May 9, 2021
aktuelno

U Kikindi svaki treći pacijent pozitivan na korona virus, situacija i više nego alarmantna- Kikinda Online News

Sa 119 aktivnih slučajeva virusa kovid 19, trenutna epidemiološka situacija u Kikindi ocenjuje se kao izrazito nepovoljna sa tendencijom pogoršanja. Tokom jučerašnjeg dana u Kikindi je testirano ukupno 117 pacijenata od kojih je 39 pozitivno na virus kovid 19 saopšteno je iz kikindskog Zavoda za javno zdravlje. To znači da je jedna trećina naših sugrađana pozitivna i to je ujedno najveći procenat pozitivnosti od početka epidemije od kako se obavlja testiranje.

-” U ovom momentu imamo 118 aktivnih slučajeva obolelih od kovida 19, a od tog broja, 18 pacijenata hospitalizovano je u Opštoj bolnici Kikinda, a na svu sreću ni jedan od tih pacijenata nije životno ugrožen. Zaraženo je radno aktivno stanovništvo između 20 i 60 godina. Ulazimo u ozbiljno pogoršanje epidemiološke situacije,a broj obolelih i umrlih isključivo zavisi od poštovanja epidemioloških mera. Iz tog razloga pozivam sve sugrađane da budu odgovorni i dosledni u sprovođenju mera. Ovaj virus možemo da pobedimo samo tako ako mu sprečimo mogućnost zaraze, a to je moguće jedino poštovanjem svih mera. Povećan broj obolelih ima među zdravstvenim radnicima u Opštoj bolnici Kikinda i u Opštoj bolnici Senta. U Kikindi imamo jedno dete od 17 godina kod kojeg je registrovano prisustvo ovog virusa. U dobrom je opštem stanju, nalazi se na kućnom lečenju i praktično asimptomatski ” – izjavila je direktorica Zavoda za javno zdravlje dr Sandra Radlović dodajući da će Zavod za javno zdravlje u narednom periodu razmotriti mogućnost otvaranja novih prostora za pacijente, budući da je jutros u kovid ambulanti Doma zdravlja do 10 sati pregledano 50 pacijenata.

Ukupan broj zaraženih pacijenata u celom Severnobanatskom okrugu je 186, Ada 4, Čoka 6, Kanjiža 22, Novi Kneževac 16 i Senta 19.

Pravovremenim donošenjem preventivnih mera koje će do daljnjeg ostati na snazi za sada su isključile mogućnost uvođenja vanredne situacije u našem gradu:

-” Apelovao bih na sugrađane da se pridržavaju mera, da nose maske, da redovno vrše dezinfekciju ruku i održavaju fizičku distancu, da se izbegavaju masovna okupljanja i da ne boravimo dugo u zatvorenom prostoru. Kikinđani su uvek bili odgovorni, i znam da će tako i ostati i pozvao bih sve da vodimo računa o svojim roditeljima, starijima i mladima jer ćemo tako spasiti živote naših građana. Novi korona zakon koji je uveden i samo uvođenje vanredne situacije omogućuje lakše funkcionisanje u ograničavanju određenih stvari u samom gradu. U ovom momentu, bar za vikend, nećemo uvoditi vanrednu situaciju u Kikindi, a nadamo se da će novi zakon koji na snagu stupio od četvrtka, pomoći inspekcijama da lakše obavljaju svoja zaduženja” – rekao je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

Izmenom Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti lokalne, državne i pokrajinske inspekcije imaju šira ovlašćenja:

-” Zamolio bih sve privredne subjekte da poštuju postojeće mere i da se pridržavaju istih u ovoj teškoj situaciji. Iskoristio bih priliku i da pohvalim najveći deo privrednih subjekata koji su se pridržavali mera u prethodnom periodu i voleo bi da se to nastavi u narednom periodu. Najveći pritisak je na ugostiteljima i njihovim objektima i pohvalio bih njihovu saradnju i poštovanje onoga što smo se dogovorili. Pre dva dana koordiniranom akcijom komunalne inspekcije sa terena, gde se ciljano išlo na ugostiteljske objekte utvrđeno je da su sve mere bile poštovane, obišlo se više od 50 objekata na teritoriji grada i svi objekti su svoje radno vreme završili u 21 čas” – konstatovao je Miroslav Dučić, član GV za komunalnu infrastrukturu i vanredne situacije.

Za sada, sportske manifestacije i takmičenja i dalje se održavaju, ali naravno bez prisustva publike:

-“ Klubovi koji su u saveznim rangovima su u obavezi da nastave takmičenje, ali svi su upoznati sa novim merama. Te mere i nisu toliko promenjene što se tiče sportskih klubova, jer su oni od samog početka imali mere Saveza da se čuvaju baš iz ovog razloga. Mere su izuzetno rigorozne, a u SC “Jezero” postoji kovid punkt gde ni jedan korisnik ne može da uđe u objekat, a da prethodno ne izmeri temperaturu ili da ne prođe kroz dezo barijeru. U školama je situacija pod kontrolom, i nadamo se da će tako i ostati. Od ponedeljka, zbog rekonstrukcije, zatvoreni bazeni SC “Jezero” biće zatvoreni za korisnike” – završava Dragan Pecarski, član Gradskog veća za sport i omladinu.

2 thoughts on “U Kikindi svaki treći pacijent pozitivan na korona virus, situacija i više nego alarmantna- Kikinda Online News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *