May 9, 2021
aktuelno

Obilazak sela sa teritorije grada Kikinde, stalna praksa lokalne samouprave – Kikinda Online News

U cilju upoznavanja sa svim aktuelnostima i sa realizacijom planiranih aktivnosti u svih devet sela sa teritorije Grada Kikinde, član GV za poljoprivredu i mesne zajednice Ljuban Sredić danas je započeo obilazak dve mesne zajednice i to u Banatskoj Topoli i Bašaidu, a obilazak ostalih sedam sela planiran je i u danima koji slede.

Početkom prošlog meseca održan je zajednički sastanak između gradonačelnika Kikinde Nikole Lukača, zamenice gradonačelnika Dijane Jakšić Kiurski i svih članova veća sa predstavnicima mesnih zajednica koji su se tom prilikom bolje upoznali sa svim tekućim problemima u selima, šta je urađeno u prethodnom, ali i kakve su ideje za naredni period. Obilazak sela kikindske opštine prema rečima Sredića biće stalna praksa lokalne samouprave:

-” Neposredan i živ kontakt i živa reč je najbitnija, kako bi se upoznali sa svim tekućim problemima mesnh zajednica i koji su planovi za narednu godinu. U toku je izrada rebalansa budžeta grada Kikinde za 2020. i izrada budžeta za 2021. godinu i želeli bismo da ideje i planove mesnih zajednica uklopimo u taj budžet” – izjavio je Ljuban Sredić.

Nedeljko Cimeša, predsednik MZ Banatska Topola kaže da su ovakvi sastanci najbolji načini za saradnju između lokalne samouprave i seoskih opština:

-“ Onoliko koliko možemo, iz našeg budžeta, krečimo, postavljene su i pločice u Vatrogasnom domu. Malo nas je omela i epidemiološka situacija, a gorući problem već godinama je Dom kulture i to bi trebalo da se reši. Projekat je gotov i trebali smo da uđemo u izgradnju u etapama, a sada ima novih momenata – novi vlasnik naše stare zgrade koji želi da je proda. Ta odluka je opet na Gradu i na struci, da odluče šta je bolje. Do kraja godine obezbeđenim sredstvima, biće napravljen park iza škole” – dodao je Cimeša.

Bojan Mikalački, predsednik MZ Bašaid istakao je da je uprkos pandemiji koronavirusa u ovom selu urađeno dosta što je predviđeno za tekuću godinu:

-” Urađena su četiri autobuska stajališta koja su ujedno i asfaltirana kao i radovi na usporavanju saobraćaja, kao dugogodišnji gorući problem svih meštana pošto se nalazi pored škole, vrtića i Mesne zajednice. Urađena je projektno tehnička dokumentacija za Kulturni centar koji je u izuzetno lošem stanju, a jedan od većih problema je i premeštanje Biblioteke. Nadamo se da ćemo i to uskoro završiti. Radove na ulici Jove Jurišina i na delu ulice Jovana Popovića u Bikaču nadamo se da ćemo uspeti da realizujemo u narednoj godini” – izjavio je Mikalački, dalje navodeći da je jedan od najvećih problema sa kojim se meštani i školarci u Bašaidu susreću jeste grejanje u osnovnoj školi “Prvi oktobar”:

-” Grejanje bi trebalo da bude urađeno do kraja ove godine , uz sanitarne čvorove. Jedino naša, od svih seoskih škola, greje se na lož ulje koje izrazito skupo košta. Kada se pređe na gasno grejanje, to će biti upola manje i samim tim i isplativije. Takođe, naše selo jedino je koje nema kapelu. Urađen je urbanistički plan, u toku je izrada projekta i nadamo se da ćemo sledeće godine i to uspeti da realizujemo” – završava Mikalački.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *