May 8, 2021
aktuelno

Sutra je Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja: Ne jede se i ne pije ništa što je crvene boje, a evo i zašto – Kikinda Online News

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra, 11. septembra obeležavaju Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja, dan smrti svetitelja koji se, kao savremenik Isusa Hrista i njegov krstitelj, smatra poslednjim prorokom Starog i prvim prorokom Novog zaveta.

Na ikonama posvećenim ovom prazniku, Sveti Jovan se slika sa odsečenom glavom u desnoj ruci, koja je simbol njegove mučeničke smrti. SPC posvećuje tri dana u godini ovom svetitelju i praznuje, pored Usekovanja, Sabor svetog Jovana Krstitelja (20. januar) i Rođenje svetog Jovana (7. jul). Dan Usekovanja hrišćani provode u molitvi, uzdržavanju i strogom postu.

Tog dana nema nikakvog slavlja, niti se u ruke uzima nož, u znak sećanja na stradanje Jovanovo. Dan se provodi u strogom uzdržanju i postu. Ne jede se i ne pije ništa što je crveno, jer to podseća na prolivenu krv Jovanovu.

Praznik podseća na smrt Svetoga Jovana, Proroka, Preteče i Krstitelja, pogubljenog prema naređenju cara Iroda Agripe, a prema želji njegove žene Irodijade. Prema naređenju cara glava svetitelja je odsečena odnosno “usekovana” i na tanjiru doneta pred njegovu pastorku – igračicu Salomu.

Učenici Jovanovi preko noći tajno su uzeli učiteljevo telo i sahranili ga u Sevastiji. Glava svetiteljeva zakopana je posebno na tajnom mestu, da bi potom bila preneta u Jerusalim, a u vreme vizantijske carice Teodore čudotvorna Krstiteljeva glava preneta je u Carigrad.

U narodu se veruje i da je sutrašnji dan pogodan za branje lekovitog bilja, a u mnogim mestima održavaju se vašari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *