May 18, 2021
aktuelno

Epidemiološka situacija u Kikindi nepovoljna, sa tendencijom pogoršanja – Kikinda Online News

Sa 31 aktivnim slučajem virusa kovid 19 na teritoriji grada Kikinde i 61 u celom Severnobanatskom okrugu, epidemiolozi kikindskog Zavoda za javno zdravlje trenutnu epidemiološku situaciju ocenjuju kao nepovoljnu sa tendencijom pogoršanja.

-” Na današnji dan imamo aktivan 31 slučaj, što ne znači da toliki broj pacijenata imamo u Kikindi, što u velikoj meri govori o poštovanju svih mera i o našem ponašanju. Sigurni smo da je taj broj veći deset i više puta. Veliki broj pacijenata među mlađom populacijom su asimptomatski slučajevi, odnosno nemaju ni jedan simptom virusa korona, izgledaju zdravo i tako se osećaju, ali su rezervoari infekcije i samim tim virus mogu da prenesu na osetljive grupe. U prethodnih mesec i po do dva na dnevnom nivou registrovano je između jedan do dva kovid pozitivna sugrađana, a juče sedmoro uz očekivano povećanje u narednom periodu” – izjavila je direktorica Zavoda za javno zdravlje dr Sandra Radlović. Među obolelima za sada nema dece, ali ima zaraženih medicinskih radnika u Senti i kikindskoj Opštoj bolnici:

-” Zdravstveni radnici su se zarazili privatno, van svog radnog mesta, a niko od njih ne može da se zarazi ukoliko nosi zaštitnu opremu” – dodala je Radlović, dok je direktor Opšte bolnice Kikinda dr Mirko Stoisavljević rekao da je ova zdravstvena ustanova preduzela sve korake da ne dođe do većeg broja zaraženih medicinskih radnika:

-” Imamo koleginicu medicinskog radnika koja je pozitivna na kovid 19 i ne očekujem da će biti još kovid pozitivnih medicinara u našoj zdravstvenoj instituciji. Trenutno se leče petoro pacijenata – četiri muškarca i jedna ženu kod kojih je potvrđeno prisustvo ovog virusa. Dva pacijenta nalaze se na kiseoniku, a ostala tri su u solidnom stanju” – poručio je Stoisavljević.

Posle Kikinde, najviše pozitivnih na korona virus ima u Kanjiži – 16 pacijenata, u Senti sedam, Novom Kneževcu i Adi troje, Čoki jedan, dok se u Senti svakim danom povećava i broj ooblelih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *