May 8, 2021
aktuelno

Ove godine ne održava se “Trka za srećnije detinjstvo”: Humanitarni karakter i dalje nepromenjen – Kikinda Online News

Jedna od tradicionalnih, najmasovnijih i najšire prihvaćenih akcija Crvenog krsta “Trka za srećnije detinjstvo” ove godine neće biti održana zbog poznate epidemiološke situacije. Ipak, uprkos tome što će izostati sportsko-rekreativni deo manifestacije čiji je ovogodišnji slogan “Humanost koja nas podstiče”, ona će i dalje zadržati svoj humanitarni karakter. Kao i ranije, cilj organizatora je da se prikupljena sredstva od donacija sponzora kao i od prodaje učesničkih brojeva po obrazovnim institucijama i u Crvenom krstu preusmere ka osnovnim i srednjim školama i predškolskoj ustanovi.

Manifestacija koja ima za cilj da podstakne decu i mlade da se bave fizičkom aktivnošću tokom prethodne godine brojala je oko 4.500 učesnika, dok zbog nemogućnosti masovnog okupljanja i potrebnog održavanja fizičke distance među građanima ona ovoga puta ne može da se održi u standardnom formatu kako sadržajno, tako i učesnički ali i posetilački:

-” U fokusu svih dosadašnjih manifestacije je humanitarni karaker, a sada u ovom vremenima to želimo da posebno istaknemo. Manifestaciju želimo da svedemo upravo na taj aspekt, kroz prikupljanje sredstava preko osnovnih i srednjih škola i predškolskih ustanova. Prodajna cena startnih brojeva kretaće se po nepromenjenoj ceni od 50 dinara a sredstva će biti raspoređena deci u osnovnim i predškolskim ustanovama i školama za nabavku rekvizita i opreme koja je njima neophodna za dalju realizaciju sadržaja i rad u njihovim kolektivima” – rekao je Dragoslav Ugarčina, predsednik Organizacionog odbora “Trke za srećnije detinjstvo”.

Prva manifestacija “Trka za srećnije detinjstvo” prvi put organizovana je upravo u Kikindi 1989. godine na inicijativu Aranke Felbab, tadašnje sekretarke Crvenog krsta a ista je tada okupila oko 300 učesnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *