May 8, 2021
aktuelno

Održan sastanak sa predsednicima seoskih mesnih zajednica – Kikinda Online News

U svečanoj sali Gradske kuće Ljuban Sredić, član GV za poljoprivredu i mesne zajednice danas je održao sastanak sa svim predstavnicima mesnih zajednica sa teritorije grada Kikinde. Osim predsednika mesnih zajednica, sastanku su prisustvovali i gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač, zamenica gradonačelnika Dijana Jakšić Kiurski i članovi veća grada Kikinde.

-” Mi smo zamislili da ovo bude početak jedne uspešne saradnje između gradske vlasti i predsednika mesnih zajednica, s obzirom na to da u mesnim zajednicama živi jedna trećina građana Kikinde. Za današnji sastanak nemamo neke posebne i specijalne teme, već više da se upoznamo jer imamo i nove članove Gradskog veća i novo rukovodstvo da upoznamo i formalno i zvanično sa ljudima koji predstavljaju vlast u ovom gradu jer mi ćemo svi bez obzira na resore i oblasti delovanja biti upućeni jedni na druge tokom rada. Na ovaj način želimo i da pokažemo da će mesne zajednice biti u fokusu rada lokalne vlasti, ali i želeli smo da čujemo i njihov presek stanja, šta je urađeno i sa kakvim problemima se susreću, a verujemo da su najveći oni finansijske prirode” – izjavio je Ljuban Sredić, član GV za poljoprivredu i mesne zajednice.

-” Prvo za ovaj sastanak što bi bilo značajno što se tiče Mokrina, jeste da počnu dotacije sa sportskim klubovima i udruženjima građana koji sredstva već duže vreme nisu dobili zbog epidemiološke situacije. Takođe, u Mokrinu se završava Trg, urađeno je Dečje igralište, orezivanje Glavne ulice i urađeno je više ulice koje su bile problematične zbog nestanka ulične rasvete, tako da smo jedan deo problema rešili. Ostalo je još dosta toga da se uradi u Mokrinu, tako da od ovog sastanka očekujemo da čujemo kakvi će biti naredni koraci. Za ovu godinu budžetom je opredeljeno oko 22 miliona dinara za Mokrin, jedan deo je bio iz samodoprinosa, što je prenešeno, a nakon završetka rebalansa budžeta čekamo da preusmerimo sredstva za urgentnije stvari” – izjavio je Živko Ugrenović, predsednik MZ Mokrin.

Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika Kikinde izjavila je da je rebalans budžeta izvestan, jer je dosadašanja sveobuhvatna analiza koja i dalje traje pokazala da su neke cifre u okviru nekih entiteta nerealne i da moraju biti prilagođene realnom stanju u gradskoj kasi:

-” Realno stanje je takvo da je šestomesečna realizacija pokazala da za šest meseci imamo ostvarenje ispod 40 odsto što je signal da se kako prihod i prilivi, tako i rashodi moraju smanjivati. Što se tiče mesnih zajednica ići ćemo principom linearnog smanjivanja, te smo zato i pozvali pojedinačno predsednike mesnih zajednica i da sa njima popričamo otvoreno o tome šta je relano da se realizuje do kraja godine. Ne možemo govoriti ni u procentima ni u nominalnom iznosu i da kažemo predsednicima mesnih zajednica da smanje svoje budžete za dva ili tri miliona. Videćemo šta je to realno i šta može da se ostvari do kraja godine. Postoji mogućnost da će kod nekih mesnih zajednica situacija biti takva da se postojeći iznosi neće ni dirati naspram prioriteta” – dodala je Kiurski Jakšić navodeći da je ukupan budžet u ovom trenutku 3,2 milijarde, ali da bi realnija cifra trebala da bude spuštena na 2,8 milijardi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *