May 9, 2021
aktuelno

Svet kroz oči najmlađeg dečijeg pisca u Srbiji Tijane Našpalić – Kikinda Online News

Naša dvanaestogodišnja sugrađanka Tijana Našpalić danas je u Istorijskom arhivu Kikinda predstavila svoju drugu po redu zbriku pesama pod nazivom “Svet kroz oči deteta” u izdanju beogradskog Kulturnog centra “Mesopotamija”. Najmlađa pesnikinja u celoj zemlji do sada je osvajala brojna priznanja, pohvale i nagrade, a njeni stihovi objavljeni su u različitim zbornicima. U svojoj novoj zbirci poezije, Tijana nam je otkrila kako ona vidi svet koji je okružuje:

-” Nakon što sam objavila svoju prvu zbirku, shvatila sam da je to nešto lepo i želim da se poezija i danas širi i da je niko ne zaboravi ali i da podstaknem drugu decu da i oni krenu da se bave pisanjem. Kako odrastam, tako i pesme odrastuju zajedno sa mnom i nastaviću time da se bavim i u budućnosti, jer mislim da je to jako lep način kako možemo da se izrazimo. U najnovijoj zbirci pesama na 128 stranica zastupljene su različite teme – ima pesama koje govore i o ratovima, veselih, tužnih…zavisi od događaja koji se dešavaju i koji me okružuju. Nastaviću da pišem, a kada postanem starija volela bih da budem nastavnica srpskog jezika” – rekla nam je Tijana.

Predsednik Društva srpsko-iračkog prijateljstva Sabah Al – Zubeidi i direktor beogradskog Kulturnog centra “Mesopotamija” kaže da je pravo bogatstvo što Kikinda ima mlade pesnike:

-” Rekao sam Tijani i njenoj porodici da ću im biti vetar u leđa, da treba da se bori i da piše i dalje. Kada sam pogledao njenu knjigu mogu samo da kažem da jako lepo piše, da u sebi ima mašte i izraženog pesničkog duha. Tijana će biti naš učesnik već 14. novembra na manifestaciji “Poezija bez granice”, a njene pesme će biti prevedene i na arabijskom jeziku. Vrlo je važno za ovaj grad da ima i čuva ovakve talente” – dodao je Al – Zubeidi.

Milena Živkov, većnica za kulturu i obrazovanje pozdravila je sve prisutne:

-” Iskoristila bih priliku da Tijani čestitam na velikom uspehu. U Srbiji je danas jako teško objaviti i kada ste odrastao čovek, a kamoli dete. Posebno imponuje činjenica da u Kikindi još uvek postoje deca koja čitaju ali i pišu poeziju” – zaključila je Živkov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *