May 9, 2021
aktuelno

Novih sedam mera Vlade Srbije u borbi protiv korone – Kikinda Online News

Vlada Srbije propisala je 7 novih mera zaštite stanovništva od širenja zarazne bolesti kovid 19. Donete mere primenjivaće se deset dana počevši od utorka, 24. novembra, a nakon toga će ponovo biti razmatrane u zavisnosti pravca kretanja epidemije.

Ovo je spisak najnovijih mera:

1. Skraćuje se radno vreme do 18:00 časova ugostiteljskim objektima, restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima.

2. Obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti.

3. Zabrana svih javnih okupljanja s prisustvom više od pet osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta (minimum 4 m2 po osobi).

4. Omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

5. Stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

6. Stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.

7. Gore navedene mere su oročene na period od 10 dana, nakon čega će biti iznova razmotrene u svetlu kretanja epidemiološke situacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *