May 6, 2021
aktuelno

Kikinda najbolji primer na celom svetu kako sove treba čuvati: 250 jedinki uveliko drema na trgu- Kikinda Online News

Sove ušare koje su odlučile da zimski period provedu ušuškane u krošnjama drveća na gradskom trgu u Kikindi uveliko dremaju. Prva brojanja u okviru tradicionalne “Sove patrole”, odnosno prebrojavanju jedinki sova pokazuju da ih trenutno ima 250, a najvećim delom nalaze se na visokom drveću oko hrama Svetog Nikole. Kako je rekao rado viđen gost našeg grada Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sove su pridošle iz okolnih atara i mesta u njihovo najomiljenije kikindsko zimovalište:

-” Ono što mi je uvek drago jeste da vidim Kikinđane koji dolaze sa svojom decom da uživaju na svežem vazduhu i da vide te ptice, i da spoznaju koliko su one nama vredne. Sove imaju to što je nama najvrednije, a to je sloboda, to je taj širok prostor i ljubav koju međusobno pokazujemo jedni drugima. Kikinđani su odavno pokazali koliko poštuju svoju lokalnu sredinu, puno su uradili za ove ptice i grad Kikinda najbolji je primer u celom svetu kako ptice treba čuvati i sa vama niko ne može da se meri. Najbolji ste, čuvajte to i unapređujte, jer Kikinda ima nešto što nema niko drugi” – izjavio je Ružić.

Ove godine izostale su brojne aktivnosti i radionice u okviru “sovembra” zbog epidemiološke situacije, ali je zato na trgu organizovan kviz na temu ,,Sova”. Za sve sugrađane koji su znali tačne odgovore maskota sova Soka uručila im je simbolične nagrade.

Gradski trg najveće je urbano stanište sova utina na svetu, a Grad Kikinda i dalje će se truditi da održi gradsko jezgro, te da sova bude još više:

-” Uvek imamo veliko zadovoljstvo kada nam dođe mesec posvećen sovama, kao jedino mesto i zaštićeno područje na celom svetu. Kikinđani trebaju da se ponose sa tim, a mi ćemo nastaviti da se trudimo da očuvamo njihova staništa i da kroz projekte i međunarodnu saradnju unapredimo i uslove, ali i da promovišemo sve ono što krasi grad Kikindu, a to svakako jesu i sove. Kikinđani su se već godinama unazad pokazali kao dobri domaćini i pokazali da znaju da čuvaju sove” – dodao je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *