May 9, 2021
aktuelno

Roditeljstvo iz ugla jednog tate opisano u novoj knjizi “Luka kaže” Srđana V. Tešina – Kikinda Online News

Nova knjiga našeg sugrađanina Srđana V. Tešina “Luka kaže” objavljena je u izdanju Arhipelaga i u ediciji Mali Arhipelag.

Knjiga “Luka kaže” u podnaslovu je označena kao „priče za decu i razmažene roditelje“ gde otac i dečak, kroz 77 duhovitih epizoda, praćenih upečatljivim ilustracijama Lidije Taranović, razgovaraju o sebi i svom svetu, odrastanju i saznanju, nevidljivosti i o nedostajanju, tajnama i otkrićima ali i o tome zašto se očevi i dečaci nekada razumeju, a nekada svađaju. Ovo su samo neka od pitanja o kojima raspravljaju junaci u knjizi „Luka kaže“: Zašto ljubav ume da boli i kako Lukine reči znaju da budu lekovite? Zašto šale mogu da budu ozbiljne, a ozbiljne stvari tako smešne? Zašto su dečaci ponekad nezadovoljni, a roditelji gotovo uvek razmaženi?


-” Razgovor Luke i tate je kao brz, bistar planinski potok. Njih dvojica se slažu i ne slažu u stavovima, razmenjuju znanje i iskustvo, igraju se, nadmudruju, ljute, uče jedan od drugog…Jednom rečju, vole se. Ovo je knjiga o porodici koja je bazirana na toleranciji, poštovanju i ljubavi. Divna knjiga o divnim ljudima” – kaže književnica Jasminka Petrović preporučujući čitaocima ovu neobičnu, zanimljivu i zabavnu knjigu priča.

Sa druge strane, književnik i autor Srđan V. Tešin kaže da ovu knjigu ne bi mogao da napiše da nije pored sebe imao tako dobrog sagovornika:


-” Ovaj rukopis je nastao tako što sam, od juna 2019. do jula 2020. godine, beležio rečenice koje je izgovarao moj sin Luka, od kojih sam dalje, u raznim pravcima, razvijao priče o zaguljenim odnosima između oca i sina. Ne bih mogao da napišem ovu knjigu da Luka nije bio tako dobar sagovornik. Zbog toga je podnaslov ove knjige mogao da bude: „Kako me je Luka učio pisanju.“ Žanrovski bi, da je reč o filmu, ova knjiga mogla biti podvedena pod vrstu – „porodični film“, dakle, za sve od 7 do 77 godina (zbog toga i 77 priča). Knjiga je suštinski namenjena deci starijeg osnovnoškolskog uzrasta, ali i roditeljima. Pisana je jednostavnim jezikom, kratko i sažeto. Tematski obuhvata najrazličitije situacije između oca i sina. Autentična je jer je svaku početnu rečenicu izgovorio moj sin. Pred očima sam imao svoju decu: Luku kao glavnog junaka i Ivu kao glavnu čitateljku. Njima je sve jasno.
Napokon tokom svake faze rada na rukopisu mogao sam da se oslonim na saradnicu Milu Gavrilović. Neki od najboljih delova ove knjige rezultat su njenih saveta i sugestija. Moja prijateljica Kristina Gavran je čak rekla da bi ovo trebala biti lektira svim tatama, i na poklon svim očevima za rođenje deteta” – izjavio je Tešin.

Foto: Privatna arhiva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *