May 8, 2021
aktuelno

Sećanje na Žeravicu svetske košarke – Kikinda Online News

U Svečanoj sali Gradske kuće i u muzeju “Žeravica” u Novom Miloševu na prigodan način, obeleženo je pet godina od kako nas je u 86. godini života napustio istaknuti sportski radnik, jugoslovenski i srpski košarkaški trener i počasni građanin Kikinde Ranko Žeravica.

Ranko Žeravica trenerskim poslom počeo je da se bavi početkom 50-ih, u vreme kada je završavao igračku karijeru. Sve do 1966. godine radio je kao trener muških i ženskih selekcija u beogradskom “Radničkom” , a od 1960. godine postaje profesionalni trener u KSJ. U narednih 20-tak godina sa velikim uspehom u nekoliko navrata vodio je mušku košarkašku reprezentaciju Jugoslavije do najsvetlijih trofeja.

Paralelno sa radom u reprezentaciji, Žeravica je presudno uticao na veliki „bum“ Partizana početkom 70-ih godina, kada je selektirao tim predvođen Dalipagićem i Kićanovićem, koji je tokom narednih 10-tak godina osvojio mnoge trofeje. Bio je trener plavih na trima Olimpijskim igrama, tri Svetska prvenstva i tri Evropska prvenstva.

-“Iako rođen u Novom Miloševu, naš Ranko uvek je pominjao grad Kikindu kao svoj, i ovo je samo jedan mali znak pažnje da se mi odužimo Ranku Žeravici, vrhunskom treneru i pedagogu koji je doneo mnogo radosti Jugoslaviji, Srbiji, klubovima u zemlji i inostranstvu iznedrivši velikane košarkaškog sporta, ali i od njih napravio dobre ljude. Kikinda mu zahvaljuje što je promovisao naš grad i on sigurno neće biti zaboravljen” – izjavio je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

Zahvaljujući velikoj pomoći lokalne samouprave, u Kikindi se godinama održava Međunarodni mini basket turnir sa imenom Ranka Žeravice:

-” Turnir će i dalje biti od velikog značaja za grad, pogotovo jer nosi ime tako velikog čoveka, i zato što je reč o sportskoj manifestaciji koja okuplja veliki broj dece i košarkaških stručnjaka” – dodao je Dragan Pecarski, član GV za sport i omladinu.

Milosav Reljin, organizator međunarodnog mini basket turnira, košarkaški radnik i dugogodišnji prijatelj Ranka Žeravice biranim rečima setio se svog poznanstva sa velikim Rankom Žeravicom:

-“ Ranka sam upoznao sa nepunih 17 godina, kada sam dobio poziv za širi spisak juniorske reprezentacije i zahvaljujući mom rođaku i velikom prijatelju Miti Reljinu. Od tada, na neki način, razvija se naše poznanstvo i prijateljstvo, bio sam njegov učenik,a potom saradnik i kolega i veliki prijatelj. Taj čovek zračio je neverovatnom energijom i autoritetom i imao je tu osobinu da gde god se nađe, svojom energijom animira sve ljude oko sebe” – prokomentarisao je Reljin.

U Novom Miloševu gradi se budući “Rankov muzej” odnosno Spomen kuća koja već na svom kompleksu ima izgrađen košarkaški teren koji je finansirala Barselona:

-“Muzej je za sada u sirovoj fazi, treba završiti fasadu i ulazna vrata, a potom i unutrašnje uređenje. Pored “Rankovog muzeja” treba da bude i jedna mala zgrada, odnosno “Rankovo mesto” – klub gde bi se nalazila suvenirnica i kutak za posetioce. Ono što je u ovom trenutku izvesno, jeste da fondacija “Ranko Žeravica” ima još toliko sredstava da isfinansira fasadu čiji radovi bi trebali da započnu za desetak dana i trebali bi da budu završeni pre zime, a uređenje ćemo sami raditi. Dobro bi nam došla pomoć kada bismo prikupili sredstava za “Rankovu zgradu” jer je bez toga, sve ovo ostalo jako teško održivo” – rekao je Čedomir Žeravica ispred fondacije “Ranko Žeravica”.

Zagorka Žeravica, supruga proslavljenog Ranka Žeravice kaže da za nju i njenu porodicu veliki problem predstavlja završetak Muzeja:

-“ Jako se mučimo i grčimo da ga završimo, fondacija je osnovana pre skoro pet godina i dalje imamo problema. Materijala ima za dobar Muzej, a Ranko ima takvu biblioteku koju nema ja mislim ni Narodna biblioteka Srbije, a da ne kažem o drugim priznanjima, plaketama i svemu ostalom” – završava Zagorka.

Ranko Žeravica je od 1960. do 1965. godine bio pomoćnik selektoru Aleksandru Nikoliću, a prvi trener reprezentacije Jugoslavije postao je 1965. godine. Sa „plavima“ je osvojio Svetsko prvenstvo 1970. u Ljubljani i Olimpijske igre u Moskvi deset godina kasnije, kao i srebrne medalje na Olimpijskim igarama 1968. u Meksiku, Svetskom prvenstvu 1967. u Urugvaju i Evropskim prvenstvima u Italiji 1969. i u Nemačkoj 1971. godine. U bogatoj riznici našla se i bronzana medelja sa Svetskog prvenstva 1982. u Kolumbiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *