtak i petak, dok je u subotu i nedelju bilo samo prividno opadanje broja pregleda što je i uobičajna praksa kada su vikendi u pitanju, kaže glavna sestra Doma zdravlja Mira Pećanac za naš portal:

-” Utorak je prošao tako da smo imali 307 pacijenata. Od tog broja, 139 bilo je za prvi pregled, što je i dalje visoka brojka. Odrađena su 86 antigenska testa gde je 37 pacijenata dijagnostikovano kao pozitivno, urađena su 55 PCR testiranja čiji se rezultati još uvek očekuju. Do sada je 31 radnik Doma zdravlja dijagnostikovan kao pozitivan, a od tog broja četvoro je vraćeno na posao – dve medicinske sestre, jedan lekar i jedna spremačica. Apelujemo i dalje na građane da poštuju sve propisane mere, da održavaju distancu i da nam pomognu da zajedničkim snagama suzbijemo svu ovu pošast koja nas je zadesila. Borimo se svim snagama, ali u najvećoj meri nam je potrebna pomoć građanstva, odnosno da svi poštuju mere, a samim tim da pomognu i nama. Što se tiče same podele brojeva i posećenosti pacijenata, prednjači ambulanta u Svetosavskoj broj 53 koja je prva i otvorena, pa je narod nekako više usmeren na ovu ambulantu, iako i ambulanta u Mikronaselju radi u punom kapacitetu i imaju dnevno između 70 do 80 pregleda. Narod je dosta strpljiv što se tiče Doma zdravlja i slušaju naše preporuke. U proseku, četvoro pacijenata prolazi za sat vremena i tako pacijenti mogu sami da procene kada će doći njihov red, a u svako doba mogu da pozovu i brojeve telefona 316-204 u Svetosavskoj ulici i 316-218 u ambulanti u Mikronaselju kako bi se informisali do kog se broja stiglo” – navela je Pećanac.

Naša sagovornica dalje navodi da je da je u Drugoj zdravstvenoj ustanovi u Svetosavskoj ulici otvorena i ginekološka ambulanta koja raspolaže sa ginekološkim stolom i ultrazvukom za hitne preglede kod žena:

-” U slučaju da je žena kovid pozitivna, a ima potrebu za hitnim ginekološkim pregledom, mora prvo da se javi na telefon Ginekološke ambulante 316-015 kako bi se dogovorila sa svojim izabranim lekarom. Takve žene trebaju da znaju da neće biti uskraćene za ikakvu lekarsku interevenciju” – dodala je Pećanac.

Stomatološka ambulanta trenutno funkcioniše u zgradi Prve zdravstvene ustanove u ulici Kralja Petra I 106,radi u dve smene, prepodne i poslepodne. Pacijentima kojima je potrebno da se ispiše samo hronična terapija i recepti oni trebaju da se jave u Prvu zdravstvenu ustanovu u ulici Kralja Petra I 106 (442-822 i 422-767) ili u Treću zdravstvenu ustanovu u ulici Sterije Popovića bb, odnosno putem broja telefona, 422-162 nezavisno od toga gde im se nalazi zdravstveni karton.

Broj telefona na koji se sugrađani mogu raspitati za PSR rezultate testa i testiranje je 316-202, a pre dolaska na kontrolu potrebno je pozvati 316-203.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *