May 9, 2021
aktuelno

102. godišnjica od proboja Solunskog fronta obeležena na Železničkom groblju – Kikinda Online News

Polaganjem venaca na spomen kosturnicu na Železničkom groblju u Kikindi obeležena je 102. godišnjica od proboja Solunskog fronta. U čast jedne od najvećih pobeda Srbije u Prvom svetskom ratu, upriličen je prigodan program u organizaciji Saveza potoma ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine. Vence su položile delegacije lokalne samouprave, boračkih i patriotskih organizacija, ali i Severnobanatskog okruga i policije. Profesor istorije u penziji, Lazar Demić ovako je govorio o proboju Solunskog fronta:

– ” Na Solunskom frontu je došlo do početka oslobođenja, ne samo Balkana, nego i Evrope. U cik zore, 14. septembra, počeli su napadi združenih snaga Antante. Međutim, baš tamo gde je bila Druga srpska armija došlo je do proboja Solunskog fronta. Žureći ka domovini, vrlo brzo, hrabra srpska vojska ušla je u Skoplje i na teritoriju Srbije. Usledio je oslobađanje Kruševca, Niša i na kraju Beograda” – rekao je između ostalog Demić.

Mladen Bogdan, predsednik Skupštine Grada ukazao je da heroji Velikog rata zaslužuju divljenje i večnu slavu:

– ” Grad Kikinda seća se svojih heroja, predaka koji su učestvovali u Prvom svetskom ratu i dali živote za svoju otadžbinu i njenu slobodu. Svojim delima i primerima, oni će i ubuduće simbolizovati ono za čime treba da stremimo. To su borba za slobodu, za poboljšanje naših života i za bolje sutra. Zbog toga smo svake godine na ovom mestu” – poručio je Bogdan.

Srpska vojska probila je deo Solunskog fronta na Kajmakčalanu, 15. septembra 1918 . Time su otpočele završne borbe za oslobođenje Srbije u Prvom svetskom ratu, a okončane oslobođenjem Beograda 1. novembra 1918. godine.

(Kikinda Online)
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *