May 8, 2021
aktuelno

Održan Evropski školski sportski dan u OŠ, ,,Sveti Sava” – Kikinda Online News

U okviru projekta Evropske sportske nedelje koji je država Mađarska pokrenula još od 2015. godine, a koji se potom raširio i po celoj Evropi, u dvorištu osnovne škole ,,Sveti Sava” održan je Evropski dan školskog sporta u trajanju od 120 minuta uz prisustvo đaka ove obrazovne institucije. Ovoga puta bili su zastupljeni oni sportovi koji su manje prisutni u okviru redovnih nastavnih aktivnosti i samog rada sportskih klubova kao što su stoni tenis i tenis, vožnja rolera, vežbanje na poligonima i ples.

Održavanje ovakvih sportskih aktivnosti imaju za cilj da pokrenu celokupno stanovništvo na usvajanje zdravih navika i stilova života kroz šetnju, rekreaciju i što više provođenja vremena u prirodi:

-” Cilj škole, a i sve moje kolege, nastavnici fizičkog vaspitanja na teritoriji grada trude se na sve načine da momenat fizičke aktivnosti povećaju i da deci bude što više dostupno zdravih aktivnosti i što više kretanja. Koristimo svaku priliku, čak i u ovim epidemiološkim uslovima, kada nije prisutna lopta, da decu uputimo na one aktivnosti koje su sada delotvorne i koje mogu biti iskorištene kako na redovnoj nastavi tako i kroz neke vannastavne aktivnosti. Znam i da moje kolege po drugim školama revnosno obeležavaju Evropski školski sportski dan i jako je važno što više raditi na omasovljavanju sporta kako dece, tako i odraslih” – prokomentarisala je Svetlana Mirčić, nastavnik fizičkog vaspitanja i predsednica Školskog sportskog saveza.

Inicijativa za održavanje ovakve sportske manifestacije proistekla je u realizaciji Grada Kikinde i OŠ. ,,Sveti Sava”, a potom se i raširila po svim školama u Srbiji:

-“ Poslednji petak u septembru rezervisan je za sportski dan, odnosno za školski sport. Fizička aktivnost je veoma bitna za zdravlje, iako je dosta umanjena u ovom periodu, tako da ovaj potez koji smo napravili, inicijativom OŠ. ,,Sveti Sava” i Svetlane Mirčić zaista daje efekte, pogotovo u skladu sa svim donetim epidemiološkim merama, te ova nedelja sporta u Srbiji znači puno za decu i našu budućnost” – istakao je Dragan Pecarski, član Gradskog veća za sport i omladinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *