May 9, 2021
aktuelno

Sutra je Sveta Petka – Kikinda Online News

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju dan posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi – u narodnu poznatijoj kao Sveta Petka – svetiteljki koja je podjednako pomagala bolesnima i siromašnima. Ovaj praznik, naročito cenjen kod žena, obeležen je crvenim slovom u kalendaru.

Kult Svete Petke neguje se vekovima u jugoistočnoj Evropi, a poštuju je i neki nehrišćanski narodi na istoku.Vernici joj se obraćaju molitvom za pomoć i spas od bolesti i drugih životnih nevolja. Prema predanju, Sveta Petka je mnoge godine provela u pustinji, u postu i molitvi i usamljeničkom životu. Predanje kaže da joj se u snu javio anđeo i uputio u otadžbinu da širi veru Hristovu. Zato se Sveta Petka na ikonama predstavlja u monaškoj odeći, sa krstom u ruci.

Prema narodnim običajima, žene na ovaj dan ne bi trebalo da mese hleb, kuvaju, šiju, peru veš ili rade bilo koji posao u kući kako ne bi navukle gnev svetiteljke i da im tokom godine ne bi trnule ruke.

Na Svetu Petku, dešavala su se velika čuda. Mnogi bolesni su ozdravili na sutrašnji dan. Zato ljudi sa zdravstvenim problemima čekaju ovaj praznik verujući da će im svetiteljka pomoći.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *