октобар 20, 2020
aktuelno

Radionica „Simulacija rada ombudsmana“ održana u Gradskoj kući – Kikinda Online News

U svečanoj sali Gradske kuće po drugi put održana je radionica „Simulacija rada ombudsmana“ za sve učenike srednjih škola na teritoriji Grada Kikinde. Radionica je kroz zanimljive zadatke i kroz igru realizovana sa ciljem podizanja vidljivosti lokalnih ombudsmana ali i načinom kako mladi danas mogu da ostvare svoja prava.

Program za razvoj Ujedinjenih nacija već duži niz godina uz podršku Švajcarske Vlade podržava razvoj parlamentarnih praksi u Republici Srbiji, a lokalni ombudsmani kao nezavisne institucije u mnogo čemu doprinose da rad lokalnih samouprava i javnih preduzeća bude bolji i odgovorniji, a tako se pomaže i Skupštinama da vrše svoju nadzornu funkciju i da kontrolišu upravnu vlast . Dražen Marović, menadžer za inkluzive procese u Programu za razvoj UN kaže da u Kikindi postoje dobri primeri prakse u radu lokalne Skupštine:

-“ Postoji natprosečna zastupljenost predstavnika opozicionih stranaka u telima i odborima Skupštine. S obizirom na to da je većina veoma dominantna, mislim da je to dobra praksa da se natprosečan broj mesta ostavi predstavnicima druge političke opcije i da se njihov glas čuje, bez obzira na značajno izraženu većinu vladajuće stranke. Takođe, ovde smo danas kako bismo kancelariji Lokalnog ombudsmana uručili donaciju u vrednosti od oko 240.000 dinara za opremanje kancelarije i olakšavanje budućeg rada sa građanima“ – izjavio je Marović.

Kroz posebno koncipirane zadatke, rad ombudsmana kikindskim srdnjoškolcima predstavljen je kroz igru:

-“ Napravili smo zadatke bliske njihovim godinama sa idejom da vidimo kako oni razmišljaju, kako se snalaze u zadacima, da im pomognemo, usmerimo i oslobodimo treme kroz vežbe. Ovakvom koncepcijom zadataka hteli smo da zainteresujemo mlade na takav način da oni vide da probleme mogu da reše i sami, bez pomoći starijih i da znaju kome mogu da se obrate“ – istakao je Milan Novaković, Lokalni ombudsman.

Predsednik Skupštine Grada Mladen Bogdan naglasio je da su ovakve vrste radionica veoma važne za grad Kikindu:

-“ Na ovakav način približavamo rad Lokalnog ombudsmana kao važnog gradskog i državnog organa. Trudićemo se i u budućnosti da podignemo nivo rada lokalnog Parlamenta kako bi on bio što vidljiviji , kako bi se njegov rad na što veći način približio građanima i kako bi odbornici bili u što većem kontaktu sa građanima jer su ih oni sami birali“ – nadovezao se Bogdan.

-„Ombudsman je zaštitnik građana, što se tiče pravne strane i očekujem da ćemo na ovoj radionici malo više saznati o njegovom radu sa građanima“ – rekao nam je Marko Bajkin, učenik srednje stručne škole „Miloš Crnjanski“.

Obraćajući se srednjoškolcima, gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač izrazio je zadovoljstvo što mladi imaju želju da se uključe u rad Skupštine i da se informišu o radu Lokalnog ombudsmana:

-“ Želim vam da se na današnjoj radionici upoznate sa radom Lokalnog ombudsmana i da sutra i vi budete deo kako ove Skupštine, tako i drugih nivoa vlasti, i da znate kome trebate da se obratite kada su određeni problemi ili propusti u bilo kojoj oblasti“ – završava Lukač.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *