May 9, 2021
aktuelno

Održane 27. “Zmajeve dečje igre” – Kikinda Online News

U nešto drugačijijim okolnostima negp što je to ranije bio slučaj i u skladu sa svim zdravstveno- higijenskim merama, kikindski Kulturni centar uspeo je da i ove godine realizuje “Zmajeve dečje igre” pod sloganom “Dignuće me skoro krila”. Osim Novog Sada, Kikinda je jedini grad u Srbiji koji skoro već tri decenije održava “Zmajeve dečje igre”:

-” Danas smo došli da predstavimo segmente našeg programskog delovanja i celine koje smo u junu, u ovoj neizvesnoj godini ipak uspeli da realizujemo u Novom Sadu. Oslonjeni na Zmaja, njegovu poeziju i privatni život, predstavili smo malim Kikinđanima nešto od našeg najnovijeg programa. Predstavili smo knjigu „Zgodno mesto“, zbirku Zmajeve poezije za decu koja se ne čita svakog dana. Ona je proširena pesmama za koje deca možda i ne znaju. Tu je i postavka ilustracija koje su za ovu knjigu nastale, autorke Jelene Vasiljević. U okviru programa, glumci iz Kreativnog studija „Čarolija“ su na nesvakidašnji način tumačili Zmajevu poeziju i napravili svojevrsnu promociju knjige „Zgodno mesto“. Kroz dramske minijature, male pozorišne segmente i muziku pokušali su da deci približe ono što je Zmaj radio za njih čitavog života “- rekla je Dušica Marinović direktor „Zmajevih dečijih igara“ iz Novog Sada.

Dečiju manifestaciju u čast velikom čika Jovi Zmaju otvorila je Milena Živkov, većnica za kulturu i obrazovanje Gradske uprave:

-” Drago mi je što se jedna ovakva manifestacija održava u našem gradu i što ćemo se podsetiti velikana spske književnosti, ali mi je žao što nema više dece kako smo navikli tokom ovog tradicionalnog festivala” – navela je Živkov.

-” Bilo je teško organizovati Zmajeve dečje igre ove godine. Nemamo centralnu priredbu i traju samo jedan dan, ali smo u dogovoru sa učiteljicama smanjili obim dece, tako da će iz tri osnovne škole u odvojenim grupama dovoditi svaka svoj razred. Dodelićemo i nagrade likovnog i literarnog konkursa” – nadovezala se direktorica Kulturnog centra Tanja Nožica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *