May 9, 2021
aktuelno

Kikindski pčelari Kikinđanima: “Jovini pčelari” prodavali med koji su sami vrcali – Kikinda Online News

U nešto manjem obimu nego što je to ranije bio slučaj, danas je ispred kikindskog Udruženja pčelara održana sedma po redu izložba “Kikindski pčelari Kikinđanima” gde su učenici petog i osmog razreda pčelarske sekcije OŠ. ,,Jovan Popović” predstavili proizvode koji su sami pravili. Osim toga, “Jovini pčelari” su i prodavali med koji su sami izvrcali kao i druge pčelinje proizvode. Degustacija meda je bila obavezna za sve posetioce njihovog slatkog štanda:

-” Onaj deo koji je zahtevao masovna okupljanja smo ove godine izostavili, malo nam je žao što se ove godine nismo pojavili na Trgu, ali bože zdravlja nadamo se da ćemo to naredne godine ispraviti. Većina programskih aktivnosti je ista kao i ranije. Imali smo likovni dečiji konkurs na koji se odazvalo dosta dece, bilo je dosta kvalitetnih radova, stavili su na “slatke muke” celu komisiju ali uspeli smo da izglasamo pobednike i dodelimo specijalne nagrade. Osim izložbe i dodele priznanja i poklona deci, obići ćemo par uzornih pčelinjaka i nakon toga ćemo imati jedno druženje u našim prostorijama” – rekao je predsednik kikindskog udruženja pčelara Saša Čolak dalje navodeći da je ovogodišnja situacija po pitanju prinosa lošija u odnosu na ranije godine kako zbog epidemiološke situacije, tako i zbog sve češćih slučajeva trovanja:

-” Mi pčelari smo naučili da se nosimo i sa dobrim i sa lošim stvarima i nekako izguraćemo ovu godinu kako umemo i znamo, a nadamo se da će naredne godine biti bolje. Očekujemo prekid masovnog trovanja pčela u Kikindi, a čim to bude prestalo da se dešava, pčelarstvo će nastaviti korakom koji teško da će biti zaustavljiv. Ono što nas u ovom trenutku najviše muči jeste trovanje i prenaseljenost terenima. Analizom od pre dve godine utvrđeno je da Kikinda ima oko 12.000 hektara suncokreta i oko 12.000 registrovanih košnica. Znamo da otprilike jedna košnica ide po hektaru, pošto su sada hibridi koji daju mnogo manje nektara nego što je to bio slučaj sa ranijim sortama suncokreta, tako da smo popunjeni, pa i kada nam dođu gosti sa strane, između 5 i 6 hiljada košnica umanji prihod, ali svi su uvek dobrodošli, a za Kikindu se zna da je domaćinski grad. Samo neka prestane trovanje i sve će biti kako treba” – završava Čolak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *