May 9, 2021
aktuelno

Obeležena 102. godišnjica od oslobođenja Kikinde – Kikinda Online News

Polaganjem venaca na spomen kosturnicu na Železničkom novom groblju kao i kod spomen obeležja brigadiru Dragutinu Ristiću u Gradskoj kući, obeležen je 20. novembar, Dan oslobođenja Kikinde u Velikom ratu. Vence su položili predstavnici Gradske uprave, Severnobanatskog upravnog okruga, pripadnici Vojske Srbije i članovi udruženja Saveza potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine.

20. novembar 1918. godine, odnosno 102. godišnjica od oslobođenja spada u red najvažnijih datuma u istoriji grada jer je upravo na ovaj datum, ulaskom Gvozdenog puka “Knjaz Mihajlo” pod komandom brigadira Dragutina Ristića oslobođena Kikinda.

-” Danas vraćamo točak istorije 102 godine. Period četvorogodišnjeg rata za Kikiđane je bio veoma težak – Srbi su bili pod neprestanom sumnjom. I kada je osnovana Garda u Kikindi, Srbi su bili ti koji nisu dobili naoružanje. Potom su se na sastancima međusobno povezali i pratili sve ono što se događalo na istočnom i zapadnom frontu i radovali se konačnom ishodu. 1000 Kikinđana ratovalo je na severu Evrope, i svi su dali veliki doprinos ratovajući na frontovima“ – podsetio je istoričar u penziji profesor Lazar Demić.

-” 20. novembar 1918. godine jedan je od najznačajnijih datuma u istoriji grada, jer tada je srpska vojska pod komandom brigadira Dragutina Ristića oslobodila grad i kao prethodnica ušla dva dana ranije, 18. novembra. Brigadir Dragutin Ristić nalazio se na čelu Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“ koji je u istoriji poznat kao Gvozdeni puk, jer je isti postigao izuzetne uspehe i zalaganja. Spomenik je podignut u slavu srpskih oslobodilaca u Prvom svetskom ratu, a kuriozitet je da je ovaj spomenik 1935. godine otvoren, a novac za podizanje spomenika prikupila je četnička organizacija u međuratnom periodu, a spomeniku je pored sveštenstva Kikinde prisustvovao i tadašnji predsednik četničke organizacije Kosta Pećanac“ – dodao je istoričar Srđan Sivčev.

-” Ovaj datum prepoznat je kao najznačajnijih i nalazin se u važećem Statutu grada kao jedan od gradskih praznika i trudićemo se da ga i u narednom periodu obeležavamo na dostojan način. Nadamo se da ćemo u narednom periodu, kada sve ovo prođe ovaj datum obeležavati u drugačijem svetlu, onako kako Kikinda i zaslužuje” – završava Mladen Bogdan, predsednik Skupštine Grada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *