May 9, 2021
aktuelno

Nagrada grada Kikinde za požrtvovanost u očuvanju zdravlja građana Kikinde dr Sandri Radlović – Kikinda Online News

Komisija za dodelu Nagrade grada Kikinde i gradskih priznanja donela je odluku o dodeli Nagrade grada Kikinde i gradskih priznanja grada Kikinde za 2020. godinu, pojedincima i kolektivima. Uručenje Nagrade grada Kikinde i gradskih priznanja biće upriličeno 28. decembra 2020. na Dan grada Kikinde.

Nagradom grada Kikinde, kao najvišim gradskim priznanjem, nagrađuje se dr Sandra Radlović za požrtvovanost u očuvanju zdravlja građana Kikinde.

Dugogodišnji medicinski radnik, epidemiolog, koja je svojim radom tokom pandemijskog vremena virusa COVID-19 pokazala nesebično zalaganje za očuvanje zdravlja građana Kikinde uprkos stalnoj opasnosti koju ovaj virus nosi.

Prva među jednakima, žrtvujući svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice, kako bi građanima Kikinde, ali i čitavog Severnog Banata, zajedno sa svojim kolektivom, omogućili miran život, dr Sandra Radlović heroina je modernoga doba koja bez plašta, ali s maskom, gleda neprijatelju u oči i hrabro kroči napred u borbu sa neizvesnim i nezaustavljivim.

Dr Sandra Radlović podnela je veliki teret pandemijskog vremena, ali je uvek ostala mirna, staložena i, na prvom mestu, čovek i lekar. Njena smirenost tokom obraćanja daje građanima Kikinde nadu da u ovoj borbi možemo samo svi zajedno da pobedimo – navodi se u obrazloženju Komisije za dodelu Nagrade.

Priznanje grada Kikinde za neizbrisiv trag u životima Kikinđana dodeljuje se dr Jandriji Jandri Lukaču.

Bio je prvi radiolog u kikindskoj bolnici i među prvih pet radiologa u Vojvodini koji je primenjivao ultrazvučnu metodu. Podučio je mnoge mlađe kolege, takođe priznate u struci.

Popularni dr Jandre, kako su ga svi zvali, bio je vlasnik prve privatne radiološke poliklinike za rendgen i ultrazvučnu dijagnostiku u Kikindi. Važio je za vrsnog stručnjaka u ovoj grani medicine, pa su ga podjednako uvažavale i kolege i pacijenti, za koje je bio uvek dostupni i prijatni dr Jandre. Upravo je ovaj nadimak zamenjivao njegovo prezime u Kikindi.

Medicinu je završio u Beogradu, a onda radio u Grahovu i Drvaru, potom u Novom Kneževcu, a najduže u Kikindi. Znanje iz radiologije prenosio je kolegama u domovima zdravlja u Grahovu i Drvaru gde je obavljao čak i masovne ultrazvučne preglede, a ostaće upamćen i kao najbolji radiolog u Kikindi.

Pored ovoga dr Jandre je bio strastveni navijač i prijatelj fudbalskog kluba „ŽAK“, kluba koji je pratio i voleo čitavog života u Kikindi. Mnogo je voleo fudbal, pa je u svojoj ordinaciji izložio 600 fotografija o istoriji kikindskog fudbala, najviše, naravno, FK “ŽAK”-a. Iza sebe je ostavio poznatu polikliniku i ogroman broj zahvalnih pacijenata i poštovalaca. Doktor Jandre ostaće upamćen u životima svih građana Kikinde – stoji u obrazloženju Komisije.

Gradskim priznanjem „Jovan Ćirilov“, za izuzetan doprinos očuvanja kulturnog i pozorišnog identiteta Kikinde, nagrađuje se Vladimir Crnomarković.

U obrazloženju Komisije navodi se da je Vladimir Crnomarković svojim radom i angažovanjem u Narodnom pozorištu Kikinda ostavio neizbrisiv trag u radu ove ustanove kulture, u kojoj 26 godina radi kao majstor svetla, ali i na poslovima izrade scenografije i binskog radnika.

Njegov umetnički doprinos i pečat možemo videti u svakoj od 103 premijere Narodnog pozorišta Kikinda u kojima je učestvovao. Gospodin Crnomarković je primer tihog heroja kulture, čoveka mnogih talenata, kreativnosti i sposobnosti bez kojeg Pozorište u Kikindi ne bi bilo ono što je danas.

Povrh svega Vladimir Crnomarković je dobar čovek, cenjen i poštovan od strane čitavog kolektiva Narodnog pozorišta Kikinda, koje ga je i predložilo, velikog broja umetničkih kolektiva i ansambala pozorišta u Srbiji, ali i u čitavom regionu.

Gradskim priznanjem „dr Ranko Petrović“, za požrtvovanost u medicini i brigu o deci Kikinde, odlukom Komisije nagrađuje se dr Gordana Bistričić.

Dr Gordana Bistričić, neonatolog, nedavno je iz kikindske bolnice, gde je provela radni staž, otišla u zasluženu penziju. Uz nju svaka majka, posebno novorođenčadi imala je podršku kakva joj je potrebna najpre u prvim satima upoznavanja sa bebom.

Dr Bistirčić je radni vek provela u Kikindi, a prvo radno mesto bilo je u seoskoj ambulanti u Banatskom Velikom Selu.

Od tada je prošlo 36 godina. Svojom stručnošću, znanjem ali i posvećenošću, dr Gordana Bistričić pružila je impuls života mnogim bebama i majkama. Upravo njena uža specijalizacija, neonatologija, rad sa tek rođenim pa i prevremeno rođenim bebama doprinela je da „kroz ruke“ doktorke Bistričić prođe više od dvanaest hiljada beba.

Priznanja i brojna postignuća dr Bistričić svakako su pratila njenu lekarsku karijeru, ali ipak najveća nagrada joj je zahvalnost za podršku i oslonac koji je pružila nekada bebama, a danas ljudima koji hodaju ovim gradom – navodi se u obrazloženju Komisije.

Gradskim priznanjem „Nika Mirkov“, za izuzetne rezultate u oblasti sporta, nagrađuje se mladi i perspektivni atletičar Nemanja Konstantinov koji ne prestaje da niže uspehe.

Od kada se pre dve godine pojavio na atletskoj sceni osvaja značajna priznanja. U kategoriji starijih pionira osvojio je prvo mesto na 800 metara koje istrčao za 2 minuta i šest stotinki. Uspeh je značajniji ako se uzme u obzir da mladi atletičar ima 14, a sa njim su trčali takmičari do 16 godina.

Isti uspeh, prvak države, u kategoriji mlađih pionira atletičar kluba “Kikinda” je ostvario i pre dve godine. Osim toga, proteklog leta bio je na letnjim pripremama reprezentacije na poziv Atletskog saveza Srbije.

Nemanja Konstantin je mlada nada srpskog i kikindskog sporta, ali i oličenje mladog, sposobnog i ambicioznog sportiste koji svojim delima nezadrživo niže uspehe – navodi se u obrazloženju Komisije.

Jedan od najuspešnijih vaspitno-obrazovnih radnika, koji je svoj život posvetio prosveti, svakako je Vitomir Radak kome se dodeljuje Gradsko priznanje „dr Pavle Kenđelac“, za izuzetne rezultate postignute u oblasti obrazovanja.

Ono što gospodina Radaka izdvaja za dodelu ovog Gradskog priznanja je i činjenica da su ga za nagradu predložili kolektiv Osnovne škole „Sveti Sava“, kojom je upravljao gotovo dve decenije, kao i Aktiv direktora osnovnih i srednjih škola u Kikindi. U prilog oninome što je zaostavština Vitomira Radaka u Kikindi može se dodati niz prestižnih priznanja, među kojima je možda i najznačajnije priznanje AP Vojvodine „Stjepan Han“ za najbolju školu u Vojvodini.

Svoje kolege podsticao je da budu najbolji u svom poslu, poštuju jedni druge i da sa učenicima imaju poseban odnos. Škola koju je vodio danas predstavlja jednu od najmodernijih obrazovnih ustanova, ne samo u Kikindi, nego i šire.

Posebno možemo istaći i humanitarno-društveni rad gospodina Radaka, njegovu ativnost u Crvenom krstu Kikinde i Vojvodine, kao i mnoge humanitarne akcije koje je pokrenuo ili podržao.

Vitomir Radak ostvario je trajni doprinos obrazovanju u Kikindi, a njegov rad ostaće upamćen među generacijama prosvetnih radnika – navodi se u obrazloženju Komisije.

Gradskim priznanjem „Stefan Bon“, za dugogodišnji preduzetnički rad i primer uspešne kompanije, nagrađuje se Destilerija “Hubert 1924”.

Priča o Destileriji „Hubert 1924“ je priča o uspehu i to onakvom kakav se postiže predanim radom. Ova destilerija smeštena u Bantskom Velikom Selu od samog svog nastanka važila je za nešto veliko. Velik je bio san onih koji su je pokrenuli u želji za stvaranjem brenda srpske rakije kakav do sada nije viđen na ovim prostorima, u čemu su i uspeli. Danas je Destilerija „Hubert 1924“ ne samo poznata u našoj zemlji, ona je postala poznata globalno praveći rakiju koja je proglašena za jednu od deset najboljih žestokih pića na planeti. To potvrđuje i nagrada na prestižnom takmičenju Spirits Selection u Briselu gde je njihova kajsija zauzela 9. mesto od 1770 pića koja su učestvovala na ovom globalnom događaju.

Čist i izražen miris voća sačuvani su u ovoj destileriji i danas možemo da kažemo da proizvode autentične rakije sa dušom širokom kao Severni Banat, ali i predstavljaju preduzetnički duh koji naš grad čini posebnim -navodi se u obrazloženju Komisije.

Gradskim priznanjem „Melanija Nikolić Gajčić“ za iskazanu humanost i dobročinstvo nagrađuje se porodica Krstin – Vesna i Radovan.

Vesna i Radovan Krstin, porodica iz Iđoša, godinama se bavi hraniteljstvom, otvarajući vrata svog doma deci koja su se iz različitih razloga našla u bezizlaznoj životnoj situaciji. Bračni par Krstin otvorio je i svoja srca za decu, koja su zauvek postala i ostala deo njihove porodice, učeći nas da smo obavezni da i u najtežoj situaciji postupamo kao ljudi i da nema tog interesa, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi.

Centar za pružanje usluga socijalne zaštite, koji je i predložio ovu plemenitu porodicu za priznanje, posebno ističe činjenicu da su Krstini, pored dvoje dece koja trenutno borave u njihovoj porodici, u okrilje uzeli dečaka sa smetnjama u razvoju, koji je sa četiri godine ostavljen na vetrometini života, u neljudskim uslovima, potpuno otuđen od ljudi, bez sposobnosti za komunikaciju, nevoljen i odbačen od strane onih od kojih se očekuje da ljubav pruže i pomogli mu da danas izrasta u srećno, zadovoljno i veselo dete, koje voli ljude.

Porodica Krstin kroz čiji dom je do sada prošlo šestoro dece pokazuje svima snagu humanosti i dobročinstva.

One thought on “Nagrada grada Kikinde za požrtvovanost u očuvanju zdravlja građana Kikinde dr Sandri Radlović – Kikinda Online News

  1. Treba nagraditi svakog radnika svaka pohvala za njih, šta je sa zaraženima koji su u izolaciji i na bolovanju 65%plate jedva narod preživi sa platom celom a ne sa pola plate treba biti svesni u opštini da je narod u kreditima kad je bilo manje potrebno moratórium davali su a sad kad je zima i stvarno potrebna svi cute sramota samo se prica o lekarima a o sirotinji niko nažalost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *