May 6, 2021
aktuelno

Milan Vašalić sa sinom Vidom na prijemu kod gradonačelnika-Kikinda Online News

Čuvar narodne tradicije Milan Vašalić iz Banatskog Velikog Sela proglašen je kraljem na 14. po redu festivalu izvornih grupa pevača Srbije za 2020. godinu koje je realizovano u organizaciji Udruženja “Sretenjska svitanja 2004” iz Ranilovića, u opštini Aranđelovac. Tom prilikom osim pehara, uručena mu je i “Zlatna Sretenjska povelja”, a upravo ovim lepim povodom, najboljeg ambasadora srpske kulturne baštine u celom svetu i njegovog desetogodišnjeg sina Vida, danas je u Svečanoj sali Gradske kuće ugostio gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač:

-“Grad Kikinda kao multinacionalna sredina gaji odnose među sobom i svih naroda koji žive na ovom prostoru, a veliko mi je zadovoljstvo što danas možemo da se pohvalimo velikim brojem umetnika, pevačkim društima i čuvarima tradicije gde spada i porodica Vašalić. Milan je moj prijatelj još od detinjstva i uvek je preferirao tradicionalnu muziku, a sve ono što je radio u prethodnom periodu dostiglo je do izuzetnog nivoa u etno muzici, proneo je zvuk svog zavičaja po celom svetu napominjući uvek da je iz Kikinde, a sada prenosi to i na svog sina Vida. Grad Kikinda uvek će podržati sve one ljude koji čuvaju tradiciju, običaje i našu kulturu, a u narednom periodu očekujemo još lepih rezultata. Nadamo se, da ćemo kada prođe epidemijs napraviti zajednički kocert svih igrača, pevača i čuvara tradicije” – izjavio je Lukač.

Velikoselčanin Milan Vašalić je sa svojom izvornom grupom pevača osvajao državno prvenstvo Srbije dva puta i to kao solista, a samo laskavo priznanje upotpunjeno je brojnim osvojenim nagradama na eminentnim saborima i festivalima širom Republike Srbije i Republike Srpske:

-” Kada vas prepoznaju u vašoj zemlji to je zaista velika stvar, a kroz komunikciju i saradnju navikao sam da imam koncerte ne samo u zemlji, nego i u regionu. U današnje vreme ono što je mejn strim i ono što je alternativna muzička scena, poprilično se dodiruje a ono što je nekada bilo tradicionalno folklorno stvaralaštvo, danas je nasušna potreba svakog čoveka i mnogo znači kada vas prepoznaju” – dodao je Milan Vašalić, dok svoju radost nije krio ni podmladak – desetogodišnji muzikalni Vid koji već ima svoja dva oformljena benda gde kako kaže, svira muziku za dušu:

-“Za ovu nagradu zaista malo je reći da sam oduševljen. Muziku ne doživljavam kao vrstu posla od koje se zarađuje novac, već kao sredstvo za izražavanje. Ovakva vrsta muzike predstavlja očuvanje stvaralaštva naših predaka i nešto je što ne sme nikako da se zaboravi. Moj bend “Roj” svira muziku za dušu, okupila su se deca koja vole muziku, a sviramo rokenrol. Devojke danas ne vole samo bubnjare, već i gajdaše i tamburaše” – završava Vid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *